View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
pancurski Guru
Joined: 15 Sep 2005 Posts: 495 Location: Lublin, Poland / Slough, UK
|
Posted: Sat Jun 01, 2013 4:34 pm Post subject: [SOLVED] Brak sieci bezprzewodowej. Thinkpad T400. |
|
|
Jestem w trakcie instalacji z liveDVD, w zasadzie to utknąłem na etapie konfiguracji sieci bezprzewodowej.
System nie widzi karty bezprzewodowej Intel 5100.
Próbowałem sterownika mac80211 i iwlwifi. DDD
Możecie mnie poprowadzić za rękę? Nigdy wcześniej nie miałem styczności z kartami wifi i sieciami bezprzewodowymi.
Last edited by pancurski on Mon Jun 17, 2013 2:29 pm; edited 2 times in total |
|
Back to top |
|
|
lazy_bum l33t
|
Posted: Sat Jun 01, 2013 8:34 pm Post subject: |
|
|
Te karty nie potrzebują przypadkiem dodatkowego firmware? (taki strzał za wiki debiana) _________________ roslin uberlay | grubelek |
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Sat Jun 01, 2013 9:34 pm Post subject: |
|
|
Potrzebują, jest w portage: sys-firmware/iwl5000-ucode _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sun Jun 02, 2013 7:23 am Post subject: |
|
|
Jak chcesz dzialajaca siec wifi podczas instalacji to uzyj moze ubuntu livecd, albo polacz sie po kablu, oszczedzisz sobie problemow. |
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Tue Jun 04, 2013 10:41 pm Post subject: |
|
|
SlashBeast wrote: | Jak chcesz dzialajaca siec wifi podczas instalacji to uzyj moze ubuntu livecd, albo polacz sie po kablu, oszczedzisz sobie problemow. |
No nie wiem, kilka razy próbowałem robić coż z livecd ubuntu chrootując sie na gentoo - i zawsze były jakies dziwne klocki. _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Wed Jun 05, 2013 4:17 pm Post subject: |
|
|
canis_lupus wrote: | SlashBeast wrote: | Jak chcesz dzialajaca siec wifi podczas instalacji to uzyj moze ubuntu livecd, albo polacz sie po kablu, oszczedzisz sobie problemow. |
No nie wiem, kilka razy próbowałem robić coż z livecd ubuntu chrootując sie na gentoo - i zawsze były jakies dziwne klocki. |
Define dziwne klocki
Mi zawsze banglalo, grunt by env -i uzyc przy chroocie |
|
Back to top |
|
|
pancurski Guru
|
Posted: Thu Jun 06, 2013 4:58 pm Post subject: |
|
|
Masakra. Nigdy nie miałem takich problemów z instalacją i konfiguracją jak teraz (podarowałem sobie gentoo LiveDVD i pocisnąłem z ubuntu LiveCD)
Błędy począwszy od boota do konfiguracji X usunięte.
Ale NetworkManager jak nie działał tak nie działa.
Nie potrafię sobie poradzić ze skonfigurowaniem połączeń bezprzewodowych. |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Thu Jun 06, 2013 5:20 pm Post subject: |
|
|
A *buntowy NM kiedyś działał?
Ja sobie nie przypominam wydania, w którym chodził bez błędu.
Weź go wyłącz, i podepnij się do sieci przez iwconfig albo wpa_supplicanta.
Powinno pomóc.
Albo jeszcze lepiej podepnij się w miarę możliwości kablem do routera,
i jedziesz z tym koksem.
Ogólnie, na wypadek gdyby w jednym systemie się coś rypło, to dobrze mieć drugi w rezerwie,
ja zawsze mam na jednej partycji Debiana w zapasie, i jak muszę coś naprawić przez chroota, to zamiast pieprzyć się z jakimś Live, po prostu wybieram w grubie sprawny system i gotowe.
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby oba naraz miały kłopoty, Gentoo ratowałem z opresji przez ostatnie 3 lata 2 razy, Debian w tym czasie zmienił się ze Squeeze 32 bit na Jessie 64 bit (trzeba poznać bliżej mechanizm multiarch ), a poza tym czasem zaglądam, co słychać w najnowszym Gnome, nie robiąc sobie równocześnie burdelu z bibliotekami w Gentoo, gdzie mam "ulubione" Gnome 2.32.
Pozdrawiam
|
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Thu Jun 06, 2013 9:01 pm Post subject: |
|
|
Do WiFi używam Wicd - działa od dawana OK. _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
pancurski Guru
|
Posted: Mon Jun 17, 2013 2:30 pm Post subject: |
|
|
Problem rozwiązany, potem napiszę w jaki sposób. |
|