View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
sq4fks n00b
|
Posted: Fri Jan 15, 2016 8:14 pm Post subject: end Kernel panic - not syncing............. |
|
|
Witam wszystkich na forum
Jest to mój pierwszy post na tym forum i pierwsza instalacja gentoo więc proszę o wyrozumiałość.
Cała instalacja została wykonana zgodnie z opisem - handbookiem na stronie wiki-gentoo
Program rozruchowy to grub 2
kernel 4.1.12-gentoo skompilowany przy użyciu configa z płyty instalacyjnej dvd i komendy make oldconfig
Po uzupełnieniu kilku pytań odnośnie konfiguracji kernela wykonano standardowe polecenia make && make modules_install itp.
Po zainstalowaniu wstępnej konfiguracji i instalacji grub 2 (zgodnie z handbookiem) zrobiłem restart komputera
po odpaleniu dostałem komunikat
"end kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown -block (0,0)"
Wcześniej kompilowałem kernela ze sterownikami wg mojej konfikuracji i miałem to samo. Pomyślałem że nie skompilowałem kernela ze serownikiem dysku twrdego wiec skopiowałem konfiga z płyty livedvd i wykonałem proces kompilacji na nowe zgodnie z powyższym opisem.
Proszę o informację lub jakieś namiary na rozwiązanie problemu
Podejrzewam że nie skonfigurowałem odpowiednio fstab i gruba, ale mogę się mylić.
Komputer to laptop samsung N150 z atomem na pokładzie 1GB RAM
Szukam od kilku dni rozwiązania ale jakoś wójek google nie pomaga:)
P.S. Proszę o merytoryczne posty w temacie. Być może 40 letni facet nie powinien ogrzewać swojej młodzieńczej miłości do linuksa ale jakoś tak się stało ze jest czas i możliwości, a zawsze chciałem postawić gentoo na swojej maszynie _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
Back to top |
|
|
Bialy Guru
|
Posted: Sun Jan 17, 2016 9:44 am Post subject: |
|
|
Witaj,
Myślę, że mogę w imieniu całej społeczności Cię serdecznie powitać
Sam zacząłbym od fstab, a potem jeszcze raz sprawdził konfigurację grub'a.
Możesz zamieścić ich listingi? |
|
Back to top |
|
|
sq4fks n00b
|
Posted: Sun Jan 17, 2016 10:00 am Post subject: |
|
|
Witam dzięki za przywitanie. Bawiłem się tą instalacją jakiś czas ale dałem sobie spokój na razie z gentoo na moim laptopie. Zainstalowałem gentoo na raspberry pi (ze względu na dołączony kernel od rpifundation) i tutaj się pobawię systemem. Jak zdobędę więcej doświadczenia podczas zabawy z gentoo na rpi to powrócę do mojego laptopa. Pozdrawiam Tomek _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
Back to top |
|
|
|