View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Bodri n00b
|
Posted: Thu May 05, 2005 1:04 am Post subject: [HU] 2005.0 felrakás és full update után nem megy a ccach |
|
|
Felraktam a gentoo-t, beállítottam a ccache-t. Ment is az "emerge -u world" alatt. Ezután újraraktam a ccache-t, mert megszünt működni, de így se megy. Atnéztem pár leírést de semmi. Csak a portokhoz akarom hasznalni, ugyhogy linekekt nem raktam a /usr/local/bin-be. De a make.conf jól van beállítva és a /root/.ccache-t is megcsinalta és ment is azelött. Lehet, hogy az új glibc a ludas ?
Ötletek ? |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Thu May 05, 2005 2:16 am Post subject: Re: [HU] 2005.0 felrakás és full update után nem megy a c |
|
|
Bodri wrote: | Felraktam a gentoo-t, beállítottam a ccache-t. Ment is az "emerge -u world" alatt. Ezután újraraktam a ccache-t, mert megszünt működni, de így se megy. Atnéztem pár leírést de semmi. Csak a portokhoz akarom hasznalni, ugyhogy linekekt nem raktam a /usr/local/bin-be. De a make.conf jól van beállítva és a /root/.ccache-t is megcsinalta és ment is azelött. Lehet, hogy az új glibc a ludas ?
Ötletek ? |
Bodri, kérlek tedd fell a ccache-hez fûzõdõ konfigurációs fájlaid tartalmát.
Én is gyakran úgy érzem minden jól van beállítva, aztán amikor valaki más ránéz rögtön meglátja a hibát. |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Thu May 05, 2005 2:29 am Post subject: |
|
|
make.conf:
Code: | GENTOO_MIRRORS="ftp://gentoo.inode.at/source/ http://gentoo.ynet.sk/pub http://gentoo.ITDNet.net/gentoo http://pandemonium.tiscali.de/pub/gentoo/"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
CFLAGS="-O2 -march=athlon-xp -fomit-frame-pointer -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
USE="3dnow alsa openal sse ppds usb nvidia cups foomaticdb"
FEATURES="ccache"
CCACHE_SIZE="2G"
#MAKEOPTS="-jN"
ALSA_CARDS="emu10k1"
LINGUAS="hu" |
Ennyivel már alaptelepítéskor ment. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Thu May 05, 2005 3:03 am Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | make.conf:
Code: | GENTOO_MIRRORS="ftp://gentoo.inode.at/source/ http://gentoo.ynet.sk/pub http://gentoo.ITDNet.net/gentoo http://pandemonium.tiscali.de/pub/gentoo/"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
CFLAGS="-O2 -march=athlon-xp -fomit-frame-pointer -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
USE="3dnow alsa openal sse ppds usb nvidia cups foomaticdb"
FEATURES="ccache"
CCACHE_SIZE="2G"
#MAKEOPTS="-jN"
ALSA_CARDS="emu10k1"
LINGUAS="hu" |
Ennyivel már alaptelepítéskor ment. |
Bodri... miért van neked az "ACCEPT_KEYWORDS" a make.conf-odban?
Tudod hogy az ~x86-al MASK-olt csomagok instabilnak véltek? Én a helyedben az kivenném, és újra emerge-elném a portage-t, a ccache-t... meg elõbb utóbb *mindent*.
A másik dolog meg: én nem tartom biztonságosnak az "emerge -u world"-öt.
Mint máshol írtam, minden csomag frissítése (ami terén olvasd el ezt) így csinálandó:
Code: | # emerge -uDN world |
A "-u" (kisbetûs) az "update" avagy frissítés.
A "-D" (nagybetûs) az "deep" avagy mély. Ezzel nem csak az általad megadott csomagokat frissíti az emerge, hanem azoknak függõségeit. (Program X új verziója lehet hogy program Y-nak már egy újabb verzióját szükségeli mint neked van--de hacsak nem kerted közvetlen program Y emergeleset, akkor program Y nem jelenik meg a world-ben)
A "-N" (nagybetûs) az "new-use" avagy "új-use", avagy azokat a csomagokat is frissíti amikre úgyan nem létezik frissebb verzió de a jelenlegi USE kulcsszavak másik mint amivel fordítva lettek az emerge-elésnél
---
A problémád legnagyobb valószínüség szerint csupán a jelenlegi csomagjaid "instabilitása" miatt történik. |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Thu May 05, 2005 4:33 pm Post subject: |
|
|
Köszi a tanácsokat, megfogadom őket. Én csak most kezdtem el a gentoo-val foglalkozni és csak az itthoni gépemen van fönt. Ezért és mert kiváncsisagom miatt a stabil ágat nem talaltam elég frissnek pár alkalmazás tekintetében, szerepel a ACCEPT_KEYWORDS="~x86" a make.conf-ba. Nem oda kellene írni ?
A fórumra való feliratkozásom is az gyorsította fel, hogy olvastam a HUP-on a felhivásod. Remélem összejön a magyar fórum. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Thu May 05, 2005 4:58 pm Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | Köszi a tanácsokat, megfogadom őket. Én csak most kezdtem el a gentoo-val foglalkozni és csak az itthoni gépemen van fönt. Ezért és mert kiváncsisagom miatt a stabil ágat nem talaltam elég frissnek pár alkalmazás tekintetében, szerepel a ACCEPT_KEYWORDS="~x86" a make.conf-ba. Nem oda kellene írni ?
A fórumra való feliratkozásom is az gyorsította fel, hogy olvastam a HUP-on a felhivásod. Remélem összejön a magyar fórum. |
Értelek, Bodri. Örülök hogy itt vagy.
A félreértésed azt hiszem onnan fakad hogy Debian-os módon gondolsz a Gentoo-ra.
A Gentoo-nak nincsenek "ágai"--csak egy csomó csomagja, melynek részei stabilak, részei nem.
Kétlem hogy túl sok olyan Gentoos lenne aki csak stabil csomagokat használ--de méginkább kétlem hogy lehet akár egyetlen megelégedett Gentoos is aki csak instabil csomagokat használ.
A "nem elég friss a rendszerem" problémát inkább úgy érdemes megoldani hogy frissítse az ember csak azt ami nem elég friss a következõ módon:
Figyelem: ez a "lusta" megoldás--ennél van jobb megoldás is
Code: | ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -uDN csomagnév |
Ez frissíti mind a csomagot mind annak függõségeit.
A jobb megoldás az /etc/portage/portage.* fájlokat használja. Most szaladnom kell vissza a munkába, de írok errõl részletesebben. Ez sokkal elegánsabb megoldás. De amint az ACCEPT_KEYWORDS-ot a make.conf-ba teszed, minden csomagnak a legfrissebb (ami majdnem mindig instabil) verzióját fogom kapni telepítésnél. |
|
Back to top |
|
|
SysOP XXL Tux's lil' helper
Joined: 27 Jan 2004 Posts: 139 Location: Kecskemét, Hungary
|
Posted: Thu May 05, 2005 5:39 pm Post subject: |
|
|
Danuvius wrote: | Kétlem hogy túl sok olyan Gentoos lenne aki csak stabil csomagokat használ--de méginkább kétlem hogy lehet akár egyetlen megelégedett Gentoos is aki csak instabil csomagokat használ. |
Egy biztosan van
Quote: | A jobb megoldás az /etc/portage/portage.* fájlokat használja. Most szaladnom kell vissza a munkába, de írok errõl részletesebben. Ez sokkal elegánsabb megoldás. |
Ez az általánosan elfogadott megoldás, tényleg.
És ha már itt vagyok, és ráérek (érettségire tanulás helyett ), beszélek róla egy kicsit:
A /etc/portage/package.keywords szabályozza, hogy egy adott csomagból milyen verziót enged fel a portage. Ha teszemazt az EasyTAG ~x86-os verzióját akarod feltenni, akkor írd be ebbe a fájlba, hogy:
Code: | media-sound/easytag ~x86 |
Ha overlayt használsz, vagy egyszerűen egy "-*"-os csomagot akarsz telepíteni, akkor azt is a package.keywordsben jelölheted.
Pl.: (mondjuk ez csak fenn van a gépemen, használni még nem sikerült... de példának jó)
Code: | x11-themes/gtk-engines-cairo -* |
Maszkolt csomagokat pedig a /etc/portage/package.unmask segítségével tudsz engedélyezni.
Erre is egy példa (pont ma csináltam )
Code: | dev-java/sun-jre-bin |
És máris felmegy a Java 1.5. Ez egy olyan példa, hogy nekem nem okoz gondot, de a bugs.gentoo.org-on azt mondják, hogy egyes Java csomagok nem fordulnak le vele.
A package.unmaskban használhatsz konkrét verziószámokat is. Nekem még benne van a fájlban (bár már messze nem aktuális) a GNOME 2.10 unmaskja:
Code: | >=gnome-base/gnome-2.9
>=gnome-base/gnome-light-2.9 |
Ízlés kérdése, meg hogy mennyire fontos, hogy 150%-osan stabil legyen a rendszer (gondolok a szerverekre), hogy melyik módszert használod. Nekem speciel minden egyes ~x86 csomagot beírogatni nagyon sok időt venne igénybe, és egyszerű otthoni gépről lévén szó "bevállalom" az esetleges kockázatokat. _________________ Magyarok jelentkezzetek!
A /etc/portage és használata |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Fri May 06, 2005 3:06 pm Post subject: |
|
|
Köszike, SysOP XXL. Ez jó.
Javasolhatom hogy esetleg tedd át (kitéréssel a package.unmask-ra és package.use-ra is) ezt egy HOGYAN-ba saját topikként itt? Aztán szúrj egy linket a topikhoz a fenti hozzászólásodba.
Ha nem akarod/nincs idõd/nem vagy otthonos a package.use-al vagy a package.unmask-al, szólj csak és (engedélyeddel) az irományodra alapozva megírom én. |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Fri May 06, 2005 4:40 pm Post subject: |
|
|
Nem gondolok rá Debian-osan, mert soha nem volt Debian-om, valahogy nem került rá sor.
Köszi a hasznos tanácsokat. |
|
Back to top |
|
|
dr_strange Guru
|
Posted: Fri May 06, 2005 9:58 pm Post subject: |
|
|
Én inkább úgy fogalmaznám: otthonra, hobbigépnek simán mehet az ~x86, produktív környezetben én sem használnám. Itthon azonban mióta gentoom van (1.2 óta) minding tisztán ~x86 rendszerem volt és nem éreztem hátrányát. _________________ shine on,
dr_strange
Set the Controls for the Heart of Gentoo
http://magenta.linuxforum.hu |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Sat May 07, 2005 5:52 pm Post subject: |
|
|
Hát eddig én se, de ez a fránya ccache nem megy, de én jelenleg feladom, majd nálam okosabbak kitalalják az okát. Szerintem mindenképp valami akadás lehet. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Sat May 07, 2005 6:22 pm Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | Hát eddig én se, de ez a fránya ccache nem megy, de én jelenleg feladom, majd nálam okosabbak kitalalják az okát. Szerintem mindenképp valami akadás lehet. |
További kérdezõsködés után nem olyan ritka az ACCEPT_KEYWORDS="~x86" teljeskörû használata mint gondoltam. De majdnem mindenki aki nyilatkozott errõl úgy gondolta hogy szinte adott hogy lesznek rendszerességgel kissebb vagy nagyobb problémák amiket meg kell majd oldani.
---
Nézd meg az /var/log/emerge.log-ot és tedd fel ide bármely részét ami említi a ccache-t. Ne tedd fel az egészet, mert gondolom jó hosszú és gyorsan olvashatatlanná fog vállni ez a topik. De ha találsz ccache-re utalást, akkor tedd fel az a körötti 5-10 sort.
Egyébként meg nézd meg mit mutat egy emerge -uDNpv ccache. Ez kimutatja hogy milyen változások kellenének a ccache stabil verziójára frissítéshez. Ha ezt véghez akarod vinni akkor majd csinálj egy emerge -uDN ccache-t. De elõsször nézzük meg hogy sugall -e valamit a /var/log/emerge.log-od. |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Sun May 08, 2005 1:45 am Post subject: |
|
|
A logban csak az van, hogy párszor leszedtem és felraktam. Ennek következtében semmit nem mond az emerge -upNDv ccache. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Sun May 08, 2005 1:54 am Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | A logban csak az van, hogy párszor leszedtem és felraktam. Ennek következtében semmit nem mond az emerge -upNDv ccache. |
Az emerge -upNDv **semmit** nem mutat? Ez furcsán hangzik.
Ok... felteszem a kérdést az angol részen, ha gondolod. A következõt mond:
Mit csináltál miután hirtelen nem mûködött? emerge -u world?
És honnan tudod hogy nem mûködik? (én nem használom--úgyhogy ezért kérdezem) |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Sun May 08, 2005 2:09 am Post subject: |
|
|
Quote: | Az emerge -upNDv **semmit** nem mutat? Ez furcsán hangzik. |
Jobbanmondva azt mondja, hogy
Code: | These are the packages that I would merge, in order:
Calculating dependencies ...done!
Total size of downloads: 0 kB
|
Vagyis nincs panasza.
Igen, emerge -u world, de azota már a tanacsaitok alpján volt emerge -uND world is és semmi.
Onnan tudom, hogy a ccache -s kiírja a statisztikát ami mindig üres, holott szépen gyülnije kéne benne a file-oknak, a hit-eknek és a miss-eknek stb.
Ja és érdemes lenne használnod szerintem, mert az ilyen "mindig forgatós" rendszereken jó nagyot dobb fordítás sebességén. Mivel meghívódik a gcc elött és ha valami már megvan a cache-ben, akkor nem fogja újra lefordítani. (lassan ircre mehetnénk:) |
|
Back to top |
|
|
mindegy n00b
|
Posted: Sun May 08, 2005 12:03 pm Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: |
Maszkolt csomagokat pedig a /etc/portage/package.unmask segítségével tudsz engedélyezni.
Code: | dev-java/sun-jre-bin |
És máris felmegy a Java 1.5. Ez egy olyan példa, hogy nekem nem okoz gondot, de a bugs.gentoo.org-on azt mondják, hogy egyes Java csomagok nem fordulnak le vele.
|
Ezzel egyik se fog, mert ez a runtime environment, nem a development kit.
De amugy klassz volt a leírásod a kezdõknek.
Én annyit tennék hozzá, hogy szerintem ne általánosan használjátok a ~x86-ot, hanem azokat a csomagokat, amikbõl nem elég a "stabil" verzió, sorold fel a package.keywords-ben (illetve ha szükséges, akkor a package.unmask-ban).
Kevesebbszer kell újrafordítanod és nincs szükséged minden téren a legeslegeslegfrissebb verziókra (fõleg, hogy némelyik tényleg instabil).
Én mplayer-t, baselayout-ot, nvidia-t, firefox-ot, multimédia és wireless dolgokat használok így, meg ami aktuálisan kellhet.
Ja és most tettem fel a KDE 3.4-et és sokkal gyorsabb lett tõle... (Persze azért nem egy fluxbox így sem.) |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Fri May 13, 2005 7:34 pm Post subject: |
|
|
Bodri, kaptam egy választ (avagy kérdést) az angol részen feltett kérdésre a ccache-rõl:
"Does anything regarding ccache show up in /var/tmp/ccache?"
Mutatkozik e bármi is a /var/tmp/ccache könyvtárban? (Azt is feltehetnéd hogy mi van a /root/.ccache/ könyvtáradban, és hogy változik -e *egyáltalán* valami csomag emergelése után.) |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Fri May 13, 2005 8:55 pm Post subject: |
|
|
Nah ez érdekes. A ccache -s mindig a $HOME/.ccache alapján írta ki a statisztikakat, lévén, hogy az a default path és nem a /var/tmp/ccache. Viszont a cache a portfordításoknál a /var/tmp/ccachet használta. Tehat mindig is ment, csak a statisztika mutatott mindig 0-át. Most beállítottam a CCACHE_DIR környezeti változót és minden jól működik.
Köszi a segítséget. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Fri May 13, 2005 10:57 pm Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | Nah ez érdekes. A ccache -s mindig a $HOME/.ccache alapján írta ki a statisztikakat, lévén, hogy az a default path és nem a /var/tmp/ccache. Viszont a cache a portfordításoknál a /var/tmp/ccachet használta. Tehat mindig is ment, csak a statisztika mutatott mindig 0-át. Most beállítottam a CCACHE_DIR környezeti változót és minden jól működik.
Köszi a segítséget. |
Minden jó ha jó a vége. |
|
Back to top |
|
|
|