View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
zytek Apprentice
Joined: 06 Feb 2004 Posts: 233 Location: Poland, Ostrów Wlkp.
|
Posted: Sat Feb 28, 2004 9:13 pm Post subject: [SOLVED] apache2 + mod_ssl |
|
|
Słuchajcie.. co to za wał? Stawiam apache, robię:
Code: | azazel src # USE="apache2 snmp imap tiff jpeg flash gd gd-external" emerge -p apache php mod_php mod_ssl |
Buduje się, buduje, na końcu się wywala. Daję emerge z -pv żeby zobaczyć co zostało do zbudowania a tam jak byk apache1 i mod_ssl!
Wszystko się zbudowało ok tylko tak jakby mod_ssl wymagał apache1 i emerge chciało to zbudować (a na tym się kompilacja wywaliła, ciekawe czemu).
Więc jak zbudować mod_ssl dla apache2?
(a to czemu się apache1 wywala to mnie nie interesuje..)
Last edited by zytek on Sat Feb 28, 2004 9:38 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
bacouch Apprentice
|
Posted: Sat Feb 28, 2004 9:26 pm Post subject: |
|
|
Z tego co wiem to ssl jest kompilowany razem z apache2, i nie trzeba nic dodatkowo instalowac . Wystarczy w /etc/conf.d/apache2 ustawic (jezeli nie jest standardowo ustawione)
Code: | APACHE2_OPTS="-D SSL" |
|
|
Back to top |
|
|
zytek Apprentice
|
Posted: Sat Feb 28, 2004 9:38 pm Post subject: |
|
|
... głupie howto ;P
Dzięki.
a swoją drogą co robią te pliczki w /etc/ssl/certs:
Code: |
azazel ssl # ls /etc/ssl/certs/
ICE-CA.pem RegTP-4R.pem ca-cert.pem factory.pem rsa-cca.pem timCA.pem vsign2.pem vsigntca.pem
ICE-root.pem RegTP-5R.pem dsa-ca.pem nortelCA.pem thawteCb.pem tjhCA.pem vsign3.pem
ICE-user.pem RegTP-6R.pem dsa-pca.pem pca-cert.pem thawteCp.pem vsign1.pem vsignss.pem
|
to jakieś podpisane np. przez verisign certyfikaty czy coś, dzięki czemu mogę podpisać swoje?
bo ogólnie chciałbym mieć podpisany certyfikat, żeby się głupie okienko z IE/Outlooku i innych nie pokazywało przy KAŻDYM połączeniu z moim serwerem.. w topicu o tym jakoś nikt mi nie udzielił odpowiedzi.. |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Mon Mar 01, 2004 1:44 pm Post subject: |
|
|
zytek wrote: | bo ogólnie chciałbym mieć podpisany certyfikat, żeby się głupie okienko z IE/Outlooku i innych nie pokazywało przy KAŻDYM połączeniu z moim serwerem.. w topicu o tym jakoś nikt mi nie udzielił odpowiedzi.. |
jesli Cię stać -- wywal DUŻO kasy i zapłać np. VeriSignowi za podpisanie. jeśli nie -- podpisz sobie sam (będziesz miał wtedy tzw. self-signed). jak to zrobić bez trudu wygooglasz. potem trzeba już tylko zainstalować w IE/Outlooku zainstalować certyfikat CA (centrum autentykacji -- tego, który podpisał; VeriSign jest zainstalowany domyślnie) i voila... pewnie wszystko to jest gdzieś opisane; polecam google _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
zytek Apprentice
|
Posted: Mon Mar 01, 2004 8:01 pm Post subject: |
|
|
Nie.. nie o to mi chodzi! Self-signed to ja już mam. Ale chcę mieć podpisany przez coś co jest rozpoznawane przez IE itd. tak jak verisign. Właśnie się dowiedziałem że thawte podpisuje za darmo.. zobaczymy czy to przejdzie. Mhm.
Pozatym nadal ciekawią mnie te pliczki. |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Tue Mar 02, 2004 5:45 am Post subject: |
|
|
zytek wrote: | Właśnie się dowiedziałem że thawte podpisuje za darmo.. zobaczymy czy to przejdzie. Mhm. |
fajnie! napisz jak będziesz wiedział więcej. tylko pytanie, czy thawte (który niewiedzieć czemu nie chce kasy, więc od razu powinien dla Microsoftu być podejrzany) ma swój certyfikat CA dołączany do MSowych produktów (Windows/IE/Outlook)
zytek wrote: | Pozatym nadal ciekawią mnie te pliczki. |
to są jak sądzę właśnie certyfikaty CA różnych "podpisywaczy" (z nazw plików można rozpoznać VeriSigna, CERT, thawte, nortel) _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
|