View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Vladimir Savic n00b
|
Posted: Thu Mar 17, 2005 11:59 am Post subject: LILO problems |
|
|
I was not sure where to place this topic, so I chose this one more general.
I'm having problems with lilo bootloader. Starting with local /etc/lilo.conf
boot=/dev/hda1
prompt # Give the user the chance to select another section
timeout="50"
# Only if you use framebuffer. Otherwise remove the following line:
# For non-genkernel users
default=gentoo2.6 # Name we give to this section
image=/boot/vmlinuz-2.4.25-gentoo-r3
label=gentoo3 # Name we give to this section
read-only # Start with a read-only root. Do not alter!
root=/dev/hda3 # Location of the root filesystem
append="devfs=/dev"
image=/boot/vmlinuz-2.6.10-ck5
label=gentoo2.6 # Name we give to this section
read-only # Start with a read-only root. Do not alter!
root=/dev/hda3 # Location of the root filesystem
append="devfs=/dev"
vga=791
After running /sbin/lilo I'm still having my old (4 choices) to boot. Two labels are exactly this listed above, and other two I removed from .conf file a while ago. Maybe I gave "-something" switch by accident running lilo in the past?!
Another thought is that kde's lilo configurator from Control Center did something wrong. I was not trying to apply changes I've made, but maybe I had done it. Cann't remember.
This is what I get running lilo now:
bash-2.05b# lilo
Added gentoo3
Added gentoo2.6 *
Any thought on this one will help.
Thanx in advance,
Vlada |
|
Back to top |
|
|
z10n n00b
|
Posted: Thu Mar 17, 2005 12:50 pm Post subject: |
|
|
Jeste čudan problem, i nisam ba siguran zbog čega ima ponovo ima četiri, posle sređivanja lilo.conf 'a. Takođe nisam siguran da li jo uvek neko koristi lilo, verovatno, mada kad jednom pređe na Gentoo pređe i na GRUB. ok. kako god, ako neto iskopam javiću ti, ali ti od srca preporučujem prelazak na grub, odličan je, recimo jedna od mogućnosti, iz grub commandne linije moe da edituje fstab fajl! Tvoj je izbor.
pozdrav! _________________ ...trenirajte ozbiljno, ali ne preozbiljno - radite to samo ako volite..." BruceLee". |
|
Back to top |
|
|
Vladimir Savic n00b
|
Posted: Thu Mar 17, 2005 1:10 pm Post subject: |
|
|
Iznenađenje, i to prijatno. Mislim na srpski...
Naravno da jeste! Nikada u ivotu nisam naiao na neto slično.
Prećiću na grub, ali mi treba tvoja pomoć. Nikada nisam radio sa njim i jedino to znam da mu je sintaksa skroz drugačija. Da li ćes imati malo vremena da ovaj moj conf fajl prebaci na grub? Ili da mi bar da osnovne instrukcije. Odatle ću sam!
Hvala,
Vlada |
|
Back to top |
|
|
z10n n00b
|
Posted: Thu Mar 17, 2005 2:36 pm Post subject: |
|
|
Izvini to nisam ranije odgovorio, na poslu sam pa sau me uposlili
Hoću nema problema, za početak bi tvoj /boot/grub/grub.conf bi trebao da izgleda ovako
Code: | default 0
timeout 5
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
title=Gentoo
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.10-ck5 root=/dev/hda3
title=Gentoo-2.4
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.25-gentoo-r3 root=/dev/hda3 |
Ti popravi ta misli da treba, ovo je osnovni config da bi mogao da podigne sistem, samo to sam dodao slike tvojih kernela. man stranicu GRUB-a pogledaj u konzli, samo otkucaj $ info grub .
Quote: | Iznenađenje, i to prijatno. Mislim na srpski... |
Moda će jo bolje biti, a moda već i zna, kad čuje da smo pokrenuli gentoo na srpskom, imamo forum i sve ostalo to treba. Verovatno ćemo u petak podići redizajniranu verziju, sve će izgledati mnoogo bolje i funkcionalnije.
Pozdravljam te!
Ivan _________________ ...trenirajte ozbiljno, ali ne preozbiljno - radite to samo ako volite..." BruceLee". |
|
Back to top |
|
|
z10n n00b
|
Posted: Fri Mar 18, 2005 9:22 am Post subject: |
|
|
Evo jo nekih tipova vezano za GRUB...(nije guva na poslu, imam malo vie vremena, pa ću detaljnije...)
Instalacija (naravno prvo emerge )
$ grub
grub> root (hd0,0)
grub> setup (hd0)
grub> quit
kad sređuje i menja grub.conf aka menu.conf, nema potrebe da ponovo instalira grub u mbr, kao lilo, odnosno on se jednom instalira u mbr i kad se učita, prvo isčita grub.conf iz /boot/grub/ i na osnovu njega nastavlja sa podizanjem sistema na osnovu navedenih direktiva iz .conf fajla.
Mnogo je fleksibilniji od lila, npr. ako neto, ne daj boe, krene po zlu, i bootloader jednostavno izbaci error pri učitavanju kernel image-a, isti omogućava direktno editovanje, iz njegove komandne linije, grub.conf fajla. Recimo kad se pojavi menu za izbor operativnog sistema, selektuje os ili image koji hoće da edituje i pritisne taster e, i automatski će biti prebačen u gubov interni editor, gde moe da unese izmene koje misli da si propustio pre restarta sistema, i na taj način spaava se dizanja LiveCD'a i sl.
Poznato ti je da lilo to nema te mogućnosti, zato to se lilo kompletno upie u mbr. Kaem kompletno mislim zajedno sa konfiguracijom (lilo.conf), tako da ako si neto zez. gotovo je nema popravke, već se mora pristupiti slučaju LiveCD!
Generalno, nakon konfiguracije lila, lilo.conf moe i da obrie, samo navodim primer, jer lilu vie nije potreban nakon to se upie u mbr.
Naravno, pored opcija koje sam gore naveo u primeru (tvog) grub.conf fajla, postoji massa drugih za sve i svata, ne poznajem ih sve, ali ono to treba se brzo skapira jer koristi jednostavniju "sintaksu" od lila. Da bi ti, gore navedeni .conf fajl bio jasniji, naveću ta koja opcija znači:
default 0 - ovom opcijom bira koji sistem hoće da se podie "po defaultu"
timeout 5 - koliko sekundi se čeka do bootovanja default sistema.
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz - tema za grub menu, postoje ima ih dosta za doenload, proguglaj
title=Gentoo - Naziv sistema.
root (hd0,0) - GRUB'ov način razumevanja particija, ovo je /dev/hda1 (drive 0,partition 0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.10-ck5 root=/dev/hda3 - lokacija i naziv kernel image-a.
title=Gentoo-2.4 - ova sekcija je za sve ostalo, ako recimo testira ili ima vie verzija kernela...
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.25-gentoo-r3 root=/dev/hda3 itd...
Evo Vlado za početak, moda većinu ovaga već i zna, ali nema veze, bar malo da te navučem na grub, a ti će se za vie snaći, ne sumnjam...
Pozdarav Ivan....
ps.video sam tvoj post na gentoo-srbija forumima, ali zato kao Gost foruma?, predpostavljam da si to ti, ako greim sorry...e da večeras ide final upload, redizajnirane verzije i biće bolja podrka za lynx i ostale...poz... _________________ ...trenirajte ozbiljno, ali ne preozbiljno - radite to samo ako volite..." BruceLee". |
|
Back to top |
|
|
tomk Bodhisattva
Joined: 23 Sep 2003 Posts: 7221 Location: Sat in front of my computer
|
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|