View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
parapente Tux's lil' helper
|
Posted: Fri Nov 07, 2003 11:01 pm Post subject: |
|
|
Στο bash αντί για setenv γράφεις export και μετά την μεταβλητή βάζεις ίσον πχ. export LANG=el_GR. Κατά τα άλλα είναι το ίδιο. Οι μεταβλητές αυτές όμως θα πρέπει πλέον να μπούν στο .bashrc για να τις διαβάζει το bash όταν ξεκινά. |
|
Back to top |
|
|
Captain n00b
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 5:17 am Post subject: |
|
|
Παιδιά, αντί να κάνετε τα export από το profile σας, ο κομψός τρόπος του gentoo είναι να δημιουργήσετε το αρχείο 99greek μέσα στο /etc/env.d
Μέσα σε αυτό εγώ έχω δηλώσει τα εξής:
Code: |
LANG="C"
LC_CTYPE="el_GR"
LC_NUMERIC="el_GR"
LC_TIME="el_GR"
LC_COLLATE="el_GR"
LC_MONETARY="el_GR"
LC_MESSAGES="en_US"
LC_PAPER="el_GR"
LC_NAME="el_GR"
LC_ADDRESS="el_GR"
LC_TELEPHONE="el_GR"
LC_MEASUREMENT="el_GR"
LC_IDENTIFICATION="el_GR"
LC_ALL=""
|
_________________ Aris Velouhiotis was right!! |
|
Back to top |
|
|
Slammer Bodhisattva
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 6:06 am Post subject: |
|
|
Deathwing00 wrote: |
Ena pragma akoma, etsi opos kanete export tis variables, kanete to sistima na einai olokliro elliniko... pragma pou emena den mou simferei. Egw xriazomoun apla na mporo meso X na grafo ellinika...
|
Gia na exeis mono ellhnika grammata alla3e mono to LC_CTYPE kai oxi ta alla (ektos an 8elete plhres ellhniko periballon)
Epishs mhn xrishmopoieite to applet toy KDE gia allagh glwssas. Epanalambanw, xreiazontai 3 pragmata:
1. allagh toy XConfig wste na yparxei to el 'h kalytera to el_GR
2. pros8hkh ths grammhs export LC_CTYPE=el sto /etc/X11/Sessions/kde-3.1.4 'h gnome
3. Egkatastash kai xrhsh unicode ttf poy exoyn ellhnika
TIPOTA ALLO...!!! mh balete kanena allo programma, oyte applet poy anaferetai se palaioteres ekdoseis _________________ Keep Slamming... |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 9:14 am Post subject: |
|
|
Slammer wrote: | Deathwing00 wrote: |
Ena pragma akoma, etsi opos kanete export tis variables, kanete to sistima na einai olokliro elliniko... pragma pou emena den mou simferei. Egw xriazomoun apla na mporo meso X na grafo ellinika...
|
Gia na exeis mono ellhnika grammata alla3e mono to LC_CTYPE kai oxi ta alla (ektos an 8elete plhres ellhniko periballon)
Epishs mhn xrishmopoieite to applet toy KDE gia allagh glwssas. Epanalambanw, xreiazontai 3 pragmata:
2. pros8hkh ths grammhs export LC_CTYPE=el sto /etc/X11/Sessions/kde-3.1.4 'h gnome
TIPOTA ALLO...!!! mh balete kanena allo programma, oyte applet poy anaferetai se palaioteres ekdoseis |
Nai ala pws tha alakso pliktrologio mesa sta X?? |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 9:43 am Post subject: |
|
|
Γι' αυτό θα πρέπει να προσθέσεις την γραμμή
Quote: | Option "XKbOptions" "grp:alt_shift_toggle" |
στο XF86Config σου Deathwing00. Μετά πατώντας alt+shift θα αλλάζεις το πληκτρολόγιο. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει και ctrl_shift_toggle και ακόμα δύο επιλογές που δεν τις θυμάμαι. |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 11:25 am Post subject: |
|
|
parapente wrote: | Γι' αυτό θα πρέπει να προσθέσεις την γραμμή
Quote: | Option "XKbOptions" "grp:alt_shift_toggle" |
στο XF86Config σου Deathwing00. Μετά πατώντας alt+shift θα αλλάζεις το πληκτρολόγιο. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει και ctrl_shift_toggle και ακόμα δύο επιλογές που δεν τις θυμάμαι. |
Ma afto den alazei to pliktrologio sas lew... den kanei tipota!... As ksanadokimaso mia fora akoma. |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 11:29 am Post subject: |
|
|
@łΆŧ←↓→øþ[]æßðđŋħjĸł~{}«»¢n΅·
Afta edw dixnei to keyboard mou anti gia ellinika |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 11:38 am Post subject: |
|
|
;ςερτυθιοπ[]
ασδφγηξκλ´'\
«ζχψωβνμ,./
orea paidia, tora dixnei ellinikous xaraktires ala i tonoi den doulevoun! Ton xaraktira tou tonou (´) ton dixnei, ala den mou epitrepei na ton topothetiso pano sta fonien: α ´α |
|
Back to top |
|
|
Slammer Bodhisattva
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 2:01 pm Post subject: |
|
|
ta kataferes grhgora... mesa se 10 lepta.....
Gia toyw tonoys patas prwta to ; (sto l aristera, oxi to ')... kai meta to gramma.
Dokimase to kat' arxhn sto kwrite 'h se enan editor. ebales kapoy to export LC_CTYPE=el? Anoi3e mia konsola sto periballon poy paizeis kai kane export na deis an yparxei h ry8mish. Egw to dhlwnw sto /etc/X11/Session.... kata periergo tropo otan to eixa balei sto bashrc den doyleye.... _________________ Keep Slamming... |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Sat Nov 08, 2003 2:19 pm Post subject: |
|
|
Slammer wrote: | ta kataferes grhgora... mesa se 10 lepta.....
Gia toyw tonoys patas prwta to ; (sto l aristera, oxi to ')... kai meta to gramma.
Dokimase to kat' arxhn sto kwrite 'h se enan editor. ebales kapoy to export LC_CTYPE=el? Anoi3e mia konsola sto periballon poy paizeis kai kane export na deis an yparxei h ry8mish. Egw to dhlwnw sto /etc/X11/Session.... kata periergo tropo otan to eixa balei sto bashrc den doyleye.... |
to LC_CTYPE=el to evala sto /etc/profile ... i rithmisi iparxi.
Aristera apo to 'L' exw to 'Ρ', meta to '¨' kai teleftea to 'η'.
Sta windows to koumpi tonismou einai to 'Ρ'... tora?
Kai sou ipa tous tonous tous dixnei, apla den mou epitrepei na tos topothetiso pano sta fonien. |
|
Back to top |
|
|
MasterX Veteran
|
Posted: Sun Nov 09, 2003 4:16 am Post subject: |
|
|
Slammer wrote: |
TIPOTA ALLO...!!! mh balete kanena allo programma, oyte applet poy anaferetai se palaioteres ekdoseis |
Sxetika me to KDE, 8a h8ela na pw to e3hs. Otan egkatesthsa to KDE 3.1.2 mporoysa na grafw ellhnika me tonoys xwris kanena provlhma. Kapoia stigmh egkatesthsa ellhnika fonts apo http://graphis.hellug.gr/ .
Den moy aresan omws ta fonts kai to apegkatesthsa. E, apo tote den mporw na vallw tonoys. Kati peira3e to programma, alla den 3erw ti. 8a to psa3w kai 8a sas enhmerwsw.
Exw thn atnypwsh oti prepei na allaxtei kai to locales, alla den eimai sigouros. |
|
Back to top |
|
|
Slammer Bodhisattva
|
Posted: Sun Nov 09, 2003 11:32 am Post subject: |
|
|
Aυτα που αναφερονται στο graphis, ισχυουν για XFree πριν 4.3.0
Τα νεα Xfree δεν χρειαζονται ουτε keyboard drivers ουτε τιποτα αλλο. Τα font της Microsoft που μπαινουν ετσι κι αλλιως με το Gentoo εχουν ομορφα Ελληνικα και ειναι true type! Μη βαζετε τα font απο το graphis που ειναι adobe η bitmap.
(Δεν εχω βρει ομορφα true type fonts με Ελληνικα, freeware. Ακομα και τα bitstream δεν εχουν ελληνικη κωδικοποιση. Οποιος ξερει κανενα link για ελληνικα true types ας μας ενημερωσει)
Για το θεμα το Ελληνικων, ωστε να δωσουμε σαφεις και σιγουρες οδηγιες σε ολους, ξεκιναω μια νεα εγκατασταση Gentoo σε αλλο partition ωστε να δω ποια ειναι τα ελαχιστα βηματα που απαιτονται. Σε λιγες ωρες θα στειλω τα αποτελεσματα....... _________________ Keep Slamming... |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Sun Nov 09, 2003 4:21 pm Post subject: |
|
|
Slammer wrote: | Aυτα που αναφερονται στο graphis, ισχυουν για XFree πριν 4.3.0
Τα νεα Xfree δεν χρειαζονται ουτε keyboard drivers ουτε τιποτα αλλο. Τα font της Microsoft που μπαινουν ετσι κι αλλιως με το Gentoo εχουν ομορφα Ελληνικα και ειναι true type! Μη βαζετε τα font απο το graphis που ειναι adobe η bitmap.
(Δεν εχω βρει ομορφα true type fonts με Ελληνικα, freeware. Ακομα και τα bitstream δεν εχουν ελληνικη κωδικοποιση. Οποιος ξερει κανενα link για ελληνικα true types ας μας ενημερωσει)
Για το θεμα το Ελληνικων, ωστε να δωσουμε σαφεις και σιγουρες οδηγιες σε ολους, ξεκιναω μια νεα εγκατασταση Gentoo σε αλλο partition ωστε να δω ποια ειναι τα ελαχιστα βηματα που απαιτονται. Σε λιγες ωρες θα στειλω τα αποτελεσματα....... |
Orea file! Ante na doume ama tha katafero na TONISO |
|
Back to top |
|
|
dimopoulos n00b
|
Posted: Sun Nov 09, 2003 10:06 pm Post subject: |
|
|
Poli kala nea Slammer. Molis teleiwsa to full installation (apo stage 1) tou gentoo sto efedriko mixanima mou. Twra to mono pou menei einai na kanw to Xfree, to KDE kai meta tha xreiastw ellinika. Eimai sigouros oti oi odigies sou tha einai xrisimes.
Nikos _________________ Custom PHP programming: http://niden.net |
|
Back to top |
|
|
Slammer Bodhisattva
|
Posted: Sun Nov 09, 2003 11:39 pm Post subject: |
|
|
Λοιπόν, γράφω αυτό το post από το νέο partition. Οπως βλέπετε, εχω κανονικά τόνους. Εκανα τα εξης πράγματα:
1. Ξεκίνησα από stage 1
2. Δεν χρησιμοποιησα κανένα αλλο πρόγραμμα εκτος από αυτά που βάζει το Gentoo.
3. Aλλαγή του /etc/X11/XF86Config ωστε να είναι ετσι το τμημα του πληκτρολογίου:
Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard"
Driver "Keyboard"
Option "AutoRepeat" "500 30"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "us,el"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection
|
(μη βαλετε αλλα options ή extensions οπως group_led κλπ....)
4. Τα ttf τα βάζει ετσι κι αλλιως το Gentoo, οπότε ειμαστε έτοιμοι
(Μεχρι το σταδιο αυτό αν ξεκινήσετε το KDE και αφου διαλέξετε ελληνική γραμματοσειρά -μια σιγουρη! Tahoma ή Αrial- για το περιβαλλον θα μπορείτε να γραφετε Ελληνικά, ΟΜΩΣ: ΧΩΡΙΣ ΤΟΝΟΥΣ <- ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ )
5. Δηλώστε στο /etc/X11/Sessions/kde-3.1.4 (δοκιμασα στο bashrc και στο /etc/profile, αλλα ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ!). Να το δικό μου:
#!/bin/sh
#export LC_ALL=el_GR
export LC_CTYPE=el_GR
export LC_COLLATE=el_GR
/usr/kde/3.1/bin/startkde
|
(το COLLATE χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση, στο LC_ALL βγαλτε το # αν θέλετε πλήρες Ελληνικό περιβάλλον)
Καντε το ιδιο στο /etc/X11/Sessions/Gnome αν δουλευετε gnome.
Για να ξεκινήσετε το γραφικο περιβάλλον εκτελέστε kdm ή gdm. Aν θελετε να ξεκινα αυτόματα το γραφικό περιβαλλον καντε edit το αρχείο /etc/rc.conf, ωστε XSESSION=kdm ή gdm
Αν σε καποια εφαρμογή, γραφοντας ελληνικά βγαινουν ????? τοτε αλλαξτε τη γραμματοσειρά της εφαρμογής, γιατι χρησιμοποιεί καποια, η οποία δεν έχει ελληνικά.
Αυτα! Ξεκινηστε τα Xfree και ολα θα ειναι εντάξει. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ APPLET του KDE για αλλαγη keyboard! Δοκιμασμενο σε καθαρο installation!
( ά έ ί ό ύ ώ ϊ ϋ ΐ ΐ ) _________________ Keep Slamming...
Last edited by Slammer on Mon Nov 10, 2003 11:58 am; edited 2 times in total |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 8:56 am Post subject: |
|
|
Ωραίος Slammer! Καλή δουλειά. Μερικές παρατηρήσεις όμως:
1) Στο πληκτρολόγιο μήπως θα πρέπει να βάλεις αντί για pc102, pc104 έτσι ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα extra πλήκτρα των windows;
2) Επίσης για τα LC* δοκίμασε να τα βάλεις στο /etc/profile να δεις αν δουλεύουν από εκεί έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξεις όλα τα XSession.
3) Ξέχασες να πεις ότι πρέπει να αλλάξεις στο /etc/rc.conf το XSESSION για την περίπτωση που ξεκινάς το σύστημα χωρίς τον GDM, KDM ή XDM.
4) Είναι XF86Config και όχι XConfig . Είναι καλό να είμαστε ακριβείς στα αρχεία τουλάχιστον για να αποφεύγονται χαζές ερωτήσεις από νέους χρήστες. |
|
Back to top |
|
|
Slammer Bodhisattva
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 11:47 am Post subject: |
|
|
Σωστα parapente! Θα ενσωματώσω τις παρατηρήσεις σου στο thread!
Οσο για το /etc/profile, η δηλωση εκει των LC δεν μου δουλεψε... για δοκιμαστε και εσεις ωστε να ειμαστε σιγουροι! _________________ Keep Slamming... |
|
Back to top |
|
|
ksenos Apprentice
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 12:26 pm Post subject: |
|
|
Θέλω να ρωτήσω κάτι (ίσως είναι απο τις χαζές ερωτήσεις που κάνει ένας νέος χρήστης )
Ακόμα δεν έχω δοκιμάσει την παραπάνω διαδικασία. Εγώ τις μεταβλητές τις έχω στο /etc/profile, και αυτό για να έχω και στην console ελληνικά. Τα έχω όμως λιγάκι διαφορετικά. Έχω βάλει el_GR.ISO-8859-7. Το κάνω αυτό για να μπορώ να βλέπω τα ελληνικά filenames των αρχείων που έχω από τα windows και αυτών που έχω σε cd (π.χ. ελληνικά mp3). Στο debian είχα βάλει μάλιστα το el_GR.UTF-8 ως default και έλυσα επί το πλείστον τα προβλήματα με τα ελληνικά filenames αλλά και με το πληκτρολόγιο (τα fonts όπως και τώρα τα πήρα κατευθείαν απο τα windows). Και όλα αυτά όπως είπα στο /etc/profile. Τι θα μπορούσε να διαφέρει τώρα στο gentoo? (Το μοναδικό πρόβλημα που έχω ακόμα είναι η αλλαγή του πληκτρολογίου χωρίς την βοήθεια αpplets). Θα δοκιμάσω να κάνω αυτά που λέτε και κατα πάσα πιθανότητα θα δουλέψουν. Γιατί όμως όλες αυτές οι (σημαντικές) διαφορές στο θέμα της γλώσσας ανάμεσα στις διανομές?
Σας χαιρετώ. |
|
Back to top |
|
|
ksenos Apprentice
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 12:31 pm Post subject: |
|
|
Α και μερικές ακόμα πληροφορίες θα ήθελα να ζητήσω.
Ποιες οι διαφορές μεταξύ των κωδικοποιήσεων ISO8859-7 και UTF-8? Περισσότερο ως προς το ποιος είναι ο σκοπός τους. Όταν δηλώνουμε LC_CTYPE=el_GR ποια κωδικοποίηση θεωρεί το σύστημα ως default? Ελπίζω οχι την 737 (ή 437). |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 1:05 pm Post subject: |
|
|
Παιδιά νάτο! Όλη την ιστορία την έκαμνε το LC_COLLATE!
Protino tin lisi tou slammer san HOWTO, ti lete?
Μονο 1 pragma: Ego to evala sto /etc/profile kai doulevei...
apla, meta alaksis to /etc/profile, prepei na fonaksis
Code: | #source /etc/profile |
Alios prepei na kaneis REBOOT to sistima. |
|
Back to top |
|
|
darksun n00b
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 4:27 pm Post subject: |
|
|
Καλησπέρα, επίσεις χρειάζεται να προστεθεί το παρακάτω export στα rc scripts σε όσους χρησιμοποιούν gtk+2.x για να μπορούν να γράφουν τόνους στην κονσόλα τους.
export GTK_IM_MODULE=xim
Πρόκειται για γνωστό bug στο gnome. |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 5:08 pm Post subject: |
|
|
Poli orea, tha arxiso na etimazo ena XML document me ola osa mathame gia tous tonous |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 5:47 pm Post subject: |
|
|
ksenos wrote: | Θέλω να ρωτήσω κάτι (ίσως είναι απο τις χαζές ερωτήσεις που κάνει ένας νέος χρήστης )
Ακόμα δεν έχω δοκιμάσει την παραπάνω διαδικασία. Εγώ τις μεταβλητές τις έχω στο /etc/profile, και αυτό για να έχω και στην console ελληνικά. Τα έχω όμως λιγάκι διαφορετικά. Έχω βάλει el_GR.ISO-8859-7. Το κάνω αυτό για να μπορώ να βλέπω τα ελληνικά filenames των αρχείων που έχω από τα windows και αυτών που έχω σε cd (π.χ. ελληνικά mp3). Στο debian είχα βάλει μάλιστα το el_GR.UTF-8 ως default και έλυσα επί το πλείστον τα προβλήματα με τα ελληνικά filenames αλλά και με το πληκτρολόγιο (τα fonts όπως και τώρα τα πήρα κατευθείαν απο τα windows). Και όλα αυτά όπως είπα στο /etc/profile. Τι θα μπορούσε να διαφέρει τώρα στο gentoo? (Το μοναδικό πρόβλημα που έχω ακόμα είναι η αλλαγή του πληκτρολογίου χωρίς την βοήθεια αpplets). Θα δοκιμάσω να κάνω αυτά που λέτε και κατα πάσα πιθανότητα θα δουλέψουν. Γιατί όμως όλες αυτές οι (σημαντικές) διαφορές στο θέμα της γλώσσας ανάμεσα στις διανομές?
Σας χαιρετώ. |
Δεν υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές μεταξύ των διανομών. Ουσιαστικά αν κάνεις ότι περιγράφηκε παραπάνω από τον Slammer, θα δουλέψουν τα ελληνικά στις περισσότερες από τις διανομές (ίσως χρειαστεί να αντιγράψεις κάποια ελληνικά fonts από τα windows γιατί δεν διανέμονται με τις διανομές λόγω άδειας). Απλά οι περισσότερες διανομές που έχουν αυτοματοποιημένα εργαλεία για τις ρυθμίσεις απλά επιλέγουν που τους βολεύουν να τα βάλουν και τα βάζουν . Όσον αφορά τώρα τις επιλογές που έχεις για το LC_CTYPE μπορείς να τις δεις με την εντολή "locale -a" με την διαφορά ότι αφαιρείται η παύλα από το iso8859-7 (iso88597 δλδ.) και το utf εμφανίζεται με μικρά. Τα el_GR και el_GR.ISO-8859-7 είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς. Τo el_GR.UTF-8 κάνει χρήση του unicode που είναι το encoding που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αντικαταστήσει όλο αυτό τον πανικό των ISO έχοντας ένα encoding για όλες τις γλώσσες. Το κακό σε σχέση με τα ελληνικά είναι ότι οι χαρακτήρες στο ISO-8859-7 αναπαριστούνται από ένα byte ενώ στο UTF-8 με δύο οπότε αν βάλεις μεν ISO-8859-7 τα κείμενα σε UTF-8 φαίνονται "κινέζικα", ενώ αν βάλεις UTF-8 τα κείμενα σε ISO-8859-7 (τα περισσότερα δλδ ) θα εμφανίζονται σαν μια λίστα κενών κουτιών (αναπαράσταση μη έγκυρου χαρακτήρα). Η μαγεία όμως του UTF-8 βρίσκεται στο ότι μπόρεις να έχεις σε ένα απλό txt αρχείο κείμενο σε πάρα πολλές γλώσσες. Σε ένα δοκιμαστικό αρχείο που βρίσκεις εύκολα στο δίκτυο υπάρχουν αρχαία ελληνικά, ρουνικά, Γερμανικά, αραβικά, εβραϊκά, ιαπωνέζικα, σύμβολα μαθηματικών μέχρι και σύμβολα από την γλώσσα των ξωτικών (Άρχοντας των Δακτυλιδιών) και η διάλεκτος των Κλίγκον (Star Trek)!!! Και το πίο κορυφαίο: όλα αυτά μπορείς να τα δεις με ένα απλό cat στο xterm! Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ. Τώρα όσον αφορά την εμφάνιση των ελληνικών σε ονόματα αρχείων, αυτό έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις σου στο /etc/fstab. |
|
Back to top |
|
|
Deathwing00 Bodhisattva
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 7:19 pm Post subject: |
|
|
Xriazome ta alithina onomata tou Slammer, tou Parapente kai tou bld. Sas parakalo, kante ena PM... einai gia to document pou etimasa... na valw ta onomata sas. |
|
Back to top |
|
|
Slammer Bodhisattva
|
Posted: Mon Nov 10, 2003 9:44 pm Post subject: |
|
|
Αλλη ερωτηση τωρα.....
Με το συμβολο του euro τι γινεται??? _________________ Keep Slamming... |
|