View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
pszemas Apprentice
|
Posted: Wed Nov 16, 2005 4:22 pm Post subject: Laptop do 2500 zl pod Gentoo |
|
|
Jakiego notebooka polecacie tak do 2500 zl, bede uzywac raczej do projektowania (wine + autocad) odrazu mowie ze nie potrzebne mi sa jakies bajery, starczy cdrom, usb i siec. Dobrze by bylo miec porzadna karte graficzna, no i zeby chodzil w miare mozliwoci szybciutko ;] |
|
Back to top |
|
|
roonek n00b
|
Posted: Wed Nov 16, 2005 4:29 pm Post subject: [OT] wine i autocad |
|
|
a ze tak zadam pytanie -a jaka wersje autocada odpalasz pod winem ? Jak to dziala ? _________________ Pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
Kurt Steiner Bodhisattva
Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1050 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Wed Nov 16, 2005 4:34 pm Post subject: |
|
|
Porządna grafika, w miare szybki i 2500PLN?
No tu będzie cholernie ciężko - wątpię czy coś takiego znajdziesz... Lapki w cenie poniżej 2500 raczej konfiguracja nie zachwycają - zwłaszcza grafiką... Przejrzyj ofertę Acera, oni zwykle składają lapki z głową |
|
Back to top |
|
|
arsen Bodhisattva
Joined: 10 Apr 2004 Posts: 1803 Location: Siemianowice Śląskie, Poland
|
Posted: Wed Nov 16, 2005 4:37 pm Post subject: |
|
|
Wątek przeniesiony do "instalacja i sprzęt" |
|
Back to top |
|
|
pszemas Apprentice
|
Posted: Wed Nov 16, 2005 6:36 pm Post subject: |
|
|
A co laptopami tak kolo 3 tys ? Glownie mi chodzi zeby sprawgzal sie dla Gentoo, nie oczekuje jakiej mega maszyny, w mym PC mam durona 1,8 i ati 9100 taki set z takimi paramtrami w zupelnosci by mi wystarczyl |
|
Back to top |
|
|
Kurt Steiner Bodhisattva
Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1050 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Wed Nov 16, 2005 7:14 pm Post subject: |
|
|
Poszperaj na stronce komputronika i różnych producentów.
Pamietaj o jednej rzeczy: nie śpiesz się - poczekaj jakiś czas, codziennie sprawdzaj co się pojawia, a w końcu trafisz na jakąś perełkę...
Moim zdaniem wiekszych problemów z laptopami nie powinno być jeśli chodzi o współpracę z linuksem - w końcu podzespoły aż tak bardzo sie nie różnią... Jedyne czego ja osobiście nie polecam to zintegrowane karty graficzne - ja mam z nimi negatywne doświadczenia jeśli chodzi o konfigurację w linuksie (chodzi, ale mogłaby lepiej - ale pewnie znowu to ja czegoś nie dopatrzyłem... ).
Co do wydajności to ogólnie nie spodziewaj się fajerwerków - a nawet przygotuj się na pewne zaskoczenie. Zwłaszcza dyski w lapkach to cholernie wąskie gardło - może być i tak, że Twój obecny sprzęcik będzie szybszy od lapka (zwłaszcza taniego)... |
|
Back to top |
|
|
YANOUSHek Apprentice
|
Posted: Wed Nov 16, 2005 7:31 pm Post subject: |
|
|
Radzę uważać na jakieś ,,dziwne'' wynalazki w sferze kart graficznych - większość dziwnych zintegrowanych kart ma problemy z akceleracją itp. _________________ Janusz Bossy
http://digigal.art.pl |
|
Back to top |
|
|
tuniek Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Nov 22, 2005 10:25 pm Post subject: |
|
|
HP nx6110
w okolicach 3000 złociszy kupisz z celeronem ... grafika na Intelu ...
acha to co ważne to jest szansa że znajdziesz taki model bez systemu /oszczędność 400 zł ... /
np:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/82/
w okolicy 3700 kupisz z mobilnym ...
np:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/843/
na obu sprzętach ... linux śmiga bez żadnych problemów ... Testowane na Ubuntu, Fedorze ... no i oczywiście Gentoo ... /ten post powstaje właśnie na tej droższej maszynie pod kontrolą Gentoo /
polecam ...
jeśli będziesz miał jakieś pytania daway na priva ... _________________ "The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man." (George Bernard Shaw) |
|
Back to top |
|
|
flakusiek Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Dec 22, 2005 2:26 pm Post subject: |
|
|
http://www.plat-notebooki.pl/
http://www.plat-notebooki.pl/product_info.php?products_id=394 Sempron + Geforce GO 440
Dodam jeszcze, ze ja chce sprzedac swojego notebooka :
W zestawie Karton, plyty i papiery (gwarancja jeszcze 1,5roku w mediamarkt gdańsk - kupiony pod koniec wakacji)
Pentium M 710 1,4GHz (Centrino II - dothan (2mb cache) ) [wydajnosc cos w stylu Pentium 4 2,8GHz]
512 DDR 333
40GB Dysk
Nagrywarka DVD-DL (+/-) i DVD-RAM
Karta grafiki Intel Extreme Graphics 2 (Intel 855) Ma 16mb wlasnej i 48mb pobiera z ramu (razem 64) w gentoo chodzi ładnie na strewoniku do intel915 na windzie takie gry jak Pro Evolution Soccer 5 chodza na minimalnych detalach ladnie.
Dzwiek AC97 intela i glosniki stereo
Czytnik kart pamieci (MMC/SD/MS i jakis tam jeszcze)
3x USB2.0 , 1xfirewire, TV-OUT (svideo), VGA out, PCMCIA , touchpad synaptics z przewijaniem , waga 2,5kg,
Matryca 15 1024x768 (po 2 dniach pojawil sie jeden badpixel mało widoczny tylko na czarnym tle (czasem jest bialy czasem czerwony) )
MODEM I LAN
Pod Gentoo nie potrafilem sonfigurowac tego czytnika kart pamieci. Na laptopie oczywiscie moge zostawic Gentoo
Wiecej info na maila mam tez zdjecia.
MODEL : Gericom Blockbuster Excellent
CENA : 2760zł (mozemy sie targować) mysle , ze jak na notebooka z CENTRINO to nie duzo.
POZDRAWIAM
EDIT: Bateria trzyma tyle ile od nowosci(czyli okolo 3 godzin przy malym obciazeniu) bo jej nie uzywam (notebook caly czas na zasilaczu). Pozdro _________________ HP Compaq nc6000
Linux Registered User : #385414 |
|
Back to top |
|
|
|