View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
perepeczko n00b
|
Posted: Tue Jun 26, 2012 6:31 am Post subject: [SOLVED]Logi ze startu systemu,brak mozliwości odczytu |
|
|
Witam
mam pewien problem dotyczący błędu podczas uruchamiania gentoo.Nie mogę go odczytać,komputer napierdziela zbyt szybko a w logach w /var nie moge tego znaleść.Przejrzałem wszystkie zapisy i nie natknąłem sie na jakąkolwiek informacje o błędzie.Błąd pojawia sie w momencie startu kdm i syslog-ng i przejścia do okna menadżera logowania.
Może zapisuje sie to w innym miejscu? a może jest jakis myk na zapisanie tego w formie tekstowej w jakims okreslonym przeze mnie miejscu? poprosze o podpowiedź.
Last edited by perepeczko on Wed Jun 27, 2012 5:04 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
one_and_only Apprentice
|
Posted: Tue Jun 26, 2012 1:44 pm Post subject: |
|
|
w /etc/rc.conf znajdziesz 2 opcje: RC_INTERACTIVE, RC_LOGGER (piszę z pamięci) które pozwolą na 1) wciśnięcie 'I' przy starcie systemu i potwierdzanie uruchamianie poszczególnych usług - pozwoli ci to odczytać komunikat. Druga z tego, co pamiętam, zapisze dane z logowania gdzieś w /var/log/rc*[/quote] |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Tue Jun 26, 2012 4:50 pm Post subject: |
|
|
Na tty dajesz shift+pageup i scrollujesz w gore. |
|
Back to top |
|
|
Garrappachc Guru
|
Posted: Tue Jun 26, 2012 8:47 pm Post subject: |
|
|
@SlashBeast, dobre, nie znałem tego _________________ De profundis clamavi ad Te, Domine
emerge --info | virtual aviation |
|
Back to top |
|
|
perepeczko n00b
|
Posted: Wed Jun 27, 2012 10:40 am Post subject: |
|
|
SlashBeast
nie do konca rozumiem te shift+pageup,nie zatrzymam wystartowanego systemu,chyba ze mowa tu o zatrzymaniu na initab1,ale przecież nie wystartuje wtedy kdm i syslog i watpię bym zobaczył ten błąd.
Prosze o doprecyzowanie jak ten myk ma wyglądać. |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Wed Jun 27, 2012 2:42 pm Post subject: |
|
|
Wylacz kdm (bys nie skoczyl z tty1 na inne), jak zobaczysz login: wciskasz shift i trzymajac go dajesz pageup i scrollujesz do gory, do bledu, ktory sobie mozesz przepisac. |
|
Back to top |
|
|
perepeczko n00b
|
Posted: Wed Jun 27, 2012 5:04 pm Post subject: |
|
|
SlashBeast
myk działa u mnie połowicznie,niby jak wcisne te klawisze to moge troche pomiksować po lecacych linijkach,ale nic poza tym
natomiast porada one_and_only pierwsza klasa,mam w pliku tekstowym wsio co przelatuje przez ekran.To ta opcja RC_INTERACTIVE.Pieknie zapisuje w /var/log
okazało sie ze to śmieci po mojej twórczości o której z szacunku do siebie nie wspomnę
obu panom podziekował |
|
Back to top |
|
|
|