View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Daemon42 n00b
|
Posted: Tue Feb 17, 2004 4:51 pm Post subject: ALSA w jajku na VIA - unmutowanie kanalow |
|
|
Mam muzyke VIA Apollo wmontowana w plyte glowna (modul alsy via82cxx)
Odkad uzywam 2.6 na alsie wmontowanej w jadro za kazdym razem po restarcie musze odmutowac kanaly recznie.
Nie wie ktos, jak to ustawic, aby sie nie meczyc z tym po kazdym reboocie? _________________ The Golden Rule of Arts and Sciences:
Whoever has the gold makes the rules. |
|
Back to top |
|
|
Rayers n00b
|
Posted: Tue Feb 17, 2004 7:06 pm Post subject: Re: ALSA w jajku na VIA - unmutowanie kanalow |
|
|
Daemon42 wrote: | Mam muzyke VIA Apollo wmontowana w plyte glowna (modul alsy via82cxx)
Odkad uzywam 2.6 na alsie wmontowanej w jadro za kazdym razem po restarcie musze odmutowac kanaly recznie.
Nie wie ktos, jak to ustawic, aby sie nie meczyc z tym po kazdym reboocie? |
Witam,
ustawic glosnosc w alsamixer tak jak powinno byc. Przywracaniem ustawien zajmuje sie polecenie
alsactl restore
Wystarczy wiec stworzyc w katalogu domowym w pliku .kde_nrwersji/Autostart (u mnie jest to .kde3.2/Autostart) skryptu z prawami wykonania zawieraj?cego polecenia :
#!/bin/bash
alsactl restore
Zapisac.
Powinno juz byc OK. U mnie dziala.
Pozdrawiam, |
|
Back to top |
|
|
cechor n00b
|
Posted: Tue Feb 17, 2004 7:35 pm Post subject: Re: ALSA w jajku na VIA - unmutowanie kanalow |
|
|
Daemon42 wrote: | Mam muzyke VIA Apollo wmontowana w plyte glowna (modul alsy via82cxx)
Nie wie ktos, jak to ustawic, aby sie nie meczyc z tym po kazdym reboocie? |
Ja do tego celu uzywam aumix, ustawiam glosnosc i dodaje go do skryptow startowych. |
|
Back to top |
|
|
muchar Bodhisattva
|
Posted: Wed Feb 18, 2004 11:17 pm Post subject: |
|
|
Dokładnie. Wystarczy wyedytować /etc/init.d/aumix aby ustawić odpowiednie wartości i pozwolić aumix-owi ustawiać poziom dźwięku po każdym reboot-cie _________________ MuchaR
Nie denerwuj mnie. Kliknij tu!!!
Homepage: http://muchar.one.pl!!! |
|
Back to top |
|
|
czemu n00b
|
Posted: Fri Feb 20, 2004 9:27 am Post subject: Re: ALSA w jajku na VIA - unmutowanie kanalow |
|
|
Rayers wrote: |
#!/bin/bash
alsactl restore
|
U mnie też działało, jednak ostatnio się kaszani :/
Code: |
localhost root # alsactl restore
alsactl: set_control:805: warning: name mismatch (EMU10K1 PCM Send Routing/External Amplifier Power Down) for control #67
alsactl: set_control:906: bad control.67.value index
|
Jakieś sugestie? ;-P _________________ czemu.org // bash.org.pl |
|
Back to top |
|
|
|