View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Zodiac n00b
Joined: 04 Feb 2004 Posts: 12 Location: Oswiecim (Auschwitz), PL
|
Posted: Wed Feb 04, 2004 1:39 am Post subject: Pytanko - instalacja na desktop |
|
|
Zanim napisze w eng, zapytam może rodzimych fachowcow.
Chcialbym zainstalowac sobie Gentoo na desktop (aktualnie mam na serwerze domowym). Czyli lacznie z kde i akceleracja grafiki. Jakie polecacie flagi w make dla Bartona?
Calosc wyglada tak:
AMD Barton 3200+
ABIT NF7-S
Radeon 9800 PRO
2x Raptor na Promise RAID
1024 RAM
1). Make.conf --> flagi - jakie?
2). Jak zainstalowac stery do radeona, na stronie ati sa tylko paczki rpm.
3). Czy z promise RAID nie bedzie problemow? Mam na tym dysku Windows i nie chcialbym niemilych niespodzianek.
4). Moze jakie sogolnie porady dla poczatkujacego? Instalowalem juz Gentoo z KDE ale na nVidii. Komp ma sluzyc glownie do grania i posiada tez drugi system - WinXP.
Z gory dzieki, mam nadzieje ze ktos jednak odpowie
Pozdrawiam
Zodiac |
|
Back to top |
|
|
arab79 n00b
|
Posted: Wed Feb 04, 2004 2:45 pm Post subject: Re: Pytanko - instalacja na desktop |
|
|
Zodiac wrote: | Zanim napisze w eng, zapytam może rodzimych fachowcow.
1). Make.conf --> flagi - jakie?
2). Jak zainstalowac stery do radeona, na stronie ati sa tylko paczki rpm.
3). Czy z promise RAID nie bedzie problemow? Mam na tym dysku Windows i nie chcialbym niemilych niespodzianek.
4). Moze jakie sogolnie porady dla poczatkujacego?:) Instalowalem juz Gentoo z KDE ale na nVidii. Komp ma sluzyc glownie do grania i posiada tez drugi system - WinXP.
|
Po pierwsze wy**** ie i zainstaluj mozille oraz ustaw iso-8859-2 jako ze takowe jest w rfc oraz w polskich normach.
1: flagi use czy flagi cflags?
2: są w ebuildach
3: nie bedzie na kernelku 2.6.x
4: dokladnie sprawdzaj co robisz zanim nacisniesz enter. a zanim zaczniesz zastanow sie czego bedzeisz uzywac i ustaw odpowiednie flagi USE, cobyś później nie musiał ich zmieniać _________________ I'm the ONE Bruce. I'm GOD. |
|
Back to top |
|
|
muchar Bodhisattva
|
Posted: Wed Feb 04, 2004 7:24 pm Post subject: |
|
|
Ja mam AMD Barton 2500+ i mam takie oto flagi:
Code: | CFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe -fomit-frame-pointer -fexpensive-optimizations" |
_________________ MuchaR
Nie denerwuj mnie. Kliknij tu!!!
Homepage: http://muchar.one.pl!!! |
|
Back to top |
|
|
Zodiac n00b
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 12:20 pm Post subject: |
|
|
arab79 --> nie wiem o co Ci chodzi z tym IE ale nie używam go od duższego czasu. Opera rulez
Z use sobie poradze. Czyli jestem zmuszony do użycia mm-sourcess zamiast gentoo-sourcess by działał RAID?
muchar --> dzięki za info, właśnie o to mi chodziło. |
|
Back to top |
|
|
btower n00b
|
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 3:18 pm Post subject: |
|
|
Co do flag to sprawdz cat /proc/cpuinfo, albo poszukaj w necie informacji jakie flagi wspiera ten procesor, potem na serwerku man gcc i czytaj... |
|
Back to top |
|
|
Zodiac n00b
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 3:46 pm Post subject: |
|
|
Z cflags sobie jeszcze poradze, ale dzięki za wszelkie informacje.
Najbardziej martwi mnie ten RAID na SATA. Chipset SI3112 ma z tym jakieś problemy. Będzie zabawa, coś czuje. |
|
Back to top |
|
|
arab79 n00b
|
Posted: Sat Feb 07, 2004 11:51 am Post subject: |
|
|
Zodiac wrote: | arab79 --> nie wiem o co Ci chodzi z tym IE ale nie używam go od duższego czasu. Opera rulez :)
Z use sobie poradze. Czyli jestem zmuszony do użycia mm-sourcess zamiast gentoo-sourcess by działał RAID?
muchar --> dzięki za info, właśnie o to mi chodziło. |
ja bym raczej polecal gentoo-dev-sources, a co do flag:
CFLAGS="-O3 -mcpu=athlon-xp -march=athlon-xp -pipe -fomit-frame-pointer -falign-functions=4 -falign-jumps -falign-loops -fmove-all-movables -fprefetch-loop-arrays -funroll-loops -frerun-loop-opt -ffast-math -DNDEBUG -DG_DISABLE_ASSERT -s -maccumulate-outgoing-args -mmmx -m3dnow -msse -mfpmath=sse,387 -w" _________________ I'm the ONE Bruce. I'm GOD. |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Fri Feb 13, 2004 9:46 am Post subject: |
|
|
arab79 wrote: |
ja bym raczej polecal gentoo-dev-sources, a co do flag:
CFLAGS="-O3 -mcpu=athlon-xp -march=athlon-xp -pipe -fomit-frame-pointer -falign-functions=4 -falign-jumps -falign-loops -fmove-all-movables -fprefetch-loop-arrays -funroll-loops -frerun-loop-opt -ffast-math -DNDEBUG -DG_DISABLE_ASSERT -s -maccumulate-outgoing-args -mmmx -m3dnow -msse -mfpmath=sse,387 -w" |
no, imponujące
pamiętam, że czytałem gdzieś wyniki jakichś testów kompilowania bodaj Xów -- okazywało się, że maksymalną prędkość uzyskuje się przy ustawieniu optymalizacji... -Os (sic!) + ewentualnie -m3dnow etc.
i jeszcze tak żeby się przyczepić
Code: |
man gcc
...
-march=cpu-type
Generate instructions for the machine type cpu-type. The choices
for cpu-type are the same as for -mcpu. Moreover, specifying
-march=cpu-type implies -mcpu=cpu-type.
...
|
_________________ .m |
|
Back to top |
|
|
arab79 n00b
|
Posted: Mon Feb 16, 2004 11:08 am Post subject: |
|
|
meteo wrote: |
no, imponujące :)
pamiętam, że czytałem gdzieś wyniki jakichś testów kompilowania bodaj Xów -- okazywało się, że maksymalną prędkość uzyskuje się przy ustawieniu optymalizacji... -Os (sic!) + ewentualnie -m3dnow etc.
[/code] |
Co do -Os czesto pojawialy sie informacje, ze kod skompilowany z -Os potrafi segfaultowac lub co gorsza wogole nie uruchamiac sie. Dla tego raczej polecam -O3 (wzrost wielkosci pliku do 15% jest w dobie obecnych dyskow twardych do zaakceptowania) _________________ I'm the ONE Bruce. I'm GOD. |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Mon Feb 16, 2004 11:55 am Post subject: |
|
|
arab79 wrote: |
Co do -Os czesto pojawialy sie informacje, ze kod skompilowany z -Os potrafi segfaultowac lub co gorsza wogole nie uruchamiac sie. |
Niczego takiego jak dotąd nie doświadczyłem, choć mam - jak mi się zdaje - doświadczenie z gentoo kompilowanym na różnych systemach (x86):
pentium2 (flagi: -march=pentium2 -Os)
c3 (flagi: -march=c3 -Os -m3dnow -mmmx)
athlon (flagi: -march=athlon-tbird -Os -m3dnow -mmmx)
arab79 wrote: | Dla tego raczej polecam -O3 (wzrost wielkosci pliku do 15% jest w dobie obecnych dyskow twardych do zaakceptowania) |
Tylko po co? Szybkości to (wg wspomnianych testów) nie polepsza (ciekawe jak z prędkością kompilacji), a dysk zapycha _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
|