View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
p_d n00b
|
Posted: Thu Jul 13, 2017 8:31 pm Post subject: [solved] mplayer vdpau + arm = problem |
|
|
Witam
Mam pytanie, czy wie ktoś dlaczego na architekturę arm nie można skompilować mplayer-a, mpv z vdpau?
Code: | [ebuild N ~] media-video/mpv-0.25.0-r1::gentoo USE="X alsa cli egl iconv jpeg libass lua opengl uchardet xv (-aqua) -archive -bluray -cdda (-coreaudio) -cplugins (-cuda) -doc -drm (-dvb) -dvd -encode -gbm -jack -lcms (-libav) -libcaca -libmpv -luajit -openal -oss -pulseaudio -raspberry-pi -rubberband -samba -sdl (-selinux) {-test} -tools -v4l (-vaapi) (-vdpau) -vf-dlopen -wayland -zsh-completion" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_4 -python3_5" 2914 KiB |
Inne dystrybucje podobno mają to zrobione.
Potrzebuję mplayer-a ze wsparciem dla vdpau aby móc użyć sprzętowego dekodowania video z cedarX
http://linux-sunxi.org/Cedrus/libvdpau-sunxi
Ogólnie czy ktoś wie jak wymusić nawet poprzez zrobienie swojego lokalnego ebuilda aby jednak spróbować kompilacji mplayera,mpv z vdpau pod arma?
----------------------------------------
Trzeba odmaskować daną flagę USE w /etc/portage/profile/use.mask _________________ Ludzie z celami odnoszą sukcesy ponieważ wiedzą dokąd zmierzają…
To jest aż tak proste.
Earl Nightingale |
|
Back to top |
|
|
sebekk23 Tux's lil' helper
|
Posted: Sat May 02, 2020 7:59 am Post subject: |
|
|
Wiem, że to stary temat ale pytanie mam
Udało ci się uruchomić Cedrusa?
Mam BananaPi R1(coś jak M1 ale ze switchem b53) i ostatnio go odkurzyłem i chciałbym go uruchomić z pełną akceleracją 2d(cedrus) i 3d(lima) dlatego pytam. Może jakieś wskazówki/rady? |
|
Back to top |
|
|
|