View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
przemso n00b
|
Posted: Tue Jun 17, 2014 5:57 pm Post subject: Toorox GNOME z live cd nie dziala |
|
|
Witam
Mam taki problem, że gdy uruchamiam system z live cd, to gdy ładuje się już środowisko graficzne pojawia się "Wystąpił nieoczekiwany problem. Coś poszło nie tak. Nie można przywrocić systemu" Pisze jeszcze żeby się wylogować i spróbować ponownie, ale to nic nie daje . Po chwili środowisko graficzne się załaduje, ale ten komunikat cały czas jest na topie i nie można go wyłączyć ;/ Menu się wyświetla, aplikacje ale po włączeniu czegoś wszystko londuje za errorem.
Sprawdzałem na PC i system ładuje się normalnie a na laptopie mi nie działa
Ktoś wie może jak to naprawić ? Co trzeba zrobić? a i czy jest inna możliwość instalacji tagiego systemu niż z live cd ?? |
|
Back to top |
|
|
Oniryczny Guru
|
Posted: Tue Jun 17, 2014 8:02 pm Post subject: |
|
|
a jaki to laptop jakie podzespoły w nim?
ogólnie gentoo najwygodniej zainstalwoać z installcd ale to jest wszystko tekstowe _________________ cogito ergo sum |
|
Back to top |
|
|
przemso n00b
|
Posted: Tue Jun 17, 2014 9:20 pm Post subject: |
|
|
Laptop slaby, ale Sparky smiga
Procesor Intel Pentium 1.6GHz
Ram 1G
Grafika Intel 915Gm
bios phoenix
Probowalem Toorox w srodowisku KDE i cd live mi smiga, ale jak zainstaluje wraz z GRUB(w mbr) to przy starcie wyskakuje blad: Nie zanaleziono pliku /boot/initramfs.img i system sie nie uruchomi ;(
GRUB wyglada tak:
default 0
timeout 5
title Toorox
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=791 nomce noapic lang=us
#initrd /boot/initrd.gz
title Windows
root (hd0,0)
chainloader +1
makeactive
boot
jak grub startuje i wcisne 'e' edycja pliku przed uruchomieniem to tam jest linijka initrd /boot/initramfs.img
a jak patrze w menadzer plikow, to wgl nie ma takiego pliku w /boot
mam w katalogu /boot jeszcze jeden katalog /boot ale go nie umiem otworzyc, jest zapentlony
Tak ze obydwa systemy mi nie dzialaja ;(
KDE blad po zainstalowaniu a GNOME nawet live cd nie odpala ;/ |
|
Back to top |
|
|
|