View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Criss-PL Apprentice
|
Posted: Tue Nov 29, 2005 4:29 pm Post subject: Problem zdyskiem????? |
|
|
Witam...
Niedawno - jakies 2 dni temu... Kupilem dysk twardy SEGATE 120GB dysk jest z serii ST3..... Problem w tym, ze nie mozna go uruchomic na trybie wiekszym niz udma2... Kabel laczacy dysk to jest w stanie obsluzyc transfer jaki niby dekraluje ATA100... Dodam, ze dysk jest podlaczony jako master, a na slave siedzi stary dusk SAMSUNG 80GB...
Jakies pomysly? |
|
Back to top |
|
|
Eeeyeore Apprentice
|
Posted: Tue Nov 29, 2005 8:29 pm Post subject: |
|
|
Dyski czasami potrafią się chlac ze soba (rozni producenci, serie itp itd) tym bardziej ze stary masz jako slave, a wiec tak czy siak prędkosc dzialania tego nowego bedzie obnizona do tego starego. Po prostu rozepnij te dyski na osobne tasmy i ponow testy. Powinny dzialac dobrze. _________________ Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu... |
|
Back to top |
|
|
Criss-PL Apprentice
|
Posted: Tue Nov 29, 2005 9:38 pm Post subject: |
|
|
problemu niby juz nie ma, ale zauwazylem ze dyski lubia bardzo zwalniac... To znaczy... system plikow mam na raiserfs 3.6 i szczerz to wydaje mi sie, ze muli on po prostu kompa...
Co do dyskow to hdparm pokazuje mi wyniki w granicach 55MB/s dla kazdego dysku, ale jak cos kopiuje to dostaje transfer rzedu 10MB/s... A to juz mnie dziwi... Problem polega jeszcze na malym wariowaniu dyskow... Jak sa na osobnych tasmach i oby dwamaja ustawione transfery na MASTER to czasami system nie chce ruszyc - BIOS zatrzymuje sie na wykrywaniu dyskow,a jak sie wejdzie do BIOS'u to nie pokazuje rzdnego dysku... |
|
Back to top |
|
|
zbrodel n00b
|
Posted: Wed Nov 30, 2005 11:42 am Post subject: |
|
|
Criss-PL wrote: | czasami system nie chce ruszyc - BIOS zatrzymuje sie na wykrywaniu dyskow,a jak sie wejdzie do BIOS'u to nie pokazuje rzdnego dysku... |
U siebie, jak tak miałem, to pomogło solidne dociśnięcie wtyczek. Od tego czasu (miesiąc) nie wystąpił ten problem.
A kable masz przywoite? Jak stare i poskręcane to może wymienić na nowe? Majątku nie kosztują. |
|
Back to top |
|
|
Criss-PL Apprentice
|
Posted: Wed Nov 30, 2005 3:52 pm Post subject: |
|
|
Kabelki kupilem, ale to i tak nic nie dalo :[
dopiero zmiana opcji z LBA na auto w BIOS'ie (tam gdzie wykrywany jest dysk i jego pojemnosc) przy obu dyskach przyniosla oczekiwane rezultaty... |
|
Back to top |
|
|
|