View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
piotreek n00b
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 4:54 pm Post subject: |
|
|
Aż takiej kaszy to bym nie robił
UPDATE udało mi sie częsciowo uruchomić te flagi ale nadal nie wiem czemu nie moge włączyć tclk i extramodules :/ |
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 4:57 pm Post subject: |
|
|
bo nie ma takich flag
w nawiasach masz pokazane flagi, które były w poprzedniej wersji programu, a nie ma ich w tej |
|
Back to top |
|
|
piotreek n00b
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 5:00 pm Post subject: |
|
|
sarven wrote: | bo nie ma takich flag
w nawiasach masz pokazane flagi, które były w poprzedniej wersji programu, a nie ma ich w tej |
Echh racja dzięki przyzwyczajenie do starego portage przeze mnie przemówiło
Co do reszty to IMO to co jest standardowo z kadu typu alsa itp.. bym zostawił w jednym ebulidzie a dodatkowe moduły rozbił tak jak proponowałeś na osobne ebuilidy.Wtedy bedzięmy mieli prawdziewie modularne kadu w portage resztę sie jakoś przepchnie. |
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 5:12 pm Post subject: |
|
|
Tzn chcesz, żeby było tak jak teraz w overlayu, tylko do głównego ebuilda kadu, dodać flagi USE odpowiadające wszystkim modułom? Jak dobrze pójdzie, to jeszcze dzisiaj przygotuję coś takiego. W tym momencie flagi USE które dotyczą kadu (mówię tu oczywiście o wersji modularnej z overlaya) są zrobione na takiej zasadzie, że jeśli coś było pośród flag USE na stronie http://www.gentoo-portage.com/USE i pasowało do któregoś z modułu, to zostawiałem w głównej paczce. Resztę, nawet jeśli standardowo moduł był dostarczany razem ze źródełkami, wydzielałem do osobnego ebuilda.
Last edited by sarven on Sat Jan 13, 2007 5:16 pm; edited 2 times in total |
|
Back to top |
|
|
piotreek n00b
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 5:15 pm Post subject: |
|
|
sarven wrote: | Tzn chcesz, żeby było tak jak teraz w overlayu, tylko do głównego ebuilda kadu, dodać flagi USE odpowiadające wszystkim modułom? Jak dobrze pójdzie, to jeszcze dzisiaj przygotuję coś takiego. |
Mnie sie takie coś podoba nie wiem niech jescze się reszta wypowie w temacie
Jest drobny problem nie ma emotikonek z GG-6 ani żadnych dodatkowych ja wiem że to nie problem doinstalować samemu (korzystam z tego ujednoliconego ebuilida) |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 6:02 pm Post subject: |
|
|
W ostateczności możesz ściągnąć to, co pobiera layman, czyli http://student.agh.edu.pl/~sarven/overlay/sarven.tar.bz2
Tylko jak widzisz, nie jest to numerowane. I nie będzie
Nie rozumiem tylko, co może się nie podobać w laymanie
Wystarczy wpisać layman -S i już jest najnowsza wersja ebuildów |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 6:20 pm Post subject: |
|
|
sarven wrote: | W ostateczności możesz ściągnąć to, co pobiera layman, czyli http://student.agh.edu.pl/~sarven/overlay/sarven.tar.bz2
Tylko jak widzisz, nie jest to numerowane. I nie będzie
Nie rozumiem tylko, co może się nie podobać w laymanie
Wystarczy wpisać layman -S i już jest najnowsza wersja ebuildów |
super, tylko mam obawy co do upgrade'u do stabilnej wersji...
poki co uzywam jakiegos starego snapshota i jets OK, a jak tak patrze na te ebuildy to sie zastaawiam jak je robisz ze flagi USE sie powtarzaja, np. emots_gg6 jest w razy w ebuildzie wpisane
i zastanawiam sie czemu optflags nie dodales jak to robil OBenY...
czuje ze juz nie bedzie takich ebuildow do kadu jak kiedys... _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 6:29 pm Post subject: |
|
|
Co do USE to poprawione. Co do propozycji zmian w ebuildach to je po prostu zgłoś, a nie narzekaj od razu, że już nie będzie takich ebuildów jak wcześniej... |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 6:45 pm Post subject: |
|
|
mógłbym |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Sat Jan 13, 2007 7:21 pm Post subject: |
|
|
sarven wrote: | Tzn chcesz, żeby było tak jak teraz w overlayu, tylko do głównego ebuilda kadu, dodać flagi USE odpowiadające wszystkim modułom? Jak dobrze pójdzie, to jeszcze dzisiaj przygotuję coś takiego. W tym momencie flagi USE które dotyczą kadu (mówię tu oczywiście o wersji modularnej z overlaya) są zrobione na takiej zasadzie, że jeśli coś było pośród flag USE na stronie http://www.gentoo-portage.com/USE i pasowało do któregoś z modułu, to zostawiałem w głównej paczce. Resztę, nawet jeśli standardowo moduł był dostarczany razem ze źródełkami, wydzielałem do osobnego ebuilda. |
I tak powinno być. Ewentualnie w ten sposób:
wszystkie moduły osobno, ale jeśli mamy w USE alsa, to zależnością kadu staje się kadu-alsa itd. _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
Back to top |
|
|
Belliash Advocate
|
|
Back to top |
|
|
pancurski Guru
Joined: 15 Sep 2005 Posts: 495 Location: Lublin, Poland / Slough, UK
|
Posted: Mon Jan 15, 2007 8:43 pm Post subject: |
|
|
podczas instalacji kadu, dostaje komunikat:
Code: | !!! ERROR: net-im/kadu-0.5.0 failed.
Call stack:
ebuild.sh, line 1562: Called dyn_setup
ebuild.sh, line 665: Called pkg_setup
kadu-0.5.0.ebuild, line 34: Called built_with_use 'x11-libs/qt' '-gif'
eutils.eclass, line 1626: Called die
!!! x11-libs/qt-3.3.6-r4 does not actually support the -gif USE flag!
!!! If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
!!! This ebuild is from an overlay: '/usr/portage/local/layman/sarven'
|
ale ciekawe jest to ze nie mam flagi USE gif włączonej, wiec w czym tkwi problem? |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Mon Jan 15, 2007 8:50 pm Post subject: |
|
|
ebuild sarvena powoduje zapytanie czy qt zostało skompilowane z flagą -gif, ale najwidoczniej qt w ogóle nie ma takiej flagi...
Może dać NIE built_with_use gif a może nie pyta o qt3 tylko ogólnie o qt, czyli jakby naturalnie o 4.
PS. obie mają gif, więc chyba chodzi o to - _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 12:47 am Post subject: |
|
|
Właśnie troszkę kombinowałem, ze względu, że dzisiaj kumpel kompilował kadu, miał qt skompilowane bez gif (efekt oczywiście był taki, że nie wyświetlały się emotki) i emerge nie zareagowało przy sprawdzaniu zależności dla kadu.
Quote: | ale ciekawe jest to ze nie mam flagi USE gif włączonej, wiec w czym tkwi problem? |
Właśnie problem miał w tym tkwić. Flaga gif powinna być włączona, żeby potem móc korzystać z emotikonek. Poprawię to chyba tak, żeby wyświetlała się informacja, a nie żeby przerywało kompilację. W końcu niekoniecznie ktoś chce używać emotek, albo może pilnie potrzebować kadu, które skompiluje się przecież szybciej niż qt.
EDIT:
Poprawiłem to w następujący sposób:
Gdy jest włączona flaga gif dla qt, to wyświetla się o tym informacja i kompilacja przebiega dalej (to działa - byłem w stanie to sprawdzić)
Gdy qt było skompilowane bez gif, to wtedy wyświetla się ostrzeżenie żeby przekompilować qt z USE="gif" jeśli chce się używać emotikonek, emerge czeka 10 sekund i kontynuuje kompilację. |
|
Back to top |
|
|
pancurski Guru
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 6:41 am Post subject: |
|
|
wczoraj jak probowałem zainstalować kadu, i otrzymywałen ten komunikat, dodawałem do /etc/portage/package.use wsparcie gif dla Qt, nie mniej jednak nadal instalacja kadu przerywała się....w kazdym bądz razie jak wróce dzis z pracy sprawdze czy juz wszystko ok |
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 7:04 am Post subject: |
|
|
bo nie chodzi o to, czy flaga jest ustawiona, czy nie, tylko czy qt zostało z nią skompilowane.
PS. zwróć uwagę, czy wyświetli się teraz jakiś komunikat, zaraz po sprawdzeniu rozmiarów pliku, itd.
W Twoim przypadku powinna się wyświetlić informacja, że powinieneś przekompilować qt z włączoną flagą gif, jeśli chcesz używać emotikonek. |
|
Back to top |
|
|
luk4s n00b
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 3:25 pm Post subject: Brak bramek sms. |
|
|
Witam.
Korzystam z kadu z overlay'a sarvena od paru dni. Wczoraj przy okazji uaktualniania systemu polecial downgrade kadu z 0.5.0_p1 do 0.5.0. Wszystko jest ok, tyle że zniknęła mi możliwość wysyłania smsów. Moduł kadu-default_sms oczywiście mam zainstalowany:
Code: | emerge -pv kadu kadu-default_sms
[ebuild R ] net-im/kadu-0.5.0 USE="X alsa emots_gg6 extras spell ssl -ao -arts -debug -esd -nas -oss -voice" 0 kB [2]
[ebuild R ] net-im/kadu-default_sms-0.5.0 0 kB [2]
|
Teraz nie pamiętam, czy tak jak reszta modułów powinien on być widoczny w "Zarządcy modułów" czy też nie. W każdym razie u mnie go nie widać. Na zakładce ustawień dotyczących smsów nie mam w ogóle bramek sms. Przy próbie wysłania smsa dostaję błąd: Numer telefonu jest niepoprawny lub bramka jest niedostępna. Oczywiście numer tel. jest poprawny.
Pozdrawiam. |
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 4:21 pm Post subject: |
|
|
Obydwa moduły (sms i default_sms) powinny być widoczne w zarządcy modułów i oczywiście załadowane. WAŻNE - sprawdź czy nie masz na dole zaznaczonej opcji "ukryj standardowe moduły"
Jeśli okaże się, że moduł jest na liście i jest załadowane (w co wątpię ), to spróbuj przekompilować default_sms. |
|
Back to top |
|
|
luk4s n00b
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 5:52 pm Post subject: |
|
|
sarven wrote: | WAŻNE - sprawdź czy nie masz na dole zaznaczonej opcji "ukryj standardowe moduły" |
Ech ... ślepota. Faktycznie, moduł był ukryty. Imho powinien się znajdować na liście niestandardowych modułów.
Dzięki wielkie.
Pozdrawiam. |
|
Back to top |
|
|
pancurski Guru
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 6:44 pm Post subject: |
|
|
sarven wrote: |
PS. zwróć uwagę, czy wyświetli się teraz jakiś komunikat, zaraz po sprawdzeniu rozmiarów pliku, itd.
|
okej, pojawił sie komunikat:
Code: | Please re-emerge x11-libs/qt-3.x with the gif flag set if you want to use emoticons |
a po zemergowaniu z flaga gif:
Code: | gif support ebabled in x11-libs/qt |
|
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jan 16, 2007 10:16 pm Post subject: |
|
|
Czyli już wszystko działa?
PS. dzięki za przetestowanie |
|
Back to top |
|
|
pancurski Guru
|
Posted: Wed Jan 17, 2007 12:59 pm Post subject: |
|
|
przy okazji
i potem Code: | emerge --deep --update --newuse world |
zauważyłem ze pojawiła sie nagle włączona flaga arts przy kadu, przez co zostało pociagniete całe kde-base/arts, niewiem czy to jakies moje niedopatrzenie w make.conf czy twojego ebuilda |
|
Back to top |
|
|
sarven Tux's lil' helper
|
Posted: Wed Jan 17, 2007 6:17 pm Post subject: |
|
|
raczej Twoje |
|
Back to top |