View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
canis_lupus l33t
|
Posted: Wed Mar 23, 2016 7:34 am Post subject: Problem z niebieskim kolorem w konsoli - nie widzę! |
|
|
Taka sytuacja: http://lupus.up.krakow.pl/~lupus/kol.png
Każde gentoo jakie bym nie postawił wyświetla miejscami niebieskie napisy. O ile w wersji bold sa one dla mnie czytelne to normalne juz słabo.
Dzieje się tak niezaleznie od używanego terminala, nawet bez X-ów.
Pytanie: Czy da się ten kolor rozjasnić? _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Sun Mar 27, 2016 12:04 am Post subject: |
|
|
To nie w Gentoo, tylko w Linuxie, w Debianie jest to samo.
Po prostu ciemnoniebieski i granatowy to zimne kolory, które na czarnym tle zawsze słabo widać,
bo dają zbyt mały kontrast z czernią.Nie bez powodu kolory dzieli się na ciepłe i zimne, a ten problem który opisałeś jest obecny nie tylko na linuksowej konsoli, ale również w Photoshopie.
Zresztą zobacz w Gimpie, jak wygląda ciemnoniebieski na czarnym tle.
Tylko pamiętaj, że na konsoli masz 16 barw tekstu (chyba, że coś korzysta z SVGA, Framebuffera albo Ncurses, ale to rzadkie przypadki), a w Xorgu tylko 16,7 mln.
Co do zmiany, to pewnie się da, ale prawdopodobnie w każdym programie, który coś wyświetla na konsolę, musiałbyś kombinować osobno.
PS:
Widziałeś kiedyś ciemnoniebieską żarówkę? np na choince?
Czym się różni od zielonej, czerwonej czy żółtej, zwłaszcza w ciemnym pomieszczeniu?
Pozdro
|
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Wed Mar 30, 2016 3:32 pm Post subject: |
|
|
Ja wiem na czym problem polega, tylko pytam jak go rozwiązać. Np jak zmienic kolor odpowiadający tej konkretnej wartości kolorów w konsoli. _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
olejseba Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Mar 31, 2016 8:38 pm Post subject: |
|
|
Witam. Pierwsza podpowiedź kup lepszy monitor . (to jest żart , ale już też to przechodzilem, na monitorach DELL'a kicha a na NEC super widać.)
Jak chciałbyś na stałe to wyszukaj taki plik, zmień wartości kolorów przekompiluj kernel i tyle.
Nie wiem która dokładnie wartość odpowiada temu twojemu ale testuj .
Code: |
# for i in `find /usr/src/linux/ -type f -name vt.c`;do echo $i; cat $i |grep vc_.*_color $i;done
|
Możesz też pobawić się poniższym poleceniem. Potem jak dojdziesz do perfekcji to do bashrc .
Tak czy siak daj znać co zmieniłeś. _________________ "Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere."
Albert Einstein |
|
Back to top |
|
|
Pryka l33t
|
Posted: Fri Apr 01, 2016 5:51 am Post subject: |
|
|
Dla przykładu w standardowym terminalu z KDE 5 da się bez problemu "wyklikać" wszelkie kolory z menu edycji profilu konsoli. Tyle, że jak mówili poprzednicy zmiana będzie dotyczyła tylko tego jednego terminala. |
|
Back to top |
|
|
canis_lupus l33t
|
Posted: Fri Apr 01, 2016 10:46 am Post subject: |
|
|
olejseba wrote: | Witam. Pierwsza podpowiedź kup lepszy monitor . (to jest żart , ale już też to przechodzilem, na monitorach DELL'a kicha a na NEC super widać.)
Jak chciałbyś na stałe to wyszukaj taki plik, zmień wartości kolorów przekompiluj kernel i tyle.
Nie wiem która dokładnie wartość odpowiada temu twojemu ale testuj .
Code: |
# for i in `find /usr/src/linux/ -type f -name vt.c`;do echo $i; cat $i |grep vc_.*_color $i;done
|
Możesz też pobawić się poniższym poleceniem. Potem jak dojdziesz do perfekcji to do bashrc .
Tak czy siak daj znać co zmieniłeś. |
Mam della, ale skalibrowanego. Na innych monitorach (też kalibrowanych) mam to samo.
Twój sposób wydaje się ok, spróbuje w wolnej chwili. _________________ "I love you cię" Różyczko... |
|
Back to top |
|
|
|