View previous topic :: View next topic |
Mik a tapasztalataid a reiser4-rõl? |
Használtam. Jól ment. |
|
8% |
[ 1 ] |
Használtam. Nem imponált. |
|
25% |
[ 3 ] |
Nem használtam még. |
|
66% |
[ 8 ] |
|
Total Votes : 12 |
|
Author |
Message |
Danuvius Guru
|
Posted: Sat May 07, 2005 6:08 pm Post subject: [HU] Pár szó a Reiser4-rõl |
|
|
A reiser4 egy forradalmilag új féle fájlrendszer, ami fantasztikusan hangzik papíron. Bele is bolondultam. Így hát megtisztítottam a merevlemezemet, és reiser4-re változtattam a gyökér particiómat.
Az elején jól is ment minden. Az emerge sync repül mint a szuperszónikus jet, és a merevlemez szinte hallhatatlan olyan csendes még kemény emerge telepítések alatt is.
De a mézeshetek nem tartottak napokig se. Hamar feltünt hogy a 78.75 GB-os particióm 70 GB-osnak mutatkozik. Avagy úgy tûnik hogy a reiser4 majdhogynem 9 GB-ot használ belsõ mesterkedéseihez. 1 GB-ot, vagy akár 2 GB-ot nem bánnék... de 9 GB? Na azért ez túl sok. Mennyi hely "veszne oda" egy 200 GB-os drive-ból? Nekem ez már nem tetszett.
Aztán kezdtem észrevenni hogy egyre gyakrabban történnek lelassulások, addig a pontig hogy az egér megszünik reagálni pár másodpercre. Csak két egyszerre történõ fájl operáció elég hogy ezt okozza. (Például: bittorrent és DVD-rõl merevlemezre másolás)
Végül egy idõ és sok bittorentezés után csak továbbá romlódik a sebessége mind a fájlrendszernek mind a gépemnek.
Számomra elég negatív élmény a reiser4. Úgyhogy, míg írok, már dolgozom azon hogy visszaváltsak reiserfs (reiser3) fájlrendszerre. Hozzá kell adni persze hogy a reiser4 nem kész termék, hanem még nagyon is munkálat alatt áll. De evvel a hozzászólással szeretném javasolni hogy aki ki akarja próbálni, tegye oly módon hogy könnyen visszaválthasson... ne úgy mint én hogy a gyökér particióval keljen veszõdnie. |
|
Back to top |
|
|
SysOP XXL Tux's lil' helper
Joined: 27 Jan 2004 Posts: 139 Location: Kecskemét, Hungary
|
Posted: Sat May 07, 2005 7:15 pm Post subject: |
|
|
Azt tapasztaltam én is, mint Danuvius...
Amikor visszatértem a FreeBSD világába tett kiruccanásomból, gondoltam kipróbálom a reiser4-et én is.
Már a telepítés úgy suhant, hogy öcsémmel együtt így néztünk:
De mostanra nekem is belassult. A helyfoglalást nem vettem észre, nem figyeltem eddig. Két pillanatnyi áramszünet miatt eddig kétszer kellett teljes fájlrendszer-újraépítést végeznem, alkalmanként másfél óra...
A következő fájlrendszer, amit kipróbálok, az ext3 lesz dir_index opcióval. A legújabb love-sources threadjében olvastam, hogy most az tűnik a leggyorsabbnak. _________________ Magyarok jelentkezzetek!
A /etc/portage és használata |
|
Back to top |
|
|
ProTech Tux's lil' helper
|
Posted: Sat May 07, 2005 8:12 pm Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: | Két pillanatnyi áramszünet miatt eddig kétszer kellett teljes fájlrendszer-újraépítést végeznem, alkalmanként másfél óra... |
Ezalatt mit ertesz? Nem az a lenyege a journaling fajlrendszereknek, hogy gyorsan helyrealljon? Nekem reiser3 alatt, ez megvan kevesebb mint egy perc alatt. Adatvesztes? |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Sun May 08, 2005 1:13 am Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: | Két pillanatnyi áramszünet miatt eddig kétszer kellett teljes fájlrendszer-újraépítést végeznem, alkalmanként másfél óra... |
Ezt én se értem. Én évek óta használom a reiser3-at és sohasem volt még adatvesztésem, áramszünet, vagy fagyás esetén. Igaz én eddig - mostmár bevallom - csak SuSE-t használtam és ök eléggé favorizáljak ezt a fájlrendszert. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Sun May 08, 2005 1:16 am Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | SysOP XXL wrote: | Két pillanatnyi áramszünet miatt eddig kétszer kellett teljes fájlrendszer-újraépítést végeznem, alkalmanként másfél óra... |
Ezt én se értem. Én évek óta használom a reiser3-at és sohasem volt még adatvesztésem, áramszünet, vagy fagyás esetén. Igaz én eddig - mostmár bevallom - csak SuSE-t használtam és ök eléggé favorizáljak ezt a fájlrendszert. |
Nem tudom hogy mire utal SysOP XXL, de a reiser3 és a reiser4 ég és föld. A reiser4-es nem is "journaling" fájlrendszer. Röviden: csak névben van közük egymáshoz, másban nem igen.
Emellett én is reiser3 rajongó vagyok, és szerintem a legjobb fájlrendszer. De a reiser4-en még kell ám dolgozni még mielött élvezhetõ lesz. |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Sun May 08, 2005 1:37 am Post subject: |
|
|
Danuvius wrote: | A reiser4-es nem is "journaling" fájlrendszer. Röviden: csak névben van közük egymáshoz, másban nem igen. |
Hú én ebbe nem lennék biztos, de lehet. Nincs kedvem utánajárni, eleg zavaros a HP-jük. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Sun May 08, 2005 1:45 am Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | Danuvius wrote: | A reiser4-es nem is "journaling" fájlrendszer. Röviden: csak névben van közük egymáshoz, másban nem igen. |
Hú én ebbe nem lennék biztos, de lehet. Nincs kedvem utánajárni, eleg zavaros a HP-jük. |
Melyék részben? A reiser4 100% biztos nem journallin fájlrendszer.
És annyira forradalmi hogy olyan dolgokat mûvel hogy egyes programozók úgy vélik a fájlrendszer alatti rétegbe kéne beépíteni egyes részeit.
Ezért tippelem hogy a forráskódoknak nincs is sok köze egymáshoz. Persze mindkettõ Hans Reiser mûve.
A wikipedia szerint Reiser4 (angol) a Reiser4-es "from scratch" avagy "semmibõl kezdett". |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Sun May 08, 2005 1:59 am Post subject: |
|
|
Pont a példának hozott link legelején szerepel:
"efficient journaling through wandering logs,"
ez az én szerény angol tudásom alapján pont aztmondja, hogy naplózó, mintahogy logikusan annak is kell lennije.
Hogy belül mi van az az ő magánügye. Az meg hogy miért nem működött egy időután jól az alaposabb vizsgálatot igényel. Mindenesetre ezek nagyon sokféleképp paraméterezhetők. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Sun May 08, 2005 2:04 am Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | Pont a példának hozott link legelején szerepel:
"efficient journaling through wandering logs,"
ez az én szerény angol tudásom alapján pont aztmondja, hogy naplózó, mintahogy logikusan annak is kell lennije.
Hogy belül mi van az az ő magánügye. Az meg hogy miért nem működött egy időután jól az alaposabb vizsgálatot igényel. Mindenesetre ezek nagyon sokféleképp paraméterezhetők. |
Hmmm... igazad van. Annyira hangoskodnak az "atomikussággal" hogy meggyõztem magam hogy "atomikus" "naplózás" *helyett*, nem *mellett*. Köszi a kijavítást. |
|
Back to top |
|
|
Bodri n00b
|
Posted: Sun May 08, 2005 2:15 am Post subject: |
|
|
Hú, iszonyú helyesírási hibákkal írok már. Lassan menni kéne, mert itt mindjárt reggel. |
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Sun May 08, 2005 2:21 am Post subject: |
|
|
Bodri wrote: | Hú, iszonyú helyesírási hibákkal írok már. Lassan menni kéne, mert itt mindjárt reggel. |
"mintahogy logikusan annak is kell lennije."
Sebaj, holnap is nap--hacsak nem a Google 30 perces elérhetetlensége kezdte meg a világvégét. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sun May 08, 2005 6:28 am Post subject: |
|
|
ProTech wrote: | SysOP XXL wrote: | Két pillanatnyi áramszünet miatt eddig kétszer kellett teljes fájlrendszer-újraépítést végeznem, alkalmanként másfél óra... |
Ezalatt mit ertesz? Nem az a lenyege a journaling fajlrendszereknek, hogy gyorsan helyrealljon? Nekem reiser3 alatt, ez megvan kevesebb mint egy perc alatt. Adatvesztes? |
Azt értem hogy:
Quote: | * Celeria bootol
<Celeria> Nincs reiser4 a /dev/hde4-en!
<Celeria> Nincs gyökérfájlrendszer! Meghalok!
* Celeria meghal
<sysopXXL> Akkor sürgősen kell egy fsck.reiser4...
* sysopXXL átmegy kíndózba, ír egy RR4 LiveCD-t
* sysopXXL berakja a CD-t, újraindítja Celeriát
<Celeria> Welcome to Gentoo! lxnay rocks!
<sysopXXL> fsck.reiser4 --fix /dev/hde4
* Celeria belekukkant
<Celeria> Nem találhatom a farendszert! Fatális hiba!
<Celeria> Add ki a --rebuild-fs -t, hogy újraépíthessem az egészet!
<sysopXXL> Ahogy gondolod...
<sysopXXL> fsck.reiser4 --rebuild-fs /dev/hde4
* Celeria elkezdi tüzetesen vizsgálni a partíciót
<Celeria> Itt nincs semmi... Itt sincs... Itt sincs...
<Celeria> Várjunk csak! 852342 csomópont, ami nem kapcsolódik sehova!
<Celeria> Rakjuk össze...
* Celeria legózik
[eltelik másfél-két óra]
<Celeria> Kész vagyok!
* sysopXXL ásít
<sysopXXL> Még jó...
* sysopXXL újraindítja Celeriát
<Celeria> Welcome to Celeria!
* sysopXXL károsodást keres
* sysopXXL nem talál eltűnt adatot
<sysopXXL> Jól van, nem veszett el semmi...
* sysopXXL elmegy fodrászhoz lefestetni megőszült haját
<Celeria> |
_________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Mon May 09, 2005 5:06 pm Post subject: |
|
|
Itt van az osz, itt van ujra...
Ma bejelentette a reiser4em, hogy megdoglik. Negy oraja kuzdok megallas nelkul a rendszerem kimentesen, hogy ne kelljen ujratelepitenem...
Folyamatos fennakadasok vannak, 13 vegzetes hiba a reiser4en, fagyasok, segfaultok... Es a liveCDn nincs ekezetem _________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Mon May 09, 2005 5:28 pm Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: | Itt van az osz, itt van ujra...
Ma bejelentette a reiser4em, hogy megdoglik. Negy oraja kuzdok megallas nelkul a rendszerem kimentesen, hogy ne kelljen ujratelepitenem...
Folyamatos fennakadasok vannak, 13 vegzetes hiba a reiser4en, fagyasok, segfaultok... Es a liveCDn nincs ekezetem |
De ha nem sikerül megjavítani akkor is menj el ahoz a fodrászhoz! Ne a Kecskeméti Haj- és Arcszõrzet-gondozó Gazdaság igya meg ennek a nyavajás Reiser4-nek a levét!!
Viccen kívül együttérzek veled. Remélem csinálsz rendszeres backup-okat egy kafa kis DVD íróval. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Mon May 09, 2005 8:30 pm Post subject: |
|
|
Kész... Meghalt... A /etc fele hiányzik, nincsenek felhasználók, nem tudok belemenni
Szerdán helyrerakom, addig marad a vindózxp
NE TEGYETEK FEL REISER4-ET, HA KEDVES AZ ÉLETETEK!
Danuvius: Nem ismerem a vállalatot, de lehet megkeresem őket _________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Tue May 10, 2005 1:56 pm Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: | Kész... Meghalt... A /etc fele hiányzik, nincsenek felhasználók, nem tudok belemenni
Szerdán helyrerakom, addig marad a vindózxp
NE TEGYETEK FEL REISER4-ET, HA KEDVES AZ ÉLETETEK!
Danuvius: Nem ismerem a vállalatot, de lehet megkeresem őket |
Mit szolnal egy stage4.tar.bz2-hez?
Csak tar -xzpf /mnt/cd/stage4.tar.bz2 -C /mnt/gentoo egy mukodo rendszerhez:
- alapveto rendszer
- screen
- X.org
- minimalis KDE: kicker, konsole, konqueror, kate
Mindezt 386-re forditva 686-os optimizalassal.
Ez annyit erne hogy adna egy 100% mukodokepes Gentoo rendszert amig ujraepited a sajatodat. (amit persze tudsz csinalni egy kesz rendszerbol is, livecd nelkul is) |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Tue May 10, 2005 3:24 pm Post subject: |
|
|
Danuvius wrote: | Mit szolnal egy stage4.tar.bz2-hez?
Csak tar -xzpf /mnt/cd/stage4.tar.bz2 -C /mnt/gentoo egy mukodo rendszerhez:
- alapveto rendszer
- screen
- X.org
- minimalis KDE: kicker, konsole, konqueror, kate
Mindezt 386-re forditva 686-os optimizalassal.
Ez annyit erne hogy adna egy 100% mukodokepes Gentoo rendszert amig ujraepited a sajatodat. (amit persze tudsz csinalni egy kesz rendszerbol is, livecd nelkul is) |
Hol találok olyat? Egész jól hangzik...
Nem veszett el mindenem amúgy. A /usr sértetlen, a /opt szintén, egyedül csak a /etc szállt el... Gondoltam, hogy rádobok valamilyen stage-et kibelezve... Mondjuk a /bin /sbin és /etc részét... Aztán azt kipofozva feltámasztanám...
Sajnos ma még nem tudom megpróbálni... Holnap történelemérettségi... _________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Tue May 10, 2005 3:28 pm Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: | Hol találok olyat? Egész jól hangzik...
Nem veszett el mindenem amúgy. A /usr sértetlen, a /opt szintén, egyedül csak a /etc szállt el... Gondoltam, hogy rádobok valamilyen stage-et kibelezve... Mondjuk a /bin /sbin és /etc részét... Aztán azt kipofozva feltámasztanám...
Sajnos ma még nem tudom megpróbálni... Holnap történelemérettségi... |
Holnapra csinalok neked egyet.
Tomoritve olyan 460 MB korul van, ha jol emlekszem. Van valami otleted ennek a hosszutavo host-olasara? Nem banom egyszer-ketszer atadni masnak kozvetlen... de azert sok nagy meg tobbre is megy mint sok kicsi.
Felkeresre seedelt bittorrent tan? Ez a legegyszerubb... bar nem vagyok biztos hogy legjobb. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Tue May 10, 2005 3:53 pm Post subject: |
|
|
Danuvius wrote: | Holnapra csinalok neked egyet.
Tomoritve olyan 460 MB korul van, ha jol emlekszem. Van valami otleted ennek a hosszutavo host-olasara? Nem banom egyszer-ketszer atadni masnak kozvetlen... de azert sok nagy meg tobbre is megy mint sok kicsi.
Felkeresre seedelt bittorrent tan? Ez a legegyszerubb... bar nem vagyok biztos hogy legjobb. |
Sajnos jobb ötletem nincs hirtelen... Nekem még az FTP szerveremmel el tudnád küldeni, de több embert a kapcsolatom nem igazán bír ki... _________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
Danuvius Guru
|
Posted: Tue May 10, 2005 3:57 pm Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: | Danuvius wrote: | Holnapra csinalok neked egyet.
Sajnos jobb ötletem nincs hirtelen... Nekem még az FTP szerveremmel el tudnád küldeni, de több embert a kapcsolatom nem igazán bír ki... |
Az FTP otlet igy elso menetre jo lesz.
Szelessavon vagy? Nekem a feltoltes sajnos maximum 60 KB (kilobyte--nem kilobit) masodpercenkent. Elvileg 2-3 ora alatt meglehet egy 500 MB... felteve ha tudsz letolteni legalabb evvel a sebesseggel. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Tue May 10, 2005 4:06 pm Post subject: |
|
|
Danuvius wrote: | Az FTP otlet igy elso menetre jo lesz.
Szelessavon vagy? Nekem a feltoltes sajnos maximum 60 KB (kilobyte--nem kilobit) masodpercenkent. Elvileg 2-3 ora alatt meglehet egy 500 MB... felteve ha tudsz letolteni legalabb evvel a sebesseggel. |
Azon vagyok, 130-140-nel tudok is tölteni.
Hogy a topichoz is szóljak, az ext3+dir_index egész jónak tűnik sebességre. A love-sources threadjében bővebben beszélnek arról, hogy miért és hogy jó...
A dir_index bekapcsolásához ezt a parancsot kell kiadni:
Code: | tune2fs -O dir_index /dev/hdXY |
Ezután a létrejövő könyvtárak már az új rendszer szerint rendeződnek el. A meglévő könyvtárak ezzel a paranccsal rendezhetők át:
Code: | e2fsck -D /dev/hdXY |
_________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Fri May 13, 2005 7:10 am Post subject: |
|
|
Szerda délután-este, több órás munkával sikerült feltámasztanom a rendszert a 2005.0 stage3 segítségével. Mondhatni szerencsés voltam, csak a /root, a /etc, a /lib, a /bin és a /sbin sérült meg. Ezeket visszamásoltam liveCDvel, így most már ismét a GNOME felületem alatt vagyok _________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
vassdoki n00b
|
Posted: Mon May 16, 2005 12:07 pm Post subject: |
|
|
SysOP XXL wrote: |
A dir_index bekapcsolásához ezt a parancsot kell kiadni:
Code: | tune2fs -O dir_index /dev/hdXY |
Ezután a létrejövő könyvtárak már az új rendszer szerint rendeződnek el. A meglévő könyvtárak ezzel a paranccsal rendezhetők át:
Code: | e2fsck -D /dev/hdXY |
|
Biztosan én vagyok a hülye, de a másodikat valószínűleg nem emerge -u world és X futtatása alatt kell kiadni...
Elsőre nemet nyomtam, amikor visszakérdezett, hogy biztosan akarom-e futtatni, másodikra azt gondoltam nem lehet baj. Hát onnantól fogva nem láttam a / partícióm Még a shutdown sem működött.
Szerencsére egy fedora core 2 install cd bebootolt (lévén grub sem látszott) és a e2fsck rendberakta...
Szóval óvatosan vagy okosan futtassátok a e2fsck-t, nekem egyik sem sikerült. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Mon May 16, 2005 2:02 pm Post subject: |
|
|
Elismerem, ezt nem mondtam, bocs azoktól, akik vadul nekimentek.
Bemountolt partíción megcsinálni szigorúan tilos!, csak LiveCD-ről szabad! (Kivéve mazochistáknak) _________________ Magyarok jelentkezzetek!
|
Back to top |
|
|
|