sebas86 Guru
Joined: 01 May 2005 Posts: 568 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Wed Dec 10, 2014 7:57 am Post subject: Czytnik kart SD Realtek RTS5129 problem z niektórymi kartami |
|
|
Coś mnie tknęło aby wreszcie uruchomić czytnik kart w laptopie. Główny moduł odnalazłem, potrzebne są właściwie dwa:
Code: | CONFIG_USB_STORAGE_REALTEK=y
CONFIG_MMC_REALTEK_USB=y | Nadal mam jednak problem z jedną kartą SDHC 32GB GoodRAM, której próba wykrycia cały czas sypie błędem -22:
Quote: | mmc0: error -22 whilst initialising SD card | Testowałem inne karty mniejsze, większe w tym Sandiska 8 i 32GB i nie było z nimi najmniejszych problemów:
Quote: | mmc0: new ultra high speed SDR50 SDHC card at address e624
mmcblk0: mmc0:e624 SU32G 29.7 GiB
mmcblk0: p1 p2 | Problematycznej karty używam w kamerze samochodowej i nie ma z nią normalnie problemów, z tego co pamiętam również bez problemów została wykryta i zamontowana pod Windowsem (na tej samej maszynie), więc to raczej nie kwestia sprzętowa a programowa.
Jakieś sugestie co do tego czy być może zapomniałem o jakiś magicznych modułach albo opcjach dla takowych?
Edit
Jednak źle pamiętałem. Na Windowsie owszem działa ale na innej maszynie. Na laptopie ze wspomnianym czytnikiem system nawet nie stęknął o problemie z kartą… Nie mniej gdyby ktoś miał jakiś pomysł co z tym fantem zrobić byłbym bardzo wdzięczny. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|