View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Daemon42 n00b
|
Posted: Fri Feb 06, 2004 10:05 pm Post subject: Ogonki na forum |
|
|
Nie wiem, czy tak sie dzieje w kazdym wypadku, ale odnosze wrazenie, ze cos sie knoci z ogonkami tutaj.
Ja wpisuje znaczki w ISO-8859-2 i odbieram znaczki w ISO-8859-2 bez najmniejszego problemu. Jak sie dzieje u was - jakie proponujecie ew. rozwiazanie tej zagwozdki?
Z tego co sie orientuje, to uzytkownicy winzgrozy ( a czasami - np. w kafejce trzeba skorzystac ) wpisuja znaczki w cp1250, lub utf-8 (xp) _________________ The Golden Rule of Arts and Sciences:
Whoever has the gold makes the rules. |
|
Back to top |
|
|
arab79 n00b
|
Posted: Sat Feb 07, 2004 11:29 am Post subject: Re: Ogonki na forum |
|
|
Daemon42 wrote: | Nie wiem, czy tak sie dzieje w kazdym wypadku, ale odnosze wrazenie, ze cos sie knoci z ogonkami tutaj.
Ja wpisuje znaczki w ISO-8859-2 i odbieram znaczki w ISO-8859-2 bez najmniejszego problemu. Jak sie dzieje u was - jakie proponujecie ew. rozwiazanie tej zagwozdki?
Z tego co sie orientuje, to uzytkownicy winzgrozy ( a czasami - np. w kafejce trzeba skorzystac :( ) wpisuja znaczki w cp1250, lub utf-8 (xp) |
w Polskich Normach (PNcostam - nie bede teraz szukal) jest wyraznie napisane ze standardem jest ISO8859-2 wiec nie kombinujmy i piszmy w jedynym slusznym formacie (dopoki utf8 sie nie upowszechni). a ludzi z cp1250 (a co za tym idzie i caly microsoft) powinno sie spuszczac w klozecie za probe narzucania niepoprawnego kodowania. Jak bys w polsce jezdzil samochodem po lewej stronie ulicy ciekawe jak by wszyscy zareagowali. albo pojedz do angli i zacznij jezdzic po prawej ;) _________________ I'm the ONE Bruce. I'm GOD. |
|
Back to top |
|
|
Daemon42 n00b
|
Posted: Sat Feb 07, 2004 12:46 pm Post subject: |
|
|
Wiesz, ja uzywam ISO-8859-2 ale po prostu niektore posty mi sie rozmazuja ladnie, gdzie polskie znaki sa zastepowane przez '?' i podobne... _________________ The Golden Rule of Arts and Sciences:
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
Posted: Sat Feb 07, 2004 1:44 pm Post subject: |
|
|
??ó???? <---- iso-8859-2, przegladarka opera.
Moze w konfiguracji apache nie maja wsparcia dla polskich ogonkow. |
|
Back to top |
|
|
Daemon42 n00b
|
Posted: Sat Feb 07, 2004 2:31 pm Post subject: |
|
|
Zażółć gęślą jaźń - ISO-8859-2 w Mozilla Firebird - tylko, ze ja swoj tekst widze dobrze, a Twoj mi "zapytajnikowuje" _________________ The Golden Rule of Arts and Sciences:
|
Back to top |
|
|
mmad n00b
|
Posted: Sat Feb 07, 2004 3:23 pm Post subject: |
|
|
Daemon42 wrote: | Zażółć gęślą jaźń - ISO-8859-2 w Mozilla Firebird - tylko, ze ja swoj tekst widze dobrze, a Twoj mi "zapytajnikowuje" |
Problem w tym ze znaki zapytania wystepuja takze w kodzie strony nie sadze aby komus udalo sie zobaczyc w ich miejsce polskie litery Strony forum po prostu nie maja w ustwionego w meta artybutu charset. Dlatego wazne jest aby domyslnym ustawieniem w przegladarce bylo ISO-8859-2.
pozdr |
|
Back to top |
|
|
C1REX l33t
|
Posted: Thu Feb 12, 2004 4:39 pm Post subject: |
|
|
Forum jest źle podpisane
Quote: | Witajcie na polskim forum u¿ytkowników Gentoo! Polski portal: www.gentoo.pl |
brakuje "ż" w słowie użytkowników.
Pozdrawiam _________________ CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.
If you like Gentoo you can thank devs here - https://www.gentoo.org/donate/ |
|
Back to top |
|
|
muchar Bodhisattva
|
Posted: Thu Feb 12, 2004 4:50 pm Post subject: |
|
|
Wszystko zależy od tego, jakie ustawisz kodowanie w swojej przeglądarce. BTW. - proponuję zrezygnować z ż na rzecz z. Ewentualnie wstawić kod w postaci tych śmiesznych robaczków &#kod. _________________ MuchaR
Nie denerwuj mnie. Kliknij tu!!!
Homepage: http://muchar.one.pl!!! |
|
Back to top |
|
|
C1REX l33t
|
Posted: Thu Feb 12, 2004 5:08 pm Post subject: |
|
|
Mam kodowanie iso-8859-2. Brakuje tylko ż w opsie polskiego fora. wszędzie mam normalne polskie ogonkowce. _________________ CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Sat Feb 14, 2004 3:11 pm Post subject: |
|
|
kurde , a ja widze polskie znaki w tym co napisal Daemon42
a krzaczki np. w tym co napisal mmad i C1REX
a mam mozille i iso8859-2 |
|
Back to top |
|
|
C1REX l33t
|
Posted: Sat Feb 14, 2004 4:15 pm Post subject: |
|
|
Nie widzisz polskich liter pisanych przeze mnie? Hmm... dziwne.
Mam ustawione wszedzie polskie kodowanie i nie widzę żadnych krzaków - ani u siebie, ani u nikogo innego.
Da się coś z tym zrobić? _________________ CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Sun Feb 15, 2004 1:15 pm Post subject: |
|
|
hmm....no to ide sprawdzic wszedzie od podszewki z tym kodowaniem u mnie latwo nie dam za wygrana hehe...krzaki musza zniknac |
|
Back to top |
|
|
nowak07 n00b
|
Posted: Sun Feb 22, 2004 7:59 pm Post subject: ogonki |
|
|
U mnie widac ogonki tylko po zmiany kodowanie w przegladarce na iso-8859-2. Lubie pisac bez znakow bo jak widac sa czy ktorzy maja problemy z ogonkami. pozdrawiam. |
|
Back to top |
|
|
btower n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 12:59 pm Post subject: |
|
|
Daemon42 wrote: | Zażółć gęślą jaźń - ISO-8859-2 w Mozilla Firebird - tylko, ze ja swoj tekst widze dobrze, a Twoj mi "zapytajnikowuje" |
Co jest z tym kodowaniem.
W mozilli firebird 0.7 widziałem wszystkie polskie znaki.
W najnowszej (juz firefox 0. nie widzę wszystkich i nie cytuję wszystkich poprawnie (zapisane w innym kodowaniu ??) ale niektóre widzę poprawnie.
Pisać polskimi mogę zawsze.
Czy to oznacza że te te kyórych nie widzę poprawni są zapisane nie w iso8859-2??
Konqueror widzi wszystko poprawnie ale on ma ustawione kodowanie na automatyczne.
Zróbmy coś z tym. |
|
Back to top |
|
|
C1REX l33t
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 1:28 pm Post subject: |
|
|
Mi ostatnio zaczął się podobać konqord. Odpala się szybciej i są z nim mniejsze problemy.
Tak czy siak, problem nadal jest nierozwiązany. _________________ CLICK HERE to help move gentoo up on distrowatch.
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 2:02 pm Post subject: |
|
|
no wlasnie , trzeba cos z tym zrobic , ja aktualnie mam mozille 1.6 , i widze polskie znaczki w tym co pisze deamon42, C1Rexowych juz nie widze , np.
mam ustawione kodowanie na iso8859-2 , fonty na adobe-*-iso8859-2 ...
....ale wlasnie sciagam mozille-firefox 0.8 , zobacze cos bedzie tutaj ....
a to kilka polskich znaczkow ode mnie : ąęśćżźłó... |
|
Back to top |
|
|
Prompty Apprentice
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 6:29 pm Post subject: |
|
|
Ja tez widze znaki Daemon42 ....
postuluje o utf ;]
żąłęźó _________________ <input stupid message here> |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Wed Feb 25, 2004 7:59 am Post subject: |
|
|
a mi "zapytajnikowało" tylko posta no4ba...
Mozilla 1.6
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040209
Default Character Coding: Central European (ISO-8859-2) _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Wed Feb 25, 2004 1:39 pm Post subject: |
|
|
heh nareszcie juz mam prawie dobrze
przeinstalowalem mozille jeszcze raz , ustawilem od nowa co sie dalo ,
wszedzie ladne polskie znaki , no ale krzaki tylko w poscie ......... no4ba
no i sof takze Mozilla 1.6
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
Coding : Central-European ISO 8859-2
Fotny : Sans Serif , i Adobe Helvetica ISO 8859-2
teraz jest git a fonty adobe nareszcie sa ladne |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Thu Feb 26, 2004 5:49 am Post subject: |
|
|
fallow wrote: | teraz jest git a fonty adobe nareszcie sa ladne |
czy nie dlatego, że antyaliasowane? _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
Prompty Apprentice
|
Posted: Thu Feb 26, 2004 10:22 am Post subject: |
|
|
fallow -> co zrobiles i czy rzeczywiscie i czy Antyaliasing jest wlaczony ;] _________________ <input stupid message here> |
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Thu Feb 26, 2004 12:24 pm Post subject: |
|
|
oki : )
jesli chodzi o antyaliasing w kde ( bo uzywam kde) , to jest wylaczony
w driverach nvidiii , tez nie jest "wymuszany" , a jesli chodzi o mozille , to nie wiem gdzie sprawdzic czy w niej fonty sa antyaliasowane , zauwarzylem ze ustawienia w antyaliasingu w kde maja sie nijak do fontow w mozilii , pomaga tylko ustawienie opcji w driverze nvidii , ale ja i tak jakos nie lubie antyaliasingu do fontow , no chyba ze do bitmapowych kiedy wyjdzie sie po za nominalny rozmiar hehe
oki , zainstalowalem mozille 1.6 Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113 , zmienilem tylko codowanie na central european - iso 8859-2
oraz fotny na wszedzie na adobe-helvetica-iso8859-2 , i proporcjonalny font z Serif na Sans Serif ( w Serifi`ie nie mialem polsich znakow) , innych opcji odnosnie ustawien polskiego srodowiska nie zmienialem .... jak narazie jest git oby jak najmniej krzakow |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Fri Feb 27, 2004 5:45 am Post subject: |
|
|
fallow wrote: | a jesli chodzi o mozille , to nie wiem gdzie sprawdzic czy w niej fonty sa antyaliasowane |
a czy we flagach USE zmieniasz coś dotyczącego gtk2? jeśli nie, to mozillę masz skompilowaną ze wsparciem m.in. czcionek używanych w gtk2 (pango bodajże się zajmuje renderowaniem ich) i jeśli w ustawieniach tegoż nie grzebałeś, to prawdopodobnie masz AA.
fallow wrote: | zauwarzylem ze ustawienia w antyaliasingu w kde maja sie nijak do fontow w mozilii |
to zrozumiałe
fallow wrote: | pomaga tylko ustawienie opcji w driverze nvidii |
nie tylko
fallow wrote: | zmienilem tylko codowanie na central european - iso 8859-2 oraz fotny na wszedzie na adobe-helvetica-iso8859-2 , i proporcjonalny font z Serif na Sans Serif ( w Serifi`ie nie mialem polsich znakow) |
niezła rzeźba
fallow wrote: | innych opcji odnosnie ustawien polskiego srodowiska nie zmienialem .... jak narazie jest git oby jak najmniej krzakow |
oby... _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
misterLu Guru
|
Posted: Thu Mar 11, 2004 10:15 am Post subject: |
|
|
Pozwoliłem sobie napisac do siteAdmina list, z prośbą o zainstalowanie polskiego pakietu językowego na tym forum. Jak tylko to zrobi (lub odmówi), dam wam znać. I przyciski będą po polsku i cała reszta też |
|
Back to top |
|
|
|