tswiercz Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jan 07, 2006 1:51 pm Post subject: [ kernel? ] system się zawiesza |
|
|
Parę dni temu wymieniłem P4 bez HT na taki z i pomyślałem, że skoro i tak muszę przekompilować jądro (aby obsługiwało HT), to sobie zemerguje najnowszą wanilię. Niestety wersja 2.6.15 miała problemy z dmixem, takie ajne błędy padały, że reboot is needed, ale system ogólnie działał dobrze. Niestety wykasowałem już z dysku starsze jądro, które miałem (2.6.13_rc3), więc wróciłem do ostatniego dostępnego jądra z tej serii, czyli 2.6.13.4. I niby wszystko działało OK, aż tu nagle zwis. Sytuacja dość często się powtarza i już nie w sumie nie wiem co jest winowajcą. W logach nic nie ma interesującego. Niestety tamte wersje kerneli (15, 14) miałem zbyt krótko, aby odpowiedzieć na pytanie, czy u nich problem też istnieje. Myślałem, że może to jest ten procesor, ale pod XPkiem niby wszystko działa, choć może od tego czasu w sumie byłem na nim pare godzin, więc pewny też nie jestem. Natomaist zauważyłem pare dziwnych rzeczy dotyczących problemu:
Opis zwisu:
- pojawia się tylko gdy coś piszę (w firefoxie jak chociażby post, czy w kadu, ale w operze się nie zdarzyło)
- kiedy nastąpi zwis, mogę dalej ruszać myszką, ale przyciski nie działają
- programy w tle dalej się wykonują, tj bmp dokończy odtwarzanie piosenki, ale następnej już nie puści
- nie działają żadne klawisze, ani przejście do trybu tekstowego
Co mi zostaje prócz eksperymentowanie z kolejnymi wersjami kernela? |
|