View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
darnook n00b
|
Posted: Fri Dec 12, 2008 8:04 pm Post subject: Instalacja gentoo na nowym laptopie |
|
|
Witam,
po uzytkowaniu ubuntu, xubuntu debiana doszedlem do wniosku ze potrzebuje systemu ktory bedzie posiadał i działał dokładnie tak jak ja chce.
Wybrałem gentoo, przygotowałem sie do instalacji, wydrukowałem podrecznik intalacji gentoo i na wszelki wypadek czytam książkę "Jak działa linux" Braiana Warda.
Jednak potrzebuje waszej pomocy, ponieważ kupiłem ostatnio nowego laptopa na którym własnie chce zainstalować gentoo (dell latitude e6400).
Chodzi mi o to że prawdopodobnie Gentoo 2008 nie posiada wszystkich sterowników do mojego laptopa (np. do Intel WiFi 5300).
Dlatego przed instalacja (a moze próbą instalacji, bo nie wiem czy mi się uda - dopiero poznaje linuxa) chciałbym się przygotować.
Chyba chodzi o to ze powinienem ściagnać najnowsze jądro do gentoo (wiem ze w xubuntu z jadrem 2.6.27-7 mialem wszystko wykryte i zainstalowane).
Czy sciagniecie jadra wystarczy ? Czy moze jest Gentoo 2008 z najnowszym jadrem (na jednej plycie) ? Prosze mi powiedzieć co powinienem zrobić.
z góry dziekuje za pomoc |
|
Back to top |
|
|
gall Tux's lil' helper
|
Posted: Fri Dec 12, 2008 9:33 pm Post subject: |
|
|
Musisz pamiętać o tym że jeśli jądro znajdujące się w najnowszym install-cd jest za stare i nie posiada niezbędnych dla ciebie komponentów zawsze możesz zainstalować gentoo z dowolnej innej dystrybucji bądź z dowolnego liveCD. To jeśli chodzi i instalację. Jeśli chodzi o twój nowy system najnowsze jądro będzie raczej przymusem. Proponuje dobrze przygotować się do instalacji i sprawdzić w google czy jest już odpowiedni support dla twojego sprzętu. _________________ #!/bin/ssh
#The Unix Guru's View of Sex
unzip ; strip ; touch ; grep ; finger ; mount ; fsck ; more ; yes ; umount ; sleep |
|
Back to top |
|
|
darnook n00b
|
Posted: Sat Dec 13, 2008 9:55 pm Post subject: |
|
|
gall wrote: | zawsze możesz zainstalować gentoo z dowolnej innej dystrybucji bądź z dowolnego liveCD |
co to znaczy zainstalować gentoo z innej dystrybucji ?
a nie można zrobić tak ze np. dogram do płyty instalacyjnej gentoo najnowsze jądro (>2.6.27-7) i pozniej je zainstaluje podczas instalacji ?
Wiem ze powyzej 2.6.27-7 jadro zawiera wszystkie potrzebne mi sterowniki. |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sat Dec 13, 2008 10:00 pm Post subject: |
|
|
Chodzi o to, ze mozesz sobie zbootowac Ubuntu LiveCD i z poziomu tamtejszego Gnome gdzie zapewne od kopa bedziesz mial internet itp. postawic gentoo. |
|
Back to top |
|
|
gall Tux's lil' helper
|
Posted: Sat Dec 13, 2008 10:22 pm Post subject: |
|
|
W skrócie ale właśnie o to mi chodziło. _________________ #!/bin/ssh
unzip ; strip ; touch ; grep ; finger ; mount ; fsck ; more ; yes ; umount ; sleep |
|
Back to top |
|
|
darnook n00b
|
Posted: Sun Dec 14, 2008 7:11 am Post subject: |
|
|
Ciekawe rozwiązanie, czyli poprostu wkładam płyte z gentoo pod np. xubuntu i zaczynam instalacje ?
Po zainstalowaniu uaktualniam jadro (w duzym uproszczeniu) i wsio ? |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sun Dec 14, 2008 8:56 am Post subject: |
|
|
Nie, w ogoóle nie używasz płyt z gentoo, nawet nie próbuj używać instalatora Gentoo. Zainstaluj tak jak jest to w dokumentacji, z chroota. |
|
Back to top |
|
|
darnook n00b
|
Posted: Wed Dec 17, 2008 4:48 pm Post subject: |
|
|
a jesli chcialbym z plyty instalować to musze zaopatrzyć sie w najnowsze jadro i umiescic je na płycie ? tak ?
jadro sciagnac z www.kernel.org ? czy sa jakies specialne jadra dla gentoo ? |
|
Back to top |
|
|
gall Tux's lil' helper
|
Posted: Wed Dec 17, 2008 5:16 pm Post subject: |
|
|
Jajko z kernel.org raczej nie będzie konieczne. Najlepiej gentoo-sources i tyle. A właściwie to sprawdzałeś czy najnowsze installCD gentoo nie wspiera czasem twojego sprzętu? _________________ #!/bin/ssh
|
Back to top |
|
|
darnook n00b
|
Posted: Wed Dec 17, 2008 5:33 pm Post subject: |
|
|
nie wiem gdzie sprawdzić jakie jadro posiada najnowsza wersja gentoo (2008) jesli >=2.6.27-7 to obsłuży ale wydaje mi się że nie posiada.
Wielkie dzieki za zainteresowanie moim tematem, ja jestem jeszcze zielony jesli chodzi o linuxa, nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie on działa, dlatego czytam ksiazke (która imo jest baaaardzo dobra, jesli chodzi o poznanie budowy i działania linuxa) i staram sie szybko nadrobić zaległości.
Pozwól mi podsumować - sterowniki do całego sprzętu znajdują się w jadrze, potrzebuje najnowsze jadro aby podczas instalacji gentoo skompilować je - dzięki temu linux obsłuży mi wszystkie podzespoły ?
Tym jądrem bedzie gentoo-sources ? czyli ulepszone jądro pod gentoo ? Mam je dograć do płyty ? Czy jest jakis inny sposob aby podczas instalacji je skompilować ? |
|
Back to top |
|
|
gall Tux's lil' helper
|
Posted: Wed Dec 17, 2008 5:41 pm Post subject: |
|
|
Człowieku ja nie wiem w czym ty masz problem. Czytałeś co do ciebie ludzie piszą? Ściągnij najnowsze liveCD z dowolnego distro. Odpal terminal i rób resztę dokładnie tak jak w dokumentacji. _________________ #!/bin/ssh
|
Back to top |
|
|
individual n00b
|
Posted: Thu Dec 18, 2008 3:02 pm Post subject: |
|
|
Z doświadczenia napiszę jeszcze tak:
Instaluj najpierw Gentoo "z kabelka" - znaczy ethernetu. Potem z najnowszym jajkiem skonfigurujesz sobie wifi. Inaczej chyba się nie da (albo będzie ciężko) do kart Intela poza sterownikiem w jajku potrzeba microkodu - poprzez portage spokojnie to ściągniesz. Tylko dokładnie poszukaj forum + how-to (chyba już jako-tako działa) jak instalować/uruchomić Wifi. _________________ HP dv5-1040ew + Gentoo ~amd_64 |
|
Back to top |
|
|
maxim.251 Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Jul 17, 2012 2:36 pm Post subject: |
|
|
O właśnie! Ja do pana individual.
Ja właśnie próbuję instalować Gentoo z płyty instalacyjnej LiveDVD. Net mam z kopa, ten z WIFI, jak to wcześniej pisali. I wszystko pięknie ładnie się instaluje. Nie powiem podchodzę do tego 15 raz, mimo że sam system postawiłem w ciągu tygodnia. (Dlatego że jestem zielony i się uczyłem na własnych błędach).
Ogulnie męczę się już 2 tygodnie. Wciąż mam problem z WIFI, niestety nie mogę się podłączyć kabelkiem, jedynie wifi mam do dyspozycji.
Połączenie jest szyfrowane WPA2
Sam system podstawowy instaluję bez problemu. Ale nic nie zdziałam z iXami jeśli nie będę miał wewnętrznego wifi.
Bo chrootować się co chwilę jest bez sensu i stratą czasu.
Ma może ktoś jakiś pomysł? |
|
Back to top |
|
|
|