View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Oniryczny Guru
|
Posted: Wed Mar 21, 2012 8:36 am Post subject: XDMCP z innej sieci - widzę tylko czarny ekran i kursor X |
|
|
Witam
chciałbym mieć możliwość podłączania się do mojego gentoo poprzez xdmcp
mam forwarding na poty 6000-6005 dla TCP i 177 dla UDP
gdy robię to po sieci lokalnej to działa ale z sieci zewnętrznej (z pracy np) po połączeniu widzę tylko czarne tło i wielkie X w miejscu kursora
po VNC działa ale to port 5900
Czy mógłbym prosić o pomoc? _________________ cogito ergo sum |
|
Back to top |
|
|
Andry77 Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Mar 22, 2012 11:52 am Post subject: Re: XDMCP z innej sieci - widzę tylko czarny ekran i kursor |
|
|
Zmień sobie na jakiś dowolnie wysoki i wystaw sobie port z ssh. Przekierowujesz sobie dowolny port na lokalna maszynę np. za pomocą putty. A do tego masz szyfrowanie i kompresję, a łączysz się dowolnie jak byś był w sieci lokalnej. Ja dodatkowo mam tunel http bo tylko port 80 jest dostępny z pracy, więc wszystko idzie dwoma tunelami Wystawiam sobie dowolny www cache (np. TP) i mam odblokowany internet w pracy |
|
Back to top |
|
|
Oniryczny Guru
|
Posted: Thu Mar 22, 2012 1:01 pm Post subject: |
|
|
nie rozumiem
jak niby to ustawić?
a jak się podłączę z innego linuxa? _________________ cogito ergo sum |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Sat Jul 21, 2012 1:27 pm Post subject: |
|
|
XDMC wymaga transferu rzędu 10 MB/s (80Mbps), dlatego przez internet chyba możesz zapomnieć o tej metodzie, i ssh z kompresją też nie załatwi sprawy, o ile będzie szyfrowany, samo szyfrowanie da takie obciążenie (przy transferze rzedu kilkadziesiąt Mbps), że elektrownia się ucieszy.
Możesz spróbować zalogować się przez ssh, i uruchomić pojedyncze programy.
Musisz do tego mieć wlączony X11Forwarding w konfigu ssh, ale niektóre programy mogą jakośtam działać.
Albo wziaść kompa do plecaka i pojechać do jakiegoś kraju, gdzie internet 100Mbit (łącze symetryczne) jest dostępny za sensowne pieniądze.
VNC działa dlatego, że jest przystosowane do wolnych łączy, i stosuje maksymalne możliwosci kompresji.
XXDMC jest głównie do użytku w sieci LAN.
Pozdrawiam
|
|
Back to top |
|
|
ender74 n00b
|
Posted: Mon Jul 23, 2012 9:03 am Post subject: |
|
|
Dobrym rozwiązaniem na wolne łącza będzie FreeNX _________________ Pozdrawiam