View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
cyganosw n00b
|
Posted: Tue Nov 30, 2021 2:01 pm Post subject: DISTCC - jak wymusic wiecej pracy? |
|
|
Siema. Mam takie cacko minipc Intel Z83 i postanowilem sobie na nim postawic gentoo. Generalnie z instalacja wszystko ok ale ze sprzet troche wolny postanowilem zaprzac do pracy serwer i polaczyc je DistCC.
Specyfikacja:
MiniPC - 1 procesor 4 rdzenie 1.4Ghz(Intel Atom) - 4 vCPU
Serwer - 2 procesory po 6 rdzeni chyba kolo 2.5Ghz(Intel Xeon) - 24 vCPU
Generalnie pytanie jest takie:
Podczas kompilacji widze ze na serwer jest wysylane max do 4 zadan(kompilacji) na raz. Mam wrazenie ze to nie wykorzystuje pelnej mocy serwera - sprawdzane top'em pokazuje load average w przedziale 1.5 - 2.5 kiedy cos sie naprawde dzieje. Czy da sie jakos bardziej obciazyc serwer zeby bardziej wspomoc kompilacje?
MiniPC make.conf:
MAKEOPTS="-j48 -l4"
Serwer make.conf:
MAKEOPTS="-j48 --load-average 10"
DEFAULT_EMERGE_OPTS="--load-average 10"
P.S. nie do konca zrozumialem manuala o co biega z tym load average ale z tego co rozumiem to skoro podbija do 2.5 a zezwalam na 10 to powinno byc jeszcze sporo miejsca na wykonanie pracy. Co jest tutaj waskim gardlem?
P.S 2 tak pogladowo jak stawialem gentoo na serwerze to wiatraki chodzily jak zle a przy odpalonym DistCC od czasu do czasu tylko cos slychac ze sie ruszyly. tak jakby w aucie skok obrotow z 800 na 1200 zamiast do odcinki. |
|
Back to top |
|
|
Andry77 Tux's lil' helper
|
Posted: Mon Feb 13, 2023 8:32 am Post subject: Re: DISTCC - jak wymusic wiecej pracy? |
|
|
cyganosw wrote: | Siema. Mam takie cacko minipc Intel Z83 i postanowilem sobie na nim postawic gentoo. Generalnie z instalacja wszystko ok ale ze sprzet troche wolny postanowilem zaprzac do pracy serwer i polaczyc je DistCC.
Specyfikacja:
MiniPC - 1 procesor 4 rdzenie 1.4Ghz(Intel Atom) - 4 vCPU
Serwer - 2 procesory po 6 rdzeni chyba kolo 2.5Ghz(Intel Xeon) - 24 vCPU
Generalnie pytanie jest takie:
Podczas kompilacji widze ze na serwer jest wysylane max do 4 zadan(kompilacji) na raz. Mam wrazenie ze to nie wykorzystuje pelnej mocy serwera - sprawdzane top'em pokazuje load average w przedziale 1.5 - 2.5 kiedy cos sie naprawde dzieje. Czy da sie jakos bardziej obciazyc serwer zeby bardziej wspomoc kompilacje?
MiniPC make.conf:
MAKEOPTS="-j48 -l4"
Serwer make.conf:
MAKEOPTS="-j48 --load-average 10"
DEFAULT_EMERGE_OPTS="--load-average 10"
P.S. nie do konca zrozumialem manuala o co biega z tym load average ale z tego co rozumiem to skoro podbija do 2.5 a zezwalam na 10 to powinno byc jeszcze sporo miejsca na wykonanie pracy. Co jest tutaj waskim gardlem?
P.S 2 tak pogladowo jak stawialem gentoo na serwerze to wiatraki chodzily jak zle a przy odpalonym DistCC od czasu do czasu tylko cos slychac ze sie ruszyly. tak jakby w aucie skok obrotow z 800 na 1200 zamiast do odcinki. |
W /etc/distcc/hosts na kliencie
po IP lub nazwie dajesz ukośnik i wskazujesz ile wątków na kompilować serwer.
Ja mam tak
10.0.0.5/8,lzo |
|
Back to top |
|
|
|