View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
canis_lupus l33t
|
Posted: Fri Mar 07, 2014 3:30 pm Post subject: [postfix] skrzynka przyjmująca maile tylko z jednej domeny |
|
|
Mam serwer pocztowy na postfixie w miarę standardowej konfiguracji - konta systemowe.
Potrzebuję zrobić na nim jedno konto, które będzie przyjmowało maile tylko z jednej określonej domeny (swojej). Jak to mogę zrobić? _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
guillain n00b
|
Posted: Sun Mar 23, 2014 12:26 pm Post subject: |
|
|
Rozumiem, że chodzi o coś w stylu filtra pocztowego -> jeśli e-mail nadawcy nie jest z naszej domeny, to usuń wiadomość. Na swoim dovecocie mam zainstalowanego managesieve, który pozwala mi na tworzenie filtrów po stronie serwera. Do ich definiowania używam avelsieve - skonfigurowanie tego wszystkiego było zagmatwane, ale warto, bo tego typu filtrowanie jest całkiem przydatne. |
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Sun Mar 23, 2014 12:48 pm Post subject: |
|
|
Juz obszedłem problem pisząc odpowiedni skrypt w bashu, który sprawdza co się w folderze new pojawiło, sprawdza nadawcę i rozsyła albo odsyła zwrot kę, że nie roześle _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Tue Apr 08, 2014 3:14 am Post subject: |
|
|
canis_lupus wrote: | Juz obszedłem problem pisząc odpowiedni skrypt w bashu, który sprawdza co się w folderze new pojawiło, sprawdza nadawcę i rozsyła albo odsyła zwrot kę, że nie roześle |
Chyba podrapałeś się prawą piętą za lewym uchem.
Da się i w samym Postfixie wyrzeźbić filtra, tu masz przykłady:
http://www.lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=90
A tu gotowe rozwiązanie: (hasło kluczowe: check_sender_access):
http://www.postfix.org/SMTPD_POLICY_README.html#all_mail
http://wiki.centos.org/HowTos/postfix_restrictions
Troszkę rękodzieła w tym jest do zrobienia, ale z pewnością mniej, niż w skryptologii Basha.
Najszybciej, ale niezbyt elegancko byłoby ustawić whitelistę w Spamassasinie, ale to dosyć ciężka krowa, dlatego takie rzeczy lepiej załatwiać w czasie sesji SMTP, wtedy koszt w czasie procka i energii jest najniższy.
Pozdro
Last edited by Jacekalex on Sat Apr 12, 2014 10:22 am; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Sat Apr 12, 2014 9:15 am Post subject: |
|
|
Ale ja mam ok tysiąca kont w systemie i chciałem, żeby takie restrykcje dotyczyły tylko jednego... _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Sat Apr 12, 2014 10:21 am Post subject: |
|
|
Jak jednego konta, to zdecydowanie MDA (Procmail, Maildrop, Dovecot-LDA), chyba, że masz w Spamassasinie preferencje per/user, wtedy whitelistujesz domenę, reszta +1000 pkt, i gotowe. |
|
Back to top |
|
|
|