View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
mmad n00b
|
Posted: Sat Feb 07, 2004 4:00 pm Post subject: Wielkosc czcionek w KDE i GNOME |
|
|
Mam problem z ustawieniami GTK pod KDE. Przyklad : czcionki w Mozilii odpalonej w KDE maja inne dpi niz ta sama mozilla odpalona w GNOME. Czy ktos odkryl sposob aby wielkosci czcionek byly identyczne dla programow pisanych z uzyciem GTK pod KDE oraz QT pod GNOME?
pozdr. |
|
Back to top |
|
|
_troll_ Bodhisattva
|
Posted: Sun Feb 08, 2004 3:06 pm Post subject: Re: Wielkosc czcionek w KDE i GNOME |
|
|
mmad wrote: | Mam problem z ustawieniami GTK pod KDE. Przyklad : czcionki w Mozilii odpalonej w KDE maja inne dpi niz ta sama mozilla odpalona w GNOME. Czy ktos odkryl sposob aby wielkosci czcionek byly identyczne dla programow pisanych z uzyciem GTK pod KDE oraz QT pod GNOME?
|
Nie w pelni - tzn. nie znam zadnego kofiguratora pod oba srodowiska (ale b. chetnie poznam o ile ktos zna ). Generalnie z czcionkami pod gtk mialem taka przechere, ze faktycznie troche 'dziwnie' wygladaly, gdy zalaczalem aplikacje poza GNOME'em. Powodem byl brak ustawien monitora w pliku /etc/X11/XF86Config. Odnajdz tam sekcje "Monitor" i doklep
gdzie X - szerokosc ekranu podana w milimetrach
Y - to samo dla wysokosci.
Wielkosci mozesz wziac z instrukcji do monitora albo ze strony www producenta.
Wiem, ze Gnome wymusza te wielkosci i sam je ustawia - stad b. ladnie wszystko pod nim wyglada. _________________ Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump |
|
Back to top |
|
|
szaman n00b
Joined: 20 Jan 2004 Posts: 71 Location: Poland, Siemianowice
|
|
Back to top |
|
|
mmad n00b
|
Posted: Mon Feb 09, 2004 8:21 pm Post subject: |
|
|
Mam ustawione w XF86Config od dawna DisplaySize 320 240. Problem w tym ze nadal program napisany w gtk ma ciut mniejsze fonty w KDE niz GNOME. |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Fri Feb 13, 2004 8:54 am Post subject: |
|
|
rzecz chyba w tym, ze mozilla w GNOME korzysta z fontów przez GTK2 (Pango się to chyba nazywa), pod KDE nie wiem - nie korzystam, ale przypuszczam, że może nie koniecznie.
Próbowałeś ustawiać "Display resolution" != "System setting" w Mozilli?
Może sprawę też rozwiązałoby poprawne (nie jest domyślnie takie, jakie wynikałoby z DisplaySize) ustawienie rozdzielczości w gnome-font-properties? _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
|