View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Suami777 n00b
|
Posted: Sun Jul 28, 2013 7:31 pm Post subject: Dukumentacja kompilowania kernela |
|
|
Witam, poszukuje jakiegoś dość obszernego poradnika, dokumentacji tutorialu etc. dotyczącego w jaki sposób ręcznie kompilować jądro.
Do tej pory używam genkernel'a do skompilowania jądra ale chciałbym się nauczyć to robić samemu, ale dokumentacja na stronie gentoo nie jet dokładna - nie opisuje dużej części opcji które znajdują się w menu kompilacji.
Czy możecie mi coś polecić ? |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Sun Jul 28, 2013 7:38 pm Post subject: |
|
|
Za szybko sie te opcje zmieniaja. Od tego masz 'help' przy kazdej opcji, by wiedziec, co robi. |
|
Back to top |
|
|
Suami777 n00b
|
Posted: Sun Jul 28, 2013 7:44 pm Post subject: |
|
|
czyli uczyć się na oślep ? |
|
Back to top |
|
|
sherszen Apprentice
|
Posted: Sun Jul 28, 2013 8:33 pm Post subject: |
|
|
Nie, czytać ze zrozumieniem i wiedzieć co się chce osiągnąć. Dokumentacja Gentoo pokazuje jak utworzyć minimalny działający kernel. Wszystkich opcji przecież nie musisz włączać. |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Sun Jul 28, 2013 9:05 pm Post subject: |
|
|
Suami777 wrote: | czyli uczyć się na oślep ? |
Jak?
Kompilacja jajka, to trzy polecenia po kolei, i dopisanie nowego jajka do gruba.
Całą kompilację masz wyłożoną czarno na białym w pliku README w źródłach kernela.
Najtrudniejszy jest konfig kernela, ale na to też są sposoby, najbliższy opis tutaj:
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-885146.html
Do tego masz w źródłach kernela, w katalogu scripts taki magiczny srypt ver_linux, który bardzo grzecznie wypisze na ekranie wszyskie załadowane moduły.
Użycie banalnie proste:
Code: | /usr/src/linux/scripts/ver_linux |
Pozdro
|
|
Back to top |
|
|
Suami777 n00b
|
Posted: Mon Jul 29, 2013 3:14 pm Post subject: |
|
|
Super, dzięki
mam tylko pytanko o stworzenie initrd w dokumentacji jest napisane żeby stworzyć go mkinitrd -o ale takiej komendy nie mam, wyszukujac emergem tez nie znajduje mi nic, jak stworzyc initrd ? |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Mon Jul 29, 2013 3:20 pm Post subject: |
|
|
Initrd nie jest niezbędny, jeśli system plików, jaki masz na rootfs oraz sterownik kontrolera dysku wbudujesz na stałe w kernel, to będzie wstawał bez żadnego initrd.
Initrd jest używany we wszystkich dystrybucjach, które dostarczają gotowe jajo, kiedy nie wiadomo, na jakim sprzęcie będzie taki system uruchomiony, wtedy w takim initrd jest XX sterowników potrzebnych do startu systemu w różnych konfiguracjach sprzętowych.
Genkernel też buduje jajo z initrd, z tych samych powodów.
Ja initrd nie używam w ogóle.
Pozdro
|
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Mon Jul 29, 2013 5:30 pm Post subject: |
|
|
Male sprostowanie, nie initrd a initramfs, initrd juz 'od wiekow' nie jest uzywany.
Generalnie, initramfs jest istotny gdy musisz cos zrobic, zanim zamontujesz rootfs. np. poskladac raida, lvm, zamontowac zasoby po nfs i inne czary. |
|
Back to top |
|
|
sq9sho n00b
|
|
Back to top |
|
|
|