View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
szaman n00b
Joined: 20 Jan 2004 Posts: 71 Location: Poland, Siemianowice
|
Posted: Thu Feb 05, 2004 4:45 pm Post subject: kde 3.2 |
|
|
emergował ktoś nowe kde?
powoli się do tego przymierzam, i byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.
pozdrawiam! |
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
|
Back to top |
|
|
szaman n00b
|
Posted: Thu Feb 05, 2004 8:35 pm Post subject: |
|
|
tak, juz czytałem. dzęki!
właśnie zacząłem emergować:
export LINGUAS="pl"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -b kde kde-i18n
czy to pójdzie?
czy powinienem wywalić poprzednią wersję kde? |
|
Back to top |
|
|
_troll_ Bodhisattva
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 1:19 am Post subject: |
|
|
szaman wrote: | tak, juz czytałem. dzęki!
właśnie zacząłem emergować:
export LINGUAS="pl"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -b kde kde-i18n
czy to pójdzie?
czy powinienem wywalić poprzednią wersję kde? |
nie musisz usuwac starej wersji (ja mam dwie i nie boli)
Mam inna ciekawostke. Dwa dni siedzialem z dzwiekiem probujac dojsc co sie zj***! Rozwiazanie z czesci anglojezycznej forum:
Nowy arts to straszna porazka [czytać: bug buga bugiem pogania]. Faktycznie wiekszosc userow traci dzwiek (nie bylem sam ). Nalezy wylaczyc alse, skasowac plik /etc/asound.state (z zachowanymi ustawieniami glosnosci) i wlaczyc alse ponownie.
Czesci userom nowa konfuguracja (po restarcie asly) pomogla na tyle, ze mogli zaczac korzystac z KDE z dzwiekiem. No coz... u mnie to nie zadzialalo! Dalej nie mam pod KDE 3.2 dzwieku.
Bez dzwieku - bez KDE. Pomimo tego potrzymam jeszcze chwilowo swoje zdania z ostatnich dwoch dni - KDE 3.2 to naprawde mily wyrob i spory krok naprzod. Niestety przy okazji mam wrazenie, ze bardzo chcieli dotrzymac terminow wydania i wydali.... [podpisalem jakies zobowiazanie o nieprzeklinaniu na forum, wiec reszty musicie sie domyslec ].
Gdyby ktos znal rozwiazanie, ktorego sie nie doszukalem - plz help! Na ten czas KDE 3.2 jest u mnie odstawione. _________________ Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump |
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 7:53 am Post subject: |
|
|
U mnie np nie ma problemow z alsa (z jadra 2.6.2 + patch z alsa z dnia 27.01.04) i arts 1.2.0. Dzialalo odrazu. Czasem przy starci wypisze mi o dziweki cpu overload, ale jednorazowo, a dziwiek i tak dziala. |
|
Back to top |
|
|
Rayers n00b
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 10:05 am Post subject: |
|
|
Witam,
Przedstawię kompleksowe rozwiąznie dźwięku w KDE 3.2 Sam straciłem parę cennych dni na to by przywrócić go w moim "kochanym" KDE.
Po kolei:
Rozwiązanie to nie jest może najbardziej eleganckie ale działa.
W moim przypadku (nie wiem jak w innych) dotyczy KDE 3.2 + arts + ALSA + VIA 83xx.
By przywrócić dzwięk należy :
1. Uruchomić alsamixer i ustawić odpowiednio kanały (włączyć i ustawić głośność ):
MASTER
MASTER M
PCM
oraz - to BARDZO WAŻNE :
VIA DXS (prawie na końcu są) - na 100%
Następnie należy ustawić głośność w KMIX.
Teoretycznie już dzwięk się pojawi i nie będzie żadnych crashy. Niemniej pojawia się kolejny problem - mianowicie po wyjściu z ALSAMIXER i zrestartowaniu komputera - MIXER nie pamięta ustawień !!!. Dziwne ale tak to jest. By to zmienić należy :
Po ustawieniach właściwych w ALSAMIXER zrobić :
alsactl store
By ustawienia były zaczytywane po restarcie warto zrobić w katalogu domowym KDE (w moim przypadku jest to .kde3.2/Autostart) skrypt z prawami wykonywania o np. nazwie alsowanie (tak sobie to nazwałem) zawierający :
#!/bin/bash
alsactl restore
Teraz po restarcie komputera dzwięk będzie dostępny w KDE.
To wszystko.
IMHO dziwne rzeczy z tym dzwiękiem. Z początku myślałem że to dotyczy wersji alfa, potem beta, potem ze jest juz RC1 więc pewnie w pełnej to usuną... Niestety chyba nie.
Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś to pomoże. |
|
Back to top |
|
|
szaman n00b
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 11:53 am Post subject: jednak problemy |
|
|
no. kde sie skompilowało.
zadnych bledow.
arts dziala, ale xmms na arts juz nie.
segv :(
probowalem upgrade xmms-arts do 0.6.0, ale dalej segmentation vault :(
mial ktos takie problemy? |
|
Back to top |
|
|
Rayers n00b
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 12:06 pm Post subject: Re: jednak problemy |
|
|
szaman wrote: | no. kde sie skompilowało.
zadnych bledow.
arts dziala, ale xmms na arts juz nie.
segv
probowalem upgrade xmms-arts do 0.6.0, ale dalej segmentation vault
mial ktos takie problemy? |
przestaw wtyczke w xmms (wtyczka wyjsciowa) na 1.2.8 wtyczka wyjsciowa ALSA (libALSA.so).
U mnie jak zmienilem zaczelo dzialac.
Pozdr. |
|
Back to top |
|
|
matofesi n00b
|
Posted: Fri Feb 13, 2004 7:51 am Post subject: |
|
|
A ja mam problem z innej beczki - może ktoś też na to trafił.
Chodzi mianowicie o KDMa w nowym kde. Wygląda na to, że coś chyba jest z nim nie tak, bo po jego starcie Xy się zapuszczają, pokazuje się okienko logowania i teoretycznie wszystko działa oprócz tego, że nie działa klawiatura. Mogę sobie kliknąć usera z listy ale nie mogę wpisać hasła. W logu pojawia się coś na temat "Xkbd events temporary not available" czy jakoś podobnie i tyle. Przeglądałem bugzillę KDE - ktoś już zgłosił taki błąd więc się dopisałem, że u mnie jest tak samo i na tym się skończyło. Żadnej reakcji a KDM dalej nie działa.
Doszukałem, że przyczyną może być jakaś niezgodność w konfiguracji kdma między poprzednią wersją a 3.2, ale u mnie dzieje się tak również na maszynie, gdzie kde-3.2.0 jest pierwszą instalowaną wersją KDE. No i sugerowane rozwiązania (jakieś magiczne odpalanie kdm_config itp.) nie załatwiły sprawy.
Może ktoś się z czymś takim spotkał i będzie wiedział z czym to jeść.
M.
PS. Oczywiście KDM z 3.1.x działał i działa bez najmniejszych problemów. |
|
Back to top |
|
|
|