View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
balker n00b
|
Posted: Mon Sep 24, 2007 3:22 pm Post subject: LiveCD nie wykrywa karty sieciowej |
|
|
Witam,
mam problem dotyczacy karty sieciowej. Po odpaleniu LiveCD Gentoo wogóle nie widzi anie jednej mojej karty sieciowej (laptop z zintgrowaną kartą LAN i WLAN (aby wlaczyc karte WLAN trzeba wciskąc specjalny przycisk obok klawiatury, na ktory gentoo nie reaguje)). Jedyne co zauważylem podczas uruchamiania Gentoo to komunikat: 'No network devices found'.
Po wydaniu polecenia ifconfig system wyswietla tylko urzadzenie o nazwie 'lo', nie ma zadnego 'eth'.
Chciałbym się dowiedziec, jak wlączyc ta zwykla karte sieciowa, aby moc sobie spokojnie odpalic 'emerge system'. Bo z wyszukiwaniem konkretnych plikow potrzebnych do instalacji to nie ma glebszego sensu.
Z góry dziękuję za odpowiedz. |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Mon Sep 24, 2007 3:58 pm Post subject: |
|
|
ifconfig -a.
odpal net-setup i skonfiguruj sieć. |
|
Back to top |
|
|
balker n00b
|
Posted: Tue Sep 25, 2007 2:38 pm Post subject: |
|
|
Dzieki, ale ifconfig -a, daje takie same rezultaty jak zwykłe ifconfig, czyli wyświetla samo 'lo':
Code: | livecd root # ifconifg -a
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:3479 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:3479 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) |
natomiast po wpisaniu polecenia 'lspci' otrzymuje nastepujący listing:
Code: | livecd root # lspci
...
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
0a:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) |
po wydaniu polecenia dmesg | grep -i eth:
Code: | livecd root # dmesg | grep -i eth:
8139too Fast Ethernet driver 0.9.28
eth0: RealTek RTL8139 at (...), (...), IRQ 19
eth0: Identified 8139 chip type `RTL-8100/8139D`
<6>8139too Fast Ethernet driver 0.9.28 |
Wydanie polecenia: ifconfig eth0 kończy się anstepującym rezultatem.
Code: | livecd root # ifocnifg eth0
eth0: error fetching interface information: Device not found |
Chciałbym się dozwiedzieć (mam nadzidzieję, że przytoczone listingi się przydadzą), jak mogę uruchomić karte sieciową używając LiveCD i nie instalując wcześniej gentoo (chcę uruchomic karte sieciową, aby podczas instalacj ze stage1 móc urchomic eth0). |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Tue Sep 25, 2007 5:57 pm Post subject: |
|
|
Jesli chcesz uruchomic karte WLAN to musisz zemergowac (lub szybciej sciagnac) madwifi-ng i madwifi-ng-tools oraz skonfigurowac jaderko. |
|
Back to top |
|
|
balker n00b
|
Posted: Tue Sep 25, 2007 6:14 pm Post subject: |
|
|
Bialy wrote: | Jesli chcesz uruchomic karte WLAN to musisz zemergowac (lub szybciej sciagnac) madwifi-ng i madwifi-ng-tools oraz skonfigurowac jaderko. |
Mógłbyś podać jakiś link do jakiegoś artykułu odnośnie konfiguracji i kompilacji tego?
Chociaż w zasadzie nie ma dla mnie znaczenia jaka karta zostanie uruchomiona, czy WLAN, czy LAN. Chce odpalić którąkolwiek kartę, aby móc sobie 'emerge system' odpalić. Wie ktoś jak mogę to w tym wypadku zrobić? |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Tue Sep 25, 2007 7:29 pm Post subject: |
|
|
Prosciej bedzie odpalic eth0. Dziwi mnie ze system sam nie zaladowal sterownikow do tego Realtek'a.
Nie masz tej karty wylaczonej w Bios'ie? |
|
Back to top |
|
|
balker n00b
|
Posted: Tue Sep 25, 2007 10:15 pm Post subject: |
|
|
Bialy wrote: | Prosciej bedzie odpalic eth0. Dziwi mnie ze system sam nie zaladowal sterownikow do tego Realtek'a.
Nie masz tej karty wylaczonej w Bios'ie? |
Nie, karta LAN jest włączona, podobnie jak i karta WLAN.
Nie wiem czy o to Ci chodzi (jestem amatorem w świecie Linuksa) ale po wydaniu polecenia: 'lsmod |grep 8139too', wyświetla sie moduł '8139too'.
Gdzieś wyczytałem (http://doc.pld-linux.tares.one.pl/siec_ethernet.html, w sumie PLD, ale też Linux ;D), że należałoby w pliku konfiguracyjnym przypisac alias eth0 do 8139too, ale jak to zrobic na płycie LiveCD? (chyba, żeby wypalić płyte z plikiem skonfigurowanym na gotowo, o ile sie da) |
|
Back to top |
|
|
mbar Veteran
|
Posted: Wed Sep 26, 2007 4:32 am Post subject: |
|
|
Sprawdź jeszcze, czy zadziała to livecd:
http://www.tux.org/pub/people/kent-robotti/looplinux/rip/
(z niego też można zainstalować gentoo).
Być może udev zmienia eth0 na eth z innym numerem, sam się na to nadziałem (i to właśnie jakoś z realtekiem, dmesg pokazywał eth0, a karta była pod eth2, mimo że jedyna w kompie). |
|
Back to top |
|
|
krzysio n00b
|
Posted: Sat Oct 06, 2007 9:28 am Post subject: |
|
|
mam laptopa hp nx6110 - u mnie też po wystartowaniu z płyty LiveCD nie ma net-u.
identycznie po wydaniu komendy ifconfig - pokazuje tylko Local Loopback.
w moim przypadku , mam kartę Broadcom 440x.
ja radzę sobie w ten sposób :
w celu załadowania modułu bc44 - modprobe bc44
następnie - net-setup i "z palca" wpisuję IP , bramę , DNS itp. bo mimo że w mojej sieci jest serwer DHCP to "automat" nie działa.
najważniejsze że po tych zabiegach jest wszystko O.K.
piszesz że masz załadowany moduł 8139too - moja rada jest taka: załaduj jeszcze 8139cp - powinno pomóc. |
|
Back to top |
|
|
maxim.251 Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jul 24, 2012 10:53 am Post subject: |
|
|
Ja proponował bym użycie płytki z LiveDvd. Bo tam jest więcej sterowników wstawionych a konfiguracja karty wifi lub lan jest znacznie prostsza.
Ja też się na samym początku nadziałem na ten problem. Nie miałem kompletnie neta a porady na wiki nie pomagały, i tylko i wyłącznie że prawdopodobnie moduł do tych kart nie był załadowany. Moduł o nazwie "8200 coś tam" nie działa na niektórych raltekach. U mnie sterownik był o całkiem innej nazwie rtl9k czy jakoś tak. |
|
Back to top |
|
|
Garrappachc Guru
|
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Wed Jul 25, 2012 1:18 pm Post subject: |
|
|
maxim.251 wrote: | Ja proponował bym użycie płytki z LiveDvd. Bo tam jest więcej sterowników wstawionych a konfiguracja karty wifi lub lan jest znacznie prostsza.
Ja też się na samym początku nadziałem na ten problem. Nie miałem kompletnie neta a porady na wiki nie pomagały, i tylko i wyłącznie że prawdopodobnie moduł do tych kart nie był załadowany. Moduł o nazwie "8200 coś tam" nie działa na niektórych raltekach. U mnie sterownik był o całkiem innej nazwie rtl9k czy jakoś tak. | A widział datę |
|
Back to top |
|
|
|