View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Gabrys Veteran
|
Posted: Sat Dec 31, 2005 3:12 pm Post subject: |
|
|
Komentarz w handbooku jest lakoniczny. Wybierz flagi USE, które odpowiadają Twojej konfiguracji systemu i Tobie. Link do listy flag. Klik i dostajesz stronę z milionem flag. Handbook mówi o -gtk kde qt czy jakoś tak. Myślę, że możnaby wziąć pod uwagę przyzwoitą liczbę flag na poziomie 20-30, tak aby dać użytkownikowi pozór wyboru i żeby czuł się ważny, a żeby jednocześnie chciało mu się je czytać. To jest moja opinia. Mnie to przeraziło. Zwłaszcza, że przekompilowywać później cały system, bo dopisałem jedną flagę, a tak myśli początkujący user, to niezbyt miła perspektywa. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
Back to top |
|
|
rane Retired Dev
|
Posted: Sat Dec 31, 2005 3:37 pm Post subject: |
|
|
USE="-*" i emerge -pv dla każdego instalowanego pakietu pozwoli na wybranie sensownych flag. Te włączone w domyślnym profilu to konfiguracja z jaką budowane są GRP, czyli nic co by choćby aspirowało do miana "zestawu dla każdego". |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Sat Dec 31, 2005 3:41 pm Post subject: |
|
|
Powiedzcie to użytkownikowi widzącemu pierwszy raz Gentoo, który stoi przez zainstalowaniem około 100 pakietów. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
nelchael Retired Dev
|
Posted: Sat Dec 31, 2005 3:45 pm Post subject: |
|
|
Gabrys wrote: | Powiedzcie to użytkownikowi widzącemu pierwszy raz Gentoo, który stoi przez zainstalowaniem około 100 pakietów. |
Rane wlasnie to zrobil _________________ [color=gray:17697d0166]http://dev.gentoo.org/~nelchael/[/color:17697d0166]
[size=14:17697d0166]>> [b:17697d0166]Zasady na f.g.o->Polish[/b:17697d0166] <<[/size:17697d0166] |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Sat Dec 31, 2005 3:47 pm Post subject: |
|
|
Teraz to ja stoje przed odinstalowaniem ze 200 pakietów, bo mi się dysk skurczył _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Sat Dec 31, 2005 3:50 pm Post subject: |
|
|
Są inne metody na odzyskiwanie miejsca. |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Sat Dec 31, 2005 4:07 pm Post subject: |
|
|
BeteNoire wrote: | Są inne metody na odzyskiwanie miejsca. |
... a najprostsza to kupienie nowego/drugiego/kolejnego dysku. Ale jedziemy po OT . _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
lihor n00b
|
Posted: Sun Jan 01, 2006 9:20 am Post subject: |
|
|
Gabrys wrote: | Ja mam Gentoo od niedługo i najpierw napisze co mnie zniechęcało:
...
- są problemy i niech nikt mi nie mówi, że nie ma, z PEŁNĄ polonizacją systemu szczególnie dla newbies. IMHO powinien być skrypt (i step w handbooku), który się robi tak: set-locales pl_PL.UTF-8 i powinno samo iść,
- Gentoo jako jedyna dystrybucja nie wykryło i nie skonfigurowało dysku, żeby korzystał z odpowiednich ATA/DMA. Do tej pory każda dystrybucja to robiła. Bardzo nie miłe wrażenie. XMMS się ciął, gdy ruszałem myszką, poczucie ogromnej ciężkości systemu, psuje pierwsze wrażenie, tu coś TRZEBA zrobić.
- niektóre aplikacje mają w portage megastare wersje (wręcz archaiczne).
|
DMA niemasz bo sobie w jądrze nie włączyłeś. A samo się nierobi bo nie natym ta dystrybucja polega. A co do locali jeżeli kożystasz z UTF-8 to możesz mieć problemy jak wiele osób na tym forum, wystarczy poczytać posty.
Gabrys wrote: |
* Gentoo 2005.0 <- najgorszy system ze wszystkich, które miałem
|
Też używałem Mandrake'a Fedore Auroxa ale nieuważam, że Gentoo jest najgorsze, wręcz przeciwnie, że jest najlepsze.
A co do GLI to jak byś zajrzał na ta stronę http://www.gentoo.org/proj/en/releng/installer/ to mógłbyś się dowiedzieć że projekt jest w fazie beta i ma jeszcze sporo błędów międzyinnymi z FAT i NTFS |
|
Back to top |
|
|
tomekb Tux's lil' helper
|
Posted: Sun Jan 01, 2006 3:34 pm Post subject: |
|
|
lihor wrote: |
* Gentoo 2005.0 <- najgorszy system ze wszystkich, które miałem
|
Też używałem Mandrake'a Fedore Auroxa ale nieuważam, że Gentoo jest najgorsze, wręcz przeciwnie, że jest najlepsze. |
Zauważłbyś emotikonę na końcu... Zresztą który z forumowiczów tutejszych uważa inaczej |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Sun Jan 01, 2006 5:43 pm Post subject: |
|
|
Wiem, że jest w fazie beta i użyłem go na własne ryzyko. A co do FAT i NTFS, to nie mam ani jednej takiej partycji na swoim kompie.
Poprawka: od pięciu minut mam dwie, ale gdy używałem GLI to nic tak strasznego na moim kompie nie miało miejsca.
Pozwolę sobie jeszcze zarzucić zabawną anegdotą:
Przychodzą do mnie panowie, którzy mają mi założyć radiowy internet. Jeden pan siedzi na dachu i kombinuje z anteną, drugi przyszedł się uporać ze sterami. Odpalam kompa. Aurox. Pan udał, że się nie przejął i spytał:
- Masz tylko Auroksa? - plus dla niego za wyłapanie dystrybucji .
- Nie, na drugiej partycji siedzi jeszcze Knoppix. - I teraz się załamał.
Żeby było ciekawiej karta nie chciała za Hugon ruszyć, ale okazało się, że (jak na złość) była zepsuta. Dostałem inną, ndiswrapper i poszła od razu. Ostatnio ściągnąłem otwarte sterowniki (r8180 bardzo polecam, do aktualnych jąder wersja przez CVS) i chodzi o niebo stabilniej. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
krzychu n00b
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 2:26 am Post subject: |
|
|
Ja jestem raczej początkującym userem gentoo i od jakiegos czasu zastanawia mnie kwestia wydajności w gentoo. Skoro wszystko się kompiluje z optymalizacją pod moj procek (Athlon XP 1800+/512 DDR) to powinno chodzić całkiem szybko, tym czasem mam wrazenie że pod X-ami (fluxbox) system się nieco muli. Szczególnie kiedy przykladowo odpale firefox'a i przeskakuje między otwartymi stronami lub kiedy z menus'ach przesuwam kursor - wszystko sprawia wrazenie ociężałości. Czytalem jakiś temat odnosnie szybkosci firefox'a i wiem ze są z nim problemy niezależne od gentoo ale mam tez wrazenie ze reszta programów tez chodzi jakoś ciężko. Moje doświadczenia z innymi distro są dość skromne: Fedora FC4 i Knoppix(na hdd). Od jakiegoś czasu korci mnie żeby na próbe zainstalować debian sarge. Czy bardziej zaawansowani urzytkownicy którzy mieli styczność z debian'em mogą wypowiedzieć się jak wypada w porównaniu z gentoo (w kwesti wydajności i nie tylko)?
Pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
szolek Guru
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 10:48 am Post subject: |
|
|
Wydajność - pojęcie bardzo względne. Zupełnie nie równe oczekiwaniom proporcjonalnym do ustawionych flag. Ostatnio dorwałem tanio P2 z 64M RAM-u. I dopiero na takim sprzęcie widać różnicę wydajności. na początek bez experymentów większych flaga -O2 ( bezpieczna). Efekt niezbyt zadowalający bo komputer dużo swapuje. Predkość ramu ponad 200MB/s a dysku tylko 20MB/s. W tym momencie udało mi się zdobyć dwie zabytkowe kości po 32M i przekompilowałem wszystko z -Os i różnicę w działaniu widać. Puki nie uruchomi się OOorg swap jest puściutki.
Na swoim AthlonieXP 2000 próbuje z flagą -O3 ale różnic znacznych się nie czuje i tak jest szybko. |
|
Back to top |
|
|
rampage7 Guru
Joined: 21 Mar 2004 Posts: 308 Location: Poland / Jastrzebie Zdroj
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 10:52 am Post subject: |
|
|
A co do LIRCa, to w Gentoo niestety nie potrafiłem sobie zainstalować przez emerge, w ten sposób, żeby urządzeniem, z którego czyta impulsy był CD-In z ALSA'y w Auroksie instalowałem ze źródeł (zgodnie z instrukcjami na stronie lirc.org) i poszło praktycznie od razu, w Gentoo myślałem, że będzie jeszcze prościej, ale musiałem też instalować ze źródeł.
|
A zrobiłeś odpowiedni wpis w make.conf? _________________ To nie moje s± s³owa, to legenda ludowa..... |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 11:55 am Post subject: |
|
|
Nie chciało mi się z tym bawić. Ściągnąłem normalne źródła ./configure odpala ładne menu w dialogu i w ciągu pięciu minut razem z kompilacją mam działającego LIRCa. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
wuja Guru
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 5:26 pm Post subject: |
|
|
krzychu wrote: | ... mam wrazenie że pod X-ami (fluxbox) system się nieco muli. ... |
a dma masz ustawione? _________________ Pozdrowienia
Wojtek
www.wojciechgracz.pl |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 5:27 pm Post subject: |
|
|
Sprawdzanie DMA: jako root: hdparm /dev/hda oraz hdparm -i /dev/hda _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
kamillys n00b
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 7:59 pm Post subject: |
|
|
Gentoo jest (bardzo)szybkie. i w miare stabilne. jest też dużo manuali(po polsku też)... ale troche denerwująca jest instalacja pakietów(czas). To jeszcze jest do wytrzymania. ale instalacja gentoo (2005.0) jest wq*ca . to najbardziej odrzuca. Anakonde walnąć i będzie wporzo, jak w VLOS, ale ma mało pakietów na płycie VLOS. jeszcze te flagi... nie straszcie mini tak bardzo młodych userów.
Ewentualnie zacząć projekt typu "gentoo 4 noobs" dopasowane dla leniwych userów, czyli: półatomatyczna instalacja, wykrywanie i instalacja sterów, konfikuratory(najlepiej lepsze niż w mandrivii). i jeszcze dodać do "emerge" obliczanie czasu kompliacji... takie coś przekonałoby userów do gentoo(chyba że gentoo jest "nie dla idiotów") |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Mon Jan 02, 2006 8:06 pm Post subject: |
|
|
Akurat, jeśli chodzi o obliczanie czasu kompilacji, to wiem, że da się coś zrobić. Make ma taką fajną opcję -n, która powoduje wyświetlenie wszystkiego, co make wyświetla bez robienia niczego. Można raz puścić make -n, żeby wiedzieć ile linii wygeneruje zwykły make, a potem, wiadomo: ilość linii, które make już wypisał / ilość, którą wypisał make -n * 100% = procent wykonanej kompilacji (powiedzmy ). Dodatkowo z proporcji obliczać szacunkowy czas do zakończenia czas_aktualny / procent (obliczony powyżej) i wio . Tylko jeszcze ktoś musiałby się za napisanie czegoś takiego zabrać . No i oczywiście musiałaby to być opcja, bo wykonywanie make -n jednak trochę trwa i zmniejsza przez to szybkość całego procesu . _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
Maqlik Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jan 03, 2006 9:10 am Post subject: |
|
|
rafkup jesli chodzi o klikacze to SuSe jest z nich najleprzy moim zdaniem... i wcale nie trzeba sie meczyc z zaleznosciami pakietow... mozna do niego wpakowac apt-get ktory z zaleznosciami dobrze sobie radzi. http://suse.ehelp.pl/modules/articles/ jest tu duzo przydatnych artykulow... miedzy innymi apt-get na SuSe. Mimo wszystko gentoo jest stabilniejszy i szybszy...
Pozdrawiam
Marcin... _________________ Gigabyte GA-P31-DS3L; QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600
2x2GB Patriot 800MHZ; GeForce 9600GT; Maxtor 500GB 7200RPM 16MB CACHE;
Fever Wizard Black 4xFAN (12CM); TRACER 500WAT SILENT; |
|
Back to top |
|
|
keman Guru
|
Posted: Tue Jan 03, 2006 2:42 pm Post subject: |
|
|
Maqlik wrote: | Mimo wszystko gentoo jest stabilniejszy i szybszy...
|
Gentoo _może_ być stabilniejsze i szybsze, ale gwarantuje Ci, że może też bys wolniejsze i wysypywać sie niemal tak czesto jak system z redmond ...
Gentoo daje Ci poprosru możliwość wyboru - co z nią zrobisz zależy tylko od Ciebie i Twoich umiejętności
Pozdrawiam, waluigi _________________ Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
|
|
Back to top |
|
|
noobah Apprentice
Joined: 11 Apr 2005 Posts: 210 Location: Ustonie Morskie, Poland
|
Posted: Tue Jan 03, 2006 5:00 pm Post subject: |
|
|
kamillys wrote: | Gentoo jest (bardzo)szybkie. i w miare stabilne. jest też dużo manuali(po polsku też)... ale troche denerwująca jest instalacja pakietów(czas). To jeszcze jest do wytrzymania. ale instalacja gentoo (2005.0) jest wq*ca . to najbardziej odrzuca. Anakonde walnąć i będzie wporzo, jak w VLOS, ale ma mało pakietów na płycie VLOS. jeszcze te flagi... nie straszcie mini tak bardzo młodych userów.
Ewentualnie zacząć projekt typu "gentoo 4 noobs" dopasowane dla leniwych userów, czyli: półatomatyczna instalacja, wykrywanie i instalacja sterów, konfikuratory(najlepiej lepsze niż w mandrivii). i jeszcze dodać do "emerge" obliczanie czasu kompliacji... takie coś przekonałoby userów do gentoo(chyba że gentoo jest "nie dla idiotów") |
Tak, tak! I zrobi się nam z Gentoo kolejna klikana dystrybucja. Tylko pytanie: PO CO???, skoro jest ich juz dużo. Zostawcie Gentoo takie jakie jest, a jak nie pasi to wio na inne distro. _________________ the force is strong with me |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Tue Jan 03, 2006 5:07 pm Post subject: |
|
|
Myślę, że wystarczyłby dobry instalator. Niepotrzebna jest nowa dystrybucja. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Tue Jan 03, 2006 5:18 pm Post subject: |
|
|
Ależ instalator jest bardzo dobry! Wg mnie - perfekcyjny Piękna konsolka ze splashem, bardzo funkcjonalne livecd z którego można od razu system naprawiać, links, irssi... Czegóż chcieć więcej? No, mi przydałby się jeszcze MC... |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Tue Jan 03, 2006 5:20 pm Post subject: |
|
|
BeteNoire wrote: | Ależ instalator jest bardzo dobry! Wg mnie - perfekcyjny Piękna konsolka ze splashem, bardzo funkcjonalne livecd z którego można od razu system naprawiać, links, irssi... Czegóż chcieć więcej? No, mi przydałby się jeszcze MC... | ja chcę VIMa . Ale chodzi o inny instalator. Taki dla tych, co nie wiedzą co to jest VIM. Takie coś jak już prawie działający GLI. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
|
Back to top |
|
|
keman Guru
|
Posted: Tue Jan 03, 2006 7:05 pm Post subject: |
|
|
Gabrys wrote: | BeteNoire wrote: | Ależ instalator jest bardzo dobry! Wg mnie - perfekcyjny Piękna konsolka ze splashem, bardzo funkcjonalne livecd z którego można od razu system naprawiać, links, irssi... Czegóż chcieć więcej? No, mi przydałby się jeszcze MC... | ja chcę VIMa . Ale chodzi o inny instalator. Taki dla tych, co nie wiedzą co to jest VIM. Takie coś jak już prawie działający GLI. |
Chyba od tego jest Vida-Linux
Pozdrawiam, waluigi _________________ Collecting data is a step to wisdom, but sharing data is a step to community.
|
|
Back to top |
|
|
|