View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
nUmer_inaczej Apprentice
|
Posted: Tue Feb 09, 2016 11:26 am Post subject: Zmiana położenia katalogu serwera apache i phpmyadmin. |
|
|
Witam.
Panowie - sprawa przedstawia się następująco. Zainstalowałem narzędzia potrzebne do nauki PHP.
Ponieważ nie podobało mi się przechodzenie przez cały czas do katalogu `/var/www/localhost/' stworzyłem
w `/etc/apache2/httpd.conf' alias przenoszący mnie z całym materiałem do katalogu domowego.
Wygląda to jak poniżej:
Code: |
Alias / "/home/numer/HTML/"
<Directory /home/numer/HTML/>
Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
AllowOverride None
Order allow,deny
allow from all
</Directory>
|
Problem pojawił się podczas potrzeby odpalenia z weba `phpmyadmin'.
Hashując alias, przenosząc się na powrót do `/var' mogę odpalić phpmyadmin,
podobnie gdy podlinkuję ten katalog (phpmyadmin) do domowego wskazanego aliasem.
Pytanie - czy istnieje jakieś eleganckie rozwiązanie tego problemu, czy należy takie sprawy
załatwiać ordynarnie symlinkiem?
P.S - znalazłem wspaniały edytor napisany pythonie - editra. Moim zdaniem lepszy od bluefisha.
Można załączyć symulację vi, włączyć antyaliasing dla czcionek oraz posiada możliwość edycji styli.
Całkiem przyzwoity, posiada również autouzupełnianie.
editra _________________ nUmer w sieci |
|
Back to top |
|
|
mrhe n00b
|
Posted: Wed Feb 17, 2016 8:16 pm Post subject: |
|
|
może jakieś logi? |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Sat Mar 05, 2016 6:07 pm Post subject: |
|
|
Zrób sobie do rzeczy administracyjnych osobnego Virtualhosta, z osobną konfiguracją.
Potem możesz stosować aliansy, dowiązania, osobną kontrolę dostępu np przez autoryzacje http albo
po certyfikatach SSL.
Pozdro
|
|
Back to top |
|
|
kazdva n00b
|
Posted: Tue Mar 15, 2016 1:10 am Post subject: |
|
|
Tak jak Jacekalex zasugerowal, osobny vhost bylby tutaj najlepszy. A wlasciwie to nawet pare vhostow. Mozesz np. zrobic pma.localhost dla phpMyAdmin i php.localhost do nauki PHP.
Upewnij sie ze Twoj php.ini na odpowiednio ustawiony open_basedir. Z tego co pamietam domyslnie jest pusty, ale jesli jest ustawiony na /var/www to bedziesz mial problem z odpalaniem plikow z innych katalogow. |
|
Back to top |
|
|
|