View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Forkast n00b
|
Posted: Fri Jun 20, 2014 4:12 pm Post subject: Problemy z dźwiękiem po aktualizacji kernela. |
|
|
Od dłuższego czasu aktualizuję kernela na bieżąco i dopiero niedawno pojawił się problem z dźwiękiem (bodajże od 3.14). System nie wykrywa mojej karty jakbym nie uwzględnij jej w .configu co z resztą zrobiłem (.configa kopiowalem).
Karta dźwiękowa:
Code: | 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03) |
alsamixer wypluwa:
Code: | cannot open mixer: No such file or directory |
/etc/init.d/alsasound restart:
Code: | * Restoring Mixer Levels ...
* No mixer config in /var/lib/alsa/asound.state, you have to unmute your card! |
cat /proc/asound/cards:
Code: | --- no soundcards --- |
Podobną sprawę miałem z grafiką, tzn. openGL odmawiał mi współpracy po aktualizacji jądra, ale udało mi się rozwiązać emergem Xów i wszystkich sterowników graficznych. W przypadku dźwięku to nie zadziałało.
Po powrocie do starego jądra, karta działa poprawnie.
Z góry dziękuję za zainteresowanie się sprawą. |
|
Back to top |
|
|
Pryka l33t
|
Posted: Sun Jun 22, 2014 7:49 am Post subject: |
|
|
Samo kopiowanie czasem nic nie da, mogły zajść jakieś zmiany, przejrzyj tą swoją konfigurację pod make menuconfig.
Trudno mi powiedzieć bo sam jadę na 3.12.8, Twoje jajko jest może jeszcze starsze, a najczęściej wtedy pojawiają się problemy przy kopiowaniu configu. |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Mon Jun 23, 2014 8:33 pm Post subject: |
|
|
Zbootuj stary kernel, daj `lspci --vv`, zapisz jaki driver to obsluguje, zbuduj go w nowym kernelu jako modul, zaladuj go recznie (o ile sam nie wskoczy) i sprawdz, czy dostajesz jakis blad w dmesg.
Nastepnie sprawdz /dev/snd, czy tam cos trafia, byc moze nie kernel a np. udev jest winny i nie tworzy tam urzadzen. |
|
Back to top |
|
|
halvmork n00b
|
Posted: Tue Jul 01, 2014 1:04 pm Post subject: |
|
|
Skopiowanie .config ma tylko sens w obrębie tej samej gałęzi, przy przejściu np z 3.13 na 3.14, konfig trzeba utworzyć na nowo.
Pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
SlashBeast Retired Dev
|
Posted: Tue Jul 01, 2014 7:47 pm Post subject: |
|
|
Bzdura, kernel sobie podbije symbole, make oldconfig zapyta tylko o nowe symbole. |
|
Back to top |
|
|
halvmork n00b
|
Posted: Mon Aug 04, 2014 2:27 pm Post subject: |
|
|
Chciałem przenieść config z jądra 3.15-7 na 3.16.0, skopiowałem .config oraz .config.old z poprzedniej wersji do nowej, następnie dałem komendę
później skompilowałem jądro za pomocą genkernela
Jądro się skompilowało, ale nie wszystkie ustawienia się przeniosły:
Code: |
wcent0000 src # cat linux-3.15.7-gentoo/.config |grep -i hostname
CONFIG_DEFAULT_HOSTNAME="wcent0000"
wcent0000 src # cat linux-3.16.0-gentoo/.config |grep -i hostname
CONFIG_DEFAULT_HOSTNAME="(none)"
|
pytanie co zrobiłem źle? |
|
Back to top |
|
|
mir3x Guru
|
Posted: Wed Aug 06, 2014 2:23 pm Post subject: |
|
|
genkernel ma swój config gdzieś, i go używa do kompilacji, więc jakikolwiek config nie zrobisz genkernel użyje swojego, chyba możesz mu zapodać jakoś jakiego configa ma uzyc jako opcje lub ... nadpisać jego defaultowy config ( chyba wypluwa komunikat że używa configa skądś tam ) _________________ Sent from Windows |
|
Back to top |
|
|
halvmork n00b
|
Posted: Thu Aug 07, 2014 11:36 am Post subject: |
|
|
Genkernel trzyma konfigi dla poszczególnych wersji w /etc/kernels, myślałem że po skopiowaniu plików .config i wydaniu komendy make oldconfig utworzy mi nowy plik z konfiguracją jądra bazujący na konfiguracji z /usr/src/linux, no i zastanawiam się czy tak to właśnie zadziała. |
|
Back to top |
|
|
|