View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Pjnjo n00b
|
Posted: Mon Feb 09, 2004 11:18 pm Post subject: Logitech Internet Keyboard Vol+ Vol- KDE i kmix |
|
|
Posiadam klawiaturę z przyciskami multimedialnymi , min. jest tam Volume + i Volume - . SKonfigurowałem X-y żeby mieć je dostępne (testowane w xev) no i teraz mam problem w KDE 3.2 .
Otóż chciałbym podpiąć pod te przyciski amixer (przez khotkeys) ale w jakiś magiczny sposób przyciski te wywołują kmix i zmieniają mi głośność nie tego co trzeba. Przetrzepałem configi w ~/.kde , centrum sterowania ale nigdzie nie znalazłem miejsca gdzie mogę to wyłączyć .
Miał ktoś podobny problem lub ma pomysł jak zmusić KDE żeby oddał mi te przyciski do mojego użytku ? |
|
Back to top |
|
|
btower n00b
|
Posted: Tue Feb 10, 2004 11:29 am Post subject: Re: Logitech Internet Keyboard Vol+ Vol- KDE i kmix |
|
|
Pjnjo wrote: | Posiadam klawiaturę z przyciskami multimedialnymi , min. jest tam Volume + i Volume - . SKonfigurowałem X-y żeby mieć je dostępne (testowane w xev) no i teraz mam problem w KDE 3.2 .
Otóż chciałbym podpiąć pod te przyciski amixer (przez khotkeys) ale w jakiś magiczny sposób przyciski te wywołują kmix i zmieniają mi głośność nie tego co trzeba. Przetrzepałem configi w ~/.kde , centrum sterowania ale nigdzie nie znalazłem miejsca gdzie mogę to wyłączyć .
Miał ktoś podobny problem lub ma pomysł jak zmusić KDE żeby oddał mi te przyciski do mojego użytku ? |
#emerge xbindkeys
#emerge aumix
podręczniki a nawet sama opcja pomocy poprowadzi Cię za rączkę, jak by co to jeszcze google.pl.
Przykłądowy mój wpis:
Code: |
"/usr/bin/aumix -v -3 &"
m:0x10 + c:174
"/usr/bin/aumix -v +3 &"
m:0x10 + c:176
|
|
|
Back to top |
|
|
Pjnjo n00b
|
Posted: Tue Feb 10, 2004 9:04 pm Post subject: |
|
|
Po dogłębniejszym przetrzepaniu Centrum Sterowania (jaki tam jest bajzel) W KDE znalazłem serwis Kmilo , po jego wyłączeniu w końcu oddał mi te 2 klawisze i za pomocą khotkeys w KDE podpiąłem swoje działania pod przyciski.
btw uzywam amixera zamiast aumixa , ma prostszą składnię i ma to co mnie interesuje . |
|
Back to top |
|
|
|