View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
klouczers n00b
|
Posted: Mon Jul 10, 2006 10:49 pm Post subject: Problem z klawiatura, amd64 |
|
|
Mam maly problem z klawiatura w Gentoo 2006 amd64 bowiem po wybraniu kernela po zabootowaniu plytki przestaje dzialac klawiatura. Podczas ladowania pisze ze nie mozna wczytac CTK, a chwile pozniej nie moge juz wybrac normalnie mapy klawiatury. Z góry dzieki za pomoc. Pozdro Klouczers |
|
Back to top |
|
|
le_mon n00b
|
Posted: Tue Jul 11, 2006 5:00 am Post subject: |
|
|
Nie bardzo rozumiem z czym masz problem? Jezeli usiłujesz zainstalować gentoo (tak przypuszczam) to po co ci jakiś specjalny kernel do instalacji? I tak i tak ściągnie ci najnowszego i sam go skompilujesz według własnego uznania. Jeśli mogę doradzić to olej genkernela, a przy instalacji wystarczy nacisnąć ENTER a jeszcze lepiej wpisz gentoo nox to ominiesz też ten śmieszny instalator
pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
klouczers n00b
|
Posted: Tue Jul 11, 2006 6:23 am Post subject: |
|
|
Mam problem z klawiatura nie z kernelem |
|
Back to top |
|
|
RAIH Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jul 11, 2006 7:35 am Post subject: |
|
|
klouczers wrote: | Mam problem z klawiatura nie z kernelem |
Jak bootuje sie z plyty to wciskasz chyba F2 zeby widziec co sie dzieje
w pewnym momencie masz wybor klawiatury PL to chyba 28
Ale po co ci polska klawiatura podczas instalacji ? _________________ JESTEM W SZOKU |
|
Back to top |
|
|
klouczers n00b
|
Posted: Tue Jul 11, 2006 6:42 pm Post subject: |
|
|
Zaraz po wybraniu kernela klawiatura przestaje KOMPLETNIE dzialac. Nie reaguja zadne scrolle, capsy. O to mi chodzi |
|
Back to top |
|
|
mbar Veteran
|
Posted: Tue Jul 11, 2006 6:45 pm Post subject: |
|
|
klawiatura USB? |
|
Back to top |
|
|
v7n Guru
|
Posted: Tue Jul 11, 2006 6:46 pm Post subject: |
|
|
Pożyczyć od kolegi inną na czas instalacji, albo chociaż do startu systemu, może dalej będziesz mógł pracować na swojej.
Chyba masz jakiegoś znajomego do pożyczenia klawiatury, nie?
//edit - klawa działa na innych systemach? _________________ /~x86 /*-sources /oss /zsh /urxvt /vim /openbox /rox /xmms /Opera |
|
Back to top |
|
|
Petherson n00b
|
Posted: Wed Jul 12, 2006 3:57 pm Post subject: |
|
|
Mam identyczny problem, żadne mi znane livecd nie łyka klawiatury (USB), dopiero po skompilowaniu własnego jądra klawiatura normalnie działa, na szczęście producent wyposażył sprzęt w przejściówke USB->PS2. I myślę, że dla Ciebie to może być też dobre rozwiązanie, poprostu załatw sobie przejściówe bo bez klawiatury PS2 ani rusz. |
|
Back to top |
|
|
13Homer Guru
|
Posted: Wed Jul 12, 2006 4:19 pm Post subject: |
|
|
Ja mam to samo podczas instalacji Gentoo: klawiatura nie reaguje. Okazało się, że trzeba nacisnąć jakiś klawisz i wszystko wraca do normy. Jaki klawisz? Nie udało mi się ustalić, mam wrażenie, że za każdym razem jest to inaczej. Klawisze, które jak sądzę pomagają to: Pause/Break, PrtSc/SysRq, F12/Scr Lk, F11/NumLk, często także inne. Naciskam losowo klawaisze z prawego górnego rogu klawiatury (mowa o laptopie, nigdy nie instalowałem Gentoo na desktopie) i po jakimś czasie jest już OK (mogę nawet nacisnąć F2 i obejrzeć sobie komunikaty bootowania systemu z LiveCD). _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
Back to top |
|
|
mbar Veteran
|
Posted: Wed Jul 12, 2006 4:26 pm Post subject: |
|
|
Albo po prostu trzeba w BIOSie ustawić USB Legacy Support czy Emulation i po kłopocie (sam mam klawe USB)... |
|
Back to top |
|
|
Petherson n00b
|
Posted: Wed Jul 12, 2006 6:52 pm Post subject: |
|
|
Bez tych ustawień, nie ruszyłbym nawet menu w grubie
Co do klawiatury, mam na prawde anty-linuksową. W żadym programie do konfiguracji klawiszy dodatkowych, nie widać w ogóle tych klawiszy, poprostu nie działają.
Trick 13Homer-a z przypadkowym klawiszem u mnie nie idzie.
Własciwie aby działała wystarczy tylko to w jądrze:
Code: | <*> USB HIDBP Keyboard (simple Boot) support |
Ale standardowe jądra dystrybucyjne z żadnego livecd tego nie mają, przynajmniej ja się nie spotkałem.
Btw. przejściówki z usb na ps2 - niby to działa, ale bardzo nie stabilnie, przykładowo czasem można zawiesić sobie X-Y (nie wiadomo z jakiego powodu), lub dopiero 10 wciśnięcie caps lock-a zaświeci nam diode i będzie można pisać wielkimi literami. |
|
Back to top |
|
|
bartmarian Guru
|
Posted: Wed Jul 12, 2006 7:35 pm Post subject: |
|
|
z tego co zrozumiałem klawiatura PS/2 powoduje u Ciebie niestabilną pracę, czy Twój sprzęt na pewno działa poprawnie ? może up bios ? inna PS/2 ? (dla sprawdzenia czy akurat nie trafiłeś szóstki, czyli dwóch "sprawnych inaczej" klawiatur) |
|
Back to top |
|
|
Petherson n00b
|
Posted: Wed Jul 12, 2006 8:40 pm Post subject: |
|
|
Chodzi o klawiature USB podłączaną przez przejsciówkę do PS2. I wydaje mi się, że dlatego dzieją sie takie skecze jak wyżej opisałem. Klawiatury PS2 nie mam, jak można wywnioskować z poprzednich wypowiedzi |
|
Back to top |
|
|
argasek Bodhisattva
Joined: 06 May 2004 Posts: 1121 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Mon Nov 13, 2006 11:21 pm Post subject: |
|
|
Moved from Polish to Instalacja i sprzęt. _________________ RLU #137109 | http://soundcloud.com/argasek |
|
Back to top |
|
|
|