View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
bartmarian Guru
|
Posted: Tue May 08, 2007 6:43 pm Post subject: [SOLVED] iptables i wiadomosci via www |
|
|
Witam,
korzystam z lms'a, kiedys uzywalem squid'a+redirector'a do informowania ludzi
(zazwyczaj ze "zapomnieli" zaplacic) do wysylania komunikatow, odszedlem od tego,
zeby mieli lacze bardziej "czyste" ale brakuje mi powiadamiania,
info czy wyslac powiadomienie mam w bazie, skrypt moglby wyciagnac te info i ustawic
odpowiednia regulke z przekierowaniem, tylko nie wiem jak zrobic, zeby klient mogl
po przeczytaniu (i kilkukrotnym nacisnieciu "tak jestem pewny ze zrozumialem i obiecuje...")
otrzymac net z powrotem, istnieje jakas regulka, ktora po otrzymaniu "juz nie trzeba"
mogla by sie usunac i ustawic zezwalajaca na ruch ? inne pomysly ?
Pozdrawiam
Edit by Poe
Last edited by bartmarian on Tue May 08, 2007 9:40 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
Raku Bodhisattva
|
Posted: Tue May 08, 2007 7:32 pm Post subject: |
|
|
ostatnio gdzieś mi się o oczy obiło, że łatka condition do iptables została przeportowana na kernele 2.6. Działa to w ten sposób, że reguła jest aktywna "pod warunkiem" (który to z kolei jest ustalany przez odpowiedni wpis w /proc/gdzieśtam)
możesz też w skrypcie php wywoływać regułę iptables usuwającą blokadę (poprzez sudo) _________________ raku