Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] Gentoo wymiata
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Sat Dec 31, 2005 3:12 pm    Post subject: Reply with quote

Komentarz w handbooku jest lakoniczny. Wybierz flagi USE, które odpowiadają Twojej konfiguracji systemu i Tobie. Link do listy flag. Klik i dostajesz stronę z milionem flag. Handbook mówi o -gtk kde qt czy jakoś tak. Myślę, że możnaby wziąć pod uwagę przyzwoitą liczbę flag na poziomie 20-30, tak aby dać użytkownikowi pozór wyboru i żeby czuł się ważny, a żeby jednocześnie chciało mu się je czytać. To jest moja opinia. Mnie to przeraziło. Zwłaszcza, że przekompilowywać później cały system, bo dopisałem jedną flagę, a tak myśli początkujący user, to niezbyt miła perspektywa.
View user's profile Send private message
rane
Retired Dev
Retired Dev

PostPosted: Sat Dec 31, 2005 3:37 pm    Post subject: Reply with quote

USE="-*" i emerge -pv dla każdego instalowanego pakietu pozwoli na wybranie sensownych flag. Te włączone w domyślnym profilu to konfiguracja z jaką budowane są GRP, czyli nic co by choćby aspirowało do miana "zestawu dla każdego".
Back to top
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Sat Dec 31, 2005 3:41 pm    Post subject: Reply with quote

Powiedzcie to użytkownikowi widzącemu pierwszy raz Gentoo, który stoi przez zainstalowaniem około 100 pakietów.
nelchael
Retired Dev
Retired Dev

PostPosted: Sat Dec 31, 2005 3:45 pm    Post subject: Reply with quote

Gabrys wrote:
Powiedzcie to użytkownikowi widzącemu pierwszy raz Gentoo, który stoi przez zainstalowaniem około 100 pakietów.

Rane wlasnie to zrobil :twisted:

[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166]
Back to top
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Sat Dec 31, 2005 3:47 pm    Post subject: Reply with quote

Teraz to ja stoje przed odinstalowaniem ze 200 pakietów, bo mi się dysk skurczył ;):D 8)
BeteNoire
Veteran
Veteran

PostPosted: Sat Dec 31, 2005 3:50 pm    Post subject: Reply with quote

Są inne metody na odzyskiwanie miejsca.
Back to top
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Sat Dec 31, 2005 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

BeteNoire wrote:
Są inne metody na odzyskiwanie miejsca.

... a najprostsza to kupienie nowego/drugiego/kolejnego dysku. Ale jedziemy po OT ;).
lihor
n00b
n00b

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 9:20 am    Post subject: Reply with quote

Gabrys wrote:
Ja mam Gentoo od niedługo i najpierw napisze co mnie zniechęcało:
...
- są problemy i niech nikt mi nie mówi, że nie ma, z PEŁNĄ polonizacją systemu szczególnie dla newbies. IMHO powinien być skrypt (i step w handbooku), który się robi tak: set-locales pl_PL.UTF-8 i powinno samo iść,
- Gentoo jako jedyna dystrybucja nie wykryło i nie skonfigurowało dysku, żeby korzystał z odpowiednich ATA/DMA. Do tej pory każda dystrybucja to robiła. Bardzo nie miłe wrażenie. XMMS się ciął, gdy ruszałem myszką, poczucie ogromnej ciężkości systemu, psuje pierwsze wrażenie, tu coś TRZEBA zrobić.
- niektóre aplikacje mają w portage megastare wersje (wręcz archaiczne).

DMA niemasz bo sobie w jądrze nie włączyłeś. A samo się nierobi bo nie natym ta dystrybucja polega. A co do locali jeżeli kożystasz z UTF-8 to możesz mieć problemy jak wiele osób na tym forum, wystarczy poczytać posty.
Gabrys wrote:

* Gentoo 2005.0 <- najgorszy system ze wszystkich, które miałem ;)

Też używałem Mandrake'a Fedore Auroxa ale nieuważam, że Gentoo jest najgorsze, wręcz przeciwnie, że jest najlepsze.

A co do GLI to jak byś zajrzał na ta stronę http://www.gentoo.org/proj/en/releng/installer/ to mógłbyś się dowiedzieć że projekt jest w fazie beta i ma jeszcze sporo błędów międzyinnymi z FAT i NTFS
Back to top
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 3:34 pm    Post subject: Reply with quote

lihor wrote:

Gabrys wrote:

* Gentoo 2005.0 <- najgorszy system ze wszystkich, które miałem ;)

Też używałem Mandrake'a Fedore Auroxa ale nieuważam, że Gentoo jest najgorsze, wręcz przeciwnie, że jest najlepsze.

Zauważłbyś emotikonę na końcu... Zresztą który z forumowiczów tutejszych uważa inaczej ;)
Back to top
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Sun Jan 01, 2006 5:43 pm    Post subject: Reply with quote

lihor wrote:
A co do GLI to jak byś zajrzał na ta stronę http://www.gentoo.org/proj/en/releng/installer/ to mógłbyś się dowiedzieć że projekt jest w fazie beta i ma jeszcze sporo błędów międzyinnymi z FAT i NTFS

Wiem, że jest w fazie beta i użyłem go na własne ryzyko. A co do FAT i NTFS, to nie mam ani jednej takiej partycji na swoim kompie.

Poprawka: od pięciu minut mam dwie, ale gdy używałem GLI to nic tak strasznego na moim kompie nie miało miejsca.

Pozwolę sobie jeszcze zarzucić zabawną anegdotą:
Przychodzą do mnie panowie, którzy mają mi założyć radiowy internet. Jeden pan siedzi na dachu i kombinuje z anteną, drugi przyszedł się uporać ze sterami. Odpalam kompa. Aurox. Pan udał, że się nie przejął i spytał:
- Masz tylko Auroksa? - plus dla niego za wyłapanie dystrybucji ;).
- Nie, na drugiej partycji siedzi jeszcze Knoppix. - I teraz się załamał.
Żeby było ciekawiej karta nie chciała za Hugon ruszyć, ale okazało się, że (jak na złość) była zepsuta. Dostałem inną, ndiswrapper i poszła od razu. Ostatnio ściągnąłem otwarte sterowniki (r8180 bardzo polecam, do aktualnych jąder wersja przez CVS) i chodzi o niebo stabilniej.
krzychu
n00b
n00b

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 2:26 am    Post subject: Reply with quote

Ja jestem raczej początkującym userem gentoo i od jakiegos czasu zastanawia mnie kwestia wydajności w gentoo. Skoro wszystko się kompiluje z optymalizacją pod moj procek (Athlon XP 1800+/512 DDR) to powinno chodzić całkiem szybko, tym czasem mam wrazenie że pod X-ami (fluxbox) system się nieco muli. Szczególnie kiedy przykladowo odpale firefox'a i przeskakuje między otwartymi stronami lub kiedy z menus'ach przesuwam kursor - wszystko sprawia wrazenie ociężałości. Czytalem jakiś temat odnosnie szybkosci firefox'a i wiem ze są z nim problemy niezależne od gentoo ale mam tez wrazenie ze reszta programów tez chodzi jakoś ciężko. Moje doświadczenia z innymi distro są dość skromne: Fedora FC4 i Knoppix(na hdd). Od jakiegoś czasu korci mnie żeby na próbe zainstalować debian sarge. Czy bardziej zaawansowani urzytkownicy którzy mieli styczność z debian'em mogą wypowiedzieć się jak wypada w porównaniu z gentoo (w kwesti wydajności i nie tylko)?

Pozdrawiam
Back to top
szolek
Guru
Guru

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 10:48 am    Post subject: Reply with quote

Wydajność - pojęcie bardzo względne. Zupełnie nie równe oczekiwaniom proporcjonalnym do ustawionych flag. Ostatnio dorwałem tanio P2 z 64M RAM-u. I dopiero na takim sprzęcie widać różnicę wydajności. na początek bez experymentów większych flaga -O2 ( bezpieczna). Efekt niezbyt zadowalający bo komputer dużo swapuje. Predkość ramu ponad 200MB/s a dysku tylko 20MB/s. W tym momencie udało mi się zdobyć dwie zabytkowe kości po 32M i przekompilowałem wszystko z -Os i różnicę w działaniu widać. Puki nie uruchomi się OOorg swap jest puściutki.
Na swoim AthlonieXP 2000 próbuje z flagą -O3 ale różnic znacznych się nie czuje i tak jest szybko.
Back to top
rampage7
Guru
Guru

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 10:52 am    Post subject: Reply with quote

Gabrys wrote:

A co do LIRCa, to w Gentoo niestety nie potrafiłem sobie zainstalować przez emerge, w ten sposób, żeby urządzeniem, z którego czyta impulsy był CD-In z ALSA'y w Auroksie instalowałem ze źródeł (zgodnie z instrukcjami na stronie lirc.org) i poszło praktycznie od razu, w Gentoo myślałem, że będzie jeszcze prościej, ale musiałem też instalować ze źródeł.

A zrobiłeś odpowiedni wpis w make.conf?
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 11:55 am    Post subject: Reply with quote

Nie chciało mi się z tym bawić. Ściągnąłem normalne źródła ./configure odpala ładne menu w dialogu i w ciągu pięciu minut razem z kompilacją mam działającego LIRCa.
wuja
Guru
Guru

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 5:26 pm    Post subject: Reply with quote

krzychu wrote:
... mam wrazenie że pod X-ami (fluxbox) system się nieco muli. ...

a dma masz ustawione?
Back to top
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

Sprawdzanie DMA: jako root: hdparm /dev/hda oraz hdparm -i /dev/hda
kamillys
n00b
n00b

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

Gentoo jest (bardzo)szybkie. i w miare stabilne. jest też dużo manuali(po polsku też)... ale troche denerwująca jest instalacja pakietów(czas). To jeszcze jest do wytrzymania. ale instalacja gentoo (2005.0) jest wq*ca . to najbardziej odrzuca. Anakonde walnąć i będzie wporzo, jak w VLOS, ale ma mało pakietów na płycie VLOS. jeszcze te flagi... nie straszcie mini tak bardzo młodych userów.
Ewentualnie zacząć projekt typu "gentoo 4 noobs" dopasowane dla leniwych userów, czyli: półatomatyczna instalacja, wykrywanie i instalacja sterów, konfikuratory(najlepiej lepsze niż w mandrivii). i jeszcze dodać do "emerge" obliczanie czasu kompliacji... takie coś przekonałoby userów do gentoo(chyba że gentoo jest "nie dla idiotów")
Back to top
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Mon Jan 02, 2006 8:06 pm    Post subject: Reply with quote

Akurat, jeśli chodzi o obliczanie czasu kompilacji, to wiem, że da się coś zrobić. Make ma taką fajną opcję -n, która powoduje wyświetlenie wszystkiego, co make wyświetla bez robienia niczego. Można raz puścić make -n, żeby wiedzieć ile linii wygeneruje zwykły make, a potem, wiadomo: ilość linii, które make już wypisał / ilość, którą wypisał make -n * 100% = procent wykonanej kompilacji (powiedzmy ;)). Dodatkowo z proporcji obliczać szacunkowy czas do zakończenia czas_aktualny / procent (obliczony powyżej) i wio :D. Tylko jeszcze ktoś musiałby się za napisanie czegoś takiego zabrać :roll:. No i oczywiście musiałaby to być opcja, bo wykonywanie make -n jednak trochę trwa i zmniejsza przez to szybkość całego procesu :D.
Maqlik
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 9:10 am    Post subject: Reply with quote

rafkup jesli chodzi o klikacze to SuSe jest z nich najleprzy moim zdaniem... i wcale nie trzeba sie meczyc z zaleznosciami pakietow... mozna do niego wpakowac apt-get ktory z zaleznosciami dobrze sobie radzi. http://suse.ehelp.pl/modules/articles/ jest tu duzo przydatnych artykulow... miedzy innymi apt-get na SuSe. Mimo wszystko gentoo jest stabilniejszy i szybszy...

Pozdrawiam
Marcin...
Back to top
keman
Guru
Guru

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 2:42 pm    Post subject: Reply with quote

Maqlik wrote:
Mimo wszystko gentoo jest stabilniejszy i szybszy...

Gentoo _może_ być stabilniejsze i szybsze, ale gwarantuje Ci, że może też bys wolniejsze i wysypywać sie niemal tak czesto jak system z redmond ;) ...
Gentoo daje Ci poprosru możliwość wyboru - co z nią zrobisz zależy tylko od Ciebie i Twoich umiejętności :)
Pozdrawiam, waluigi
noobah
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 5:00 pm    Post subject: Reply with quote

kamillys wrote:
Gentoo jest (bardzo)szybkie. i w miare stabilne. jest też dużo manuali(po polsku też)... ale troche denerwująca jest instalacja pakietów(czas). To jeszcze jest do wytrzymania. ale instalacja gentoo (2005.0) jest wq*ca . to najbardziej odrzuca. Anakonde walnąć i będzie wporzo, jak w VLOS, ale ma mało pakietów na płycie VLOS. jeszcze te flagi... nie straszcie mini tak bardzo młodych userów.
Ewentualnie zacząć projekt typu "gentoo 4 noobs" dopasowane dla leniwych userów, czyli: półatomatyczna instalacja, wykrywanie i instalacja sterów, konfikuratory(najlepiej lepsze niż w mandrivii). i jeszcze dodać do "emerge" obliczanie czasu kompliacji... takie coś przekonałoby userów do gentoo(chyba że gentoo jest "nie dla idiotów")

Tak, tak! I zrobi się nam z Gentoo kolejna klikana dystrybucja. Tylko pytanie: PO CO???, skoro jest ich juz dużo. Zostawcie Gentoo takie jakie jest, a jak nie pasi to wio na inne distro. :twisted:
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 5:07 pm    Post subject: Reply with quote

Myślę, że wystarczyłby dobry instalator. Niepotrzebna jest nowa dystrybucja.
BeteNoire
Veteran
Veteran

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

Ależ instalator jest bardzo dobry! Wg mnie - perfekcyjny :D Piękna konsolka ze splashem, bardzo funkcjonalne livecd z którego można od razu system naprawiać, links, irssi... Czegóż chcieć więcej? No, mi przydałby się jeszcze MC...
Back to top
Gabrys
Veteran
Veteran

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 5:20 pm    Post subject: Reply with quote

BeteNoire wrote:
Ależ instalator jest bardzo dobry! Wg mnie - perfekcyjny :D Piękna konsolka ze splashem, bardzo funkcjonalne livecd z którego można od razu system naprawiać, links, irssi... Czegóż chcieć więcej? No, mi przydałby się jeszcze MC...
ja chcę VIMa :D. Ale chodzi o inny instalator. Taki dla tych, co nie wiedzą co to jest VIM. Takie coś jak już prawie działający GLI.
keman
Guru
Guru

PostPosted: Tue Jan 03, 2006 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

Gabrys wrote:
BeteNoire wrote:
ja chcę VIMa :D. Ale chodzi o inny instalator. Taki dla tych, co nie wiedzą co to jest VIM. Takie coś jak już prawie działający GLI.

Chyba od tego jest Vida-Linux :) :?:
Pozdrawiam, waluigi ;)
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 2 of 8

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum