View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
nemm n00b
|
Posted: Tue Mar 27, 2012 6:18 pm Post subject: mount i root fs |
|
|
Witam,
mam problem, być może banalny. Zmountowałem dysk sieciowy na gentoo do katalogu /mnt/costam i niby wszystko działało dopóki się nie okazało, że zapełniając dysk przez ów katalog zapełnia się również rootfs... Komenda df -h pokazywała, że rootfs, oraz /dev/root są zajęte w 100%. Oczywiście po usunięciu plików zwolniło się również miejsce na rootfs. Pytanie, co zrobić, żeby rootfs się nie zapełniało, w końcu dysk zewnętrzny może być dużo większy niż wolne miejsce na rootfs'ie Z góry przepraszam jeżeli piszę trochę jak laik, ale takowym jestem w tej dziedzinie
Pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
ender74 n00b
|
Posted: Wed Mar 28, 2012 9:10 am Post subject: |
|
|
Z opisu wynika że nie zamontowałeś dysku lub zamontowałeś go w innym miejscu skoro "zapełnił" Ci się rootfs. _________________ Pozdrawiam
Marek Chmielewski |
|
Back to top |
|
|
nemm n00b
|
Posted: Wed Mar 28, 2012 9:17 am Post subject: |
|
|
Konkretnie wykonałem komendę: mount.cifs //ip_hosta/udostepniony_dysk /mnt/folder/ Dysk wyglądał na zmontowany, bo operacje wykonywane na plikach z gentoo powodowały zmiany na dysku (dysk na windowsie), jak utworzyłem plik na /mnt/folder/, mogłem go odczytać z windy itd. |
|
Back to top |
|
|
nemm n00b
|
Posted: Wed Mar 28, 2012 9:24 am Post subject: |
|
|
Aha, chyba już wiem, w czym problem, windows w pewnym momencie mi padł i gentoo zaczął zapisywać na root fs i to już się nie zapisało na windowsowym dysku... W takim razie mam pytanie, czy da się jeszcze coś zrobić, żeby w momencie, gdy dysk znów jest dostępny po padzie sam się mountował do systemu? |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Wed Mar 28, 2012 10:22 am Post subject: |
|
|
autofs powinien dac rade.
I na przyszlosc edytuj swoje posty zamiast pisac jeden pod drugim. |
|