View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Wed May 30, 2007 9:48 pm Post subject: Unable to connect to the internet. [SOLVED] whoohooo! |
|
|
Plain and simple, I hope. I've looked around at the topics and in the FAQs, but couldn't see anything. Perhaps to save people the trouble, if there's a general "my internet won't connect, how can I get it to" thread, feel free to point me there.
As of yet, however, I have installed firefox, so I have a browser, but when I try to connect, the page won't load. I'm using eth0 as my "gateway" and I am connecting wirelessly to a router.
So I guess the first question would be: to better pinpoint the issue, what should I show you guys? Here's one command I found, maybe it can help for a start:
Code: |
dhcpcd -d ethx
Info, ethx: dhcpcd 3.0.16 starting
Error, ethx: ioctl SIOCGIFHWADDR: No such device
|
Last edited by GivePeaceAChance on Sat Jun 02, 2007 9:55 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Wed May 30, 2007 9:51 pm Post subject: |
|
|
1) You need wireless-tools to actually connect to a access point.
2) You would speficify a device, not use x ie eth0, eth1, wifi0.
3) If you are using WPA or some other encryption you also need wpa_supplicant _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:09 pm Post subject: |
|
|
Oi, I've got wireless-tools and I believe there was something in the gentoo networking section about WPA or WEP. when I set up gentoo I went over the networking part of the handbook.
Here's something:
Code: |
dhcpcd -d eth0
Info, eth0: dhcpcd 3.0.16 starting
Info, eth0: hardware address = [censored]
Info, eth0: broadcasting for a lease
Debug, eth0: sending DHCP_DISCOVER with xid 77492391
Debug, eth0: waiting on select for 20 seconds
Debug, eth0: sending DHCP_DISCOVER with xid 77492391
Debug, eth0: sending DHCP_DISCOVER with xid 77492391
Debug, eth0: sending DHCP_DISCOVER with xid 77492391
Debug, eth0: sending DHCP_DISCOVER with xid 77492391
Debug, eth0: sending DHCP_DISCOVER with xid 77492391
Debug, eth0: sending DHCP_DISCOVER with xid 77492391
Error, eth0: timed out
Info, eth0: exiting
|
Code: |
dhcpcd -d eth1
Info, eth1: dhcpcd 3.0.16 starting
Info, eth1: hardware address = [censored]
Info, eth1: deleting IP address 192.168.0.102/24
Info, eth1: broadcasting for a lease
Debug, eth1: sending DHCP_DISCOVER with xid 1950574552
Debug, eth1: waiting on select for 20 seconds
Debug, eth1: got a packet with xid 1950574552
Info, eth1: offered 192.168.0.102 from 192.168.0.1
Debug, eth1: sending DHCP_REQUEST with xid 1950574552
Debug, eth1: waiting on select for 20 seconds
Debug, eth1: got a packet with xid 1950574552
Info, eth1: leased 192.168.0.102 for 604800 seconds
Info, eth1: no renewal time supplied, assuming 302400 seconds
Info, eth1: no rebind time supplied, assuming 529200 seconds
Info, eth1: adding IP address 192.168.0.102/24
Info, eth1: adding default route via 192.168.0.1 metric 0
Debug, eth1: sending DNS information to resolvconf
Debug, eth1: writing /var/lib/dhcpcd/dhcpcd-eth1.info
Debug, eth1: forking to background
|
|
|
Back to top |
|
|
drwook Veteran
Joined: 30 Mar 2005 Posts: 1324 Location: London
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:12 pm Post subject: |
|
|
Ok, so looks like eth1 is your wireless adapter. eth0 is presumably a wired nic on your machine.
eth1 seems to be doing ok from that output, do you have /etc/conf.d/net configured correctly and net.eth1 starting? |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:26 pm Post subject: |
|
|
Here's the non-commented parts of my net file.
Code: |
config_eth1=( "dhcp" )
modules=( "iwconfig" )
key_GPAC="[1] 1234567890 key [1] enc open"
preferred_aps=( "GPAC" )
ifplugd_eth0="..."
ifplugd_eth0="--api-mode=wlan"
dhcp_eth0="nodns nontp nonis"
|
Perhaps those eth0's should be eth1s? |
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:28 pm Post subject: |
|
|
GivePeaceAChance wrote: | Here's the non-commented parts of my net file.
Code: |
config_eth1=( "dhcp" )
modules=( "iwconfig" )
key_GPAC="[1] 1234567890 key [1] enc open"
preferred_aps=( "GPAC" )
ifplugd_eth0="..."
ifplugd_eth0="--api-mode=wlan"
dhcp_eth0="nodns nontp nonis"
|
Perhaps those eth0's should be eth1s? |
Yes they should. Besides that I do everything manually so I dont know about all this fancy netconfig stuff! _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:37 pm Post subject: |
|
|
I like your style, sonikntails. I would like to learn to do everything manually eventually.
So I've changed that. Is there anything else, or should I just reboot into Gentoo and hope for the best? |
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:44 pm Post subject: |
|
|
GivePeaceAChance wrote: | I like your style, sonikntails. I would like to learn to do everything manually eventually.
So I've changed that. Is there anything else, or should I just reboot into Gentoo and hope for the best? |
Go for it! Most people don't do it manually like me, I am just like that. I use a laptop and alot of the time I am using different networks and all kinds of more complicated things, so I would just rather do it manually. _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:47 pm Post subject: |
|
|
Well, this is a laptop too. A 10 lb laptop, but a laptop nonetheless. I really like it too. It's got the power of a desktop, but it is reasonably portable (I use an electric wheelchair for long distances like going to class, so the weight doesn't matter). I move it around sometimes, but not often, but when I do, I am glad for the portability. It would be unfortunate not to have a laptop IMO (although I'm not a PC gamer, so that may affect my PC-vs-laptop opinion.)
Well, time to see what happens, and if all goes well, I won't bother logging out of Gentoo. |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Wed May 30, 2007 10:59 pm Post subject: |
|
|
.....damn.....
No such luck mon ami. Although I am curious: the last three lines about ifplugd - are they correct?
Code: |
config_eth1=( "dhcp" )
modules=( "iwconfig" )
key_GPAC="[1] 1234567890 key [1] enc open"
preferred_aps=( "GPAC" )
ifplugd_eth1="..."
ifplugd_eth1="--api-mode=wlan"
dhcp_eth1="nodns nontp nonis"
|
ifconfig says:
Code: |
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr [censored]
inet addr:192.168.0.102 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: [censored] Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:8231 errors:0 dropped:124 overruns:0 frame:0
TX packets:1252 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1117239 (1.0 Mb) TX bytes:218199 (213.0 Kb)
Interrupt:185 Memory:ffcff000-ffcfffff
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:272 (272.0 b) TX bytes:272 (272.0 b)
|
/etc/resolv.conf:
Code: |
search bc.hsia.telus.net
nameserver 192.168.0.1
|
Also, if I ping an address in chroot in Ubuntu, it works fine. So..... ?
I just checked and pinging in Gentoo doesn't work.
In gentoo, when I use the command /etc/init.d/net.eth1 start, it gets a few things right, then says:
Code: |
Network interface eth1 does not exist
Please verify hardware or kernel module (driver)
|
|
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Thu May 31, 2007 2:15 am Post subject: |
|
|
Use the command iwconfig to see if your card is showing up, and under what interface. Then use it to connect to your access point. Once that is done, run the command dhcpcd ethx, where x is the interface that you found out.
You can find out how to use iwconfig though the man page. Its not too hard to understand. _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Thu May 31, 2007 4:36 am Post subject: |
|
|
Well, eth1 didn't even show up when I typed iwconfig... :S
So what should I do to MAKE it show up? |
|
Back to top |
|
|
drwook Veteran
Joined: 30 Mar 2005 Posts: 1324 Location: London
|
Posted: Thu May 31, 2007 5:38 am Post subject: |
|
|
Well that's odd since your ifconfig output seems sane & definitely has an address, can you ping by IP address? (e.g. 66.102.9.104 is one of google's) |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Thu May 31, 2007 6:12 am Post subject: |
|
|
No such luck. If I can't connect anyway, why should I be able to connect via IPs?
Any other ideas? |
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Thu May 31, 2007 1:52 pm Post subject: |
|
|
GivePeaceAChance wrote: | No such luck. If I can't connect anyway, why should I be able to connect via IPs?
Any other ideas? |
When you are in Ubuntu what is the output of your lsmod? Maybe we can find out what driver is supposed to be working here and then we can see if it is actually working in Gentoo. Then we can go from there. _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Thu May 31, 2007 7:06 pm Post subject: |
|
|
Well, you asked for it.
This stuff looks like it could be useful for kernel configuration, right?
Code: |
Module Size Used by
rfcomm 40216 0
l2cap 26244 5 rfcomm
bluetooth 50020 4 rfcomm,l2cap
ppdev 9220 0
speedstep_centrino 8400 1
cpufreq_powersave 1920 0
cpufreq_stats 5636 0
[b]cpufreq_userspace 4696 1[/b]
cpufreq_ondemand 6428 0
cpufreq_conservative 7332 0
[b]freq_table 4740 2 speedstep_centrino,cpufreq_stats[/b]
tc1100_wmi 6916 0
video 16260 0
acpi_sbs 19980 0
battery 9988 1 acpi_sbs
i2c_acpi_ec 5120 1 acpi_sbs
container 4608 0
button 6672 0
pcc_acpi 12416 0
toshiba_acpi 10940 0
sony_acpi 5644 0
ac 5252 1 acpi_sbs
dev_acpi 11140 0
hotkey 11556 0
ipv6 265856 6
nls_iso8859_1 4224 1
nls_cp437 5888 1
vfat 13440 1
fat 53020 1 vfat
nls_utf8 2176 2
ntfs 103536 2
dm_mod 58936 1
md_mod 72532 0
sr_mod 16932 0
sbp2 24196 0
parport_pc 35780 0
lp 11844 0
parport 36296 3 ppdev,parport_pc,lp
af_packet 22920 2
arc4 2048 2
ieee80211_crypt_wep 5120 1
pcmcia 40508 0
tsdev 8000 0
joydev 10048 0
rtc 13492 0
yenta_socket 28428 1
rsrc_nonstatic 13440 1 yenta_socket
pcspkr 2180 0
ipw3945 126620 1
[b]pcmcia_core 42640 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic[/b]
ieee80211 37064 1 ipw3945
ieee80211_crypt 6272 2 ieee80211_crypt_wep,ieee80211
ieee80211_1_1_13 38216 0
ieee80211_1_1_13_crypt 6784 1 ieee80211_1_1_13
psmouse 36100 0
sdhci 14848 0
mmc_core 30104 1 sdhci
serio_raw 7300 0
e1000 118840 0
snd_hda_intel 18964 1
snd_hda_codec 157616 1 snd_hda_intel
snd_pcm_oss 53664 0
snd_mixer_oss 18688 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 89864 3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_timer 25220 1 snd_pcm
snd 55268 8 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore 10208 1 snd
nvidia 4551028 0
snd_page_alloc 10632 2 snd_hda_intel,snd_pcm
i2c_core 21904 2 i2c_acpi_ec,nvidia
hw_random 5652 0
intel_agp 22940 1
[b]agpgart 34888 2 nvidia,intel_agp[/b]
shpchp 45632 0
pci_hotplug 29236 1 shpchp
evdev 9856 2
sg 37920 0
reiserfs 268016 1
ide_generic 1536 0
ohci1394 35124 0
ieee1394 299832 2 sbp2,ohci1394
ehci_hcd 34184 0
uhci_hcd 33808 0
usbcore 130820 3 ehci_hcd,uhci_hcd
sd_mod 19984 7
ahci 17284 12
libata 78992 1 ahci
scsi_mod 139496 6 sr_mod,sbp2,sg,sd_mod,ahci,libata
ide_cd 33028 0
cdrom 38560 2 sr_mod,ide_cd
piix 11012 1
generic 5124 0
thermal 13576 0
[b]processor 23360 2 speedstep_centrino,thermal[/b]
fan 4868 0
capability 5000 0
commoncap 7296 1 capability
vga16fb 13704 1
vgastate 10368 1 vga16fb
fbcon 42784 72
tileblit 2816 1 fbcon
font 8320 1 fbcon
bitblit 6272 1 fbcon
softcursor 2304 1 bitblit
|
|
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Thu May 31, 2007 10:00 pm Post subject: |
|
|
Looks like your kernel modules should be ipw3945. It can be although I have found that it normally loads way more than it has to to get the system up and running.
So now lets look at your gentoo install:
1) Do you have that either compiled in or as a module?
2) Does the module load?
2a) If not can you modprobe it?
3) Does iwconfig see it?
We're getting there! _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Thu May 31, 2007 10:54 pm Post subject: |
|
|
Quote: |
It can be although I have found that it normally loads way more than it has to to get the system up and running.
|
What do you mean by this? Do you mean that once the module is loaded, it will take longer to boot Gentoo?
Quote: |
So now lets look at your gentoo install:
1) Do you have that either compiled in or as a module?
2) Does the module load?
2a) If not can you modprobe it?
3) Does iwconfig see it?
|
Firstly, for some reason "iwconfig" and "modprobe" only work as root. Is this due to permissions?
When I run the commands as root, this is what I get:
Code: |
# iwconfig
eth0 no wireless extensions
lo no wireless extensions
sit0 no wireless extensions
#modprobe ipw3945
FATAL: Module not found
|
|
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 1:46 am Post subject: |
|
|
GivePeaceAChance wrote: |
What do you mean by this? Do you mean that once the module is loaded, it will take longer to boot Gentoo? |
No, I just mean that usually systems that you don't configure by hand usually load a ton of modules that might not all be needed. For instance my system is completely up and running and I have about half of those modules running.
GivePeaceAChance wrote: |
Firstly, for some reason "iwconfig" and "modprobe" only work as root. Is this due to permissions?
When I run the commands as root, this is what I get:
Code: |
# iwconfig
eth0 no wireless extensions
lo no wireless extensions
sit0 no wireless extensions
#modprobe ipw3945
FATAL: Module not found
|
|
Ok, first of all, yes you have to either run those commands as root or with the sudo command. They are system commands that a user could cause problems with.
Now, that means that you need to go back and reconfigure your kernel with the support for that. _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 1:54 am Post subject: |
|
|
Any idea as to what I might be looking for (I'm assuming it's in the "Networking" option)? |
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 2:00 am Post subject: |
|
|
GivePeaceAChance wrote: | Any idea as to what I might be looking for (I'm assuming it's in the "Networking" option)? |
Actually no, it would be under "Device Drivers" than "Networking" than "Wireless Non-Ham Radio". I belive that is where it is located. _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 2:20 am Post subject: |
|
|
I shall check it out. |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 2:41 am Post subject: |
|
|
Here's what I've got under Wireless LAN (non-hamradio)
Code: |
│ │ [*] Wireless LAN drivers (non-hamradio) & Wireless Extensions │ │
│ │ [ ] Wireless Extension API over RtNetlink │ │
│ │ --- Obsolete Wireless cards support (pre-802.11) │ │
│ │ < > STRIP (Metricom starmode radio IP) │ │
│ │ < > AT&T/Lucent old WaveLAN Pcmcia wireless support │ │
│ │ < > Xircom Netwave AirSurfer Pcmcia wireless support │ │
│ │ --- Wireless 802.11 Frequency Hopping cards support │ │
│ │ < > Aviator/Raytheon 2.4MHz wireless support │ │
│ │ --- Wireless 802.11b ISA/PCI cards support │ │
│ │ <*> Intel PRO/Wireless 2100 Network Connection │ │
│ │ [*] Enable promiscuous mode │ │
│ │ [ ] Enable full debugging output in IPW2100 module. │ │
│ │ <*> Intel PRO/Wireless 2200BG and 2915ABG Network Connection │ │
│ │ [*] Enable promiscuous mode │ │
│ │ [ ] Enable radiotap format 802.11 raw packet support │ │
│ │ [ ] Enable creation of a RF radiotap promiscuous interface │ │
│ │ [*] Enable QoS support │ │
│ │ [ ] Enable full debugging output in IPW2200 module. │ │
│ │ < > Cisco/Aironet 34X/35X/4500/4800 ISA and PCI cards │ │
│ │ < > Hermes chipset 802.11b support (Orinoco/Prism2/Symbol) │ │
│ │ < > Atmel at76c50x chipset 802.11b support │ │
│ │ --- Wireless 802.11b Pcmcia/Cardbus cards support │ │
│ │ < > Cisco/Aironet 34X/35X/4500/4800 PCMCIA cards │ │
│ │ < > Planet WL3501 PCMCIA cards │ │
│ │ --- Prism GT/Duette 802.11(a/b/g) PCI/Cardbus support │ │
│ │ < > Intersil Prism GT/Duette/Indigo PCI/Cardbus │ │
│ │ < > USB ZD1201 based Wireless device support │ │
│ │ < > IEEE 802.11 for Host AP (Prism2/2.5/3 and WEP/TKIP/CCMP)
|
My card is an intel PRO Wireless (not sure which speed)
Code: |
network
description: Wireless interface
product: Intel Corporation
vendor: Intel Corporation
physical id: 0
bus info: pci@05:00.0
logical name: eth1
version: 02
serial: 00:13:02:7e:21:16
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration:
broadcast = yes
driver = ipw3945
driverversion = 1.0.5m
firmware = 13.0 1:0 ()
ip = 192.168.0.102
link = yes
multicast = yes
wireless = IEEE 802.11g
resources:
iomemory : ffcff000-ffcfffff
irq : 185
|
|
|
Back to top |
|
|
lghman Guru
Joined: 29 Nov 2002 Posts: 548 Location: Florida
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 2:48 am Post subject: |
|
|
So in reviewing the information, you need to install the ipw3945 driver from portage.
The easiest way to do this would be to chroot into your Gentoo install, then do a Code: | # emerge -f ipw3945 |
To just fectch the files that you need. Then reboot into Gentoo and run the regular emerge. This should do the trick and get you going. Then just follow what I told you ealier in the thread, you might want to print it out! _________________ "What a distressing contrast there is between the radiant intelligence of a child and the feeble mentality of the average adult" --Freud |
|
Back to top |
|
|
GivePeaceAChance Guru
Joined: 26 May 2007 Posts: 480
|
Posted: Fri Jun 01, 2007 2:50 am Post subject: |
|
|
You know, that is one helluva good idea, because I bet this isn't the last time I'll be doing this. Besides, I've learnt so much from trying (and failing) to install Gentoo. It's really "helpful." |
|
Back to top |
|
|
|