View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
bloom n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 3:51 pm Post subject: montowanie dysku FAT32 - polskie literki - help |
|
|
Witam.
Montuję sobie przy starcie partycję FAT32 (z winXP). Co i gdzie należy ustawić, żeby PLiterki w nazwach plików na tym dysku były poprawnie pokazywane/obsługiwane przez Gentoo ?
w rc.conf mam:
Code: |
KEYMAP="pl"
CONSOLEFONT="lat2-16"
CONSOLETRANSLATION="8859-2_to_uni"
|
Nie wiem, do czego służy trzecia z podanych linijek. W każdym razie efekt jest taki, że w systemie działają mi literki, w konsoli, w EKG są wyświetlane poprawnie itp. Natomiast WSZYSTKIE PLliterki w nazwie pliku leżącego na FAT pokazywane są jako "?".
Pozdrawiam
Piotr |
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 4:36 pm Post subject: |
|
|
hello . pamietam ze podczas uzywania partycji w facie pomagalo takie ustawienie /etc/fstab , moja fatowa partycja to bylo hda7 a montowania do /mnt/win_d
Code: |
/dev/hda7 /mnt/win_d vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0
|
pozdro |
|
Back to top |
|
|
btower n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 5:50 pm Post subject: |
|
|
Właśnie w takich celach proponowałem przyklejony FAQ a takie posty moderator mógłby ewentualnie, jak ma zły dzień kasować. |
|
Back to top |
|
|
bloom n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 5:59 pm Post subject: |
|
|
a ja dotąd miałem w fstab:
Code: | /dev/hda7 /mnt/f vfat auto,uid=...,gid=users,codepage=852,umask=007 0 0 |
czyli brakuje mi tego ustawinia codepage, zdaje się. Spróbuję.
a tak btw, to akurat też mam hda7 :)
wrzucliłem na tym profil thunderbird'a - no i przy dual boot mam te same maile w obu systemach (odpalanie windy jest coraz rzadsze, though)
pozdr
Piotr |
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 9:09 pm Post subject: |
|
|
btower wrote: | Właśnie w takich celach proponowałem przyklejony FAQ a takie posty moderator mógłby ewentualnie, jak ma zły dzień kasować. |
To moze link do jakiegos istniejacego faq? Bo robienie kolejnego imo nie ma sensu. |
|
Back to top |
|
|
C1REX l33t
|
Posted: Wed Feb 25, 2004 2:15 pm Post subject: |
|
|
Kilka tematów na tym forum zdecydowanie powinna znaleść sie na wyróżnionym miejscu. Polskie znaczki, selektywna instalacja i kilka innych to nie tylko dla newbie się przyda.
Część jest często wykorzystawana i ciężko jest za każdym razem szukać danego wątku. _________________ CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.
If you like Gentoo you can thank devs here - https://www.gentoo.org/donate/ |
|
Back to top |
|
|
|