View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
fallow Bodhisattva
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 11:13 am Post subject: co sie dzieje z nowa licencja na xfree ? |
|
|
jak w temacie ....
co to sie kurde dzieje z to nowa licencja , z tego co wiem
samo xfree jak dalej bezplatne , ale zrobienie pod to sterownikow lamie juz licencje , nie wiem czy dobrze to rozumie , i chyba trwa dyskusja odnosnie roznuych dystrybucji i wlaczenia do nich nowego xfree4.4 ..
co jest grane ? i jak to teraz bedzie ? |
|
Back to top |
|
|
Pjnjo n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 3:23 pm Post subject: |
|
|
Nowa licencja jest niezgodna z GPLem . Ta niezgodność polega na narzuceniu dodania informacji , że produkt korzysta z XFree. Licencja GPL jednak zabrania narzucania na programy na niej opartej jakichkolwiek wymuszeń .
Richard Stallman(autor GPL) stwierdził , że jeżeli jakiś program wykorzystuje lub łączy się z programem lub biblioteka opartej na takiej licencji to program (ten na GPL) łamie licencję GPL.
Podobną "niezgodną" licencję do GPL posiada m.in. Apache czy PHP. |
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 3:39 pm Post subject: |
|
|
hmm, no to teraz jest juz jasniej , ale hmm, przyznam sie ze czytalem 3 razy tego post`a
tylko co w takim razie z przyszloscia nowego Xfree4.4 ? |
|
Back to top |
|
|
_alpha_ n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 3:53 pm Post subject: |
|
|
Pjnjo wrote: | Podobn? "niezgodn?" licencj? do GPL posiada m.in. Apache czy PHP. |
no wiec czemu apache i php mimo wszystko sa we wielu dystrybucjach a na xfree sie wszyscy obrazili ? |
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 4:24 pm Post subject: |
|
|
kurde WLASNIE , ze tak powiem , dopisuje sie do tego pytania |
|
Back to top |
|
|
RaStro n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 5:06 pm Post subject: |
|
|
_alpha_ wrote: | Pjnjo wrote: | Podobn? "niezgodn?" licencj? do GPL posiada m.in. Apache czy PHP. |
no wiec czemu apache i php mimo wszystko sa we wielu dystrybucjach a na xfree sie wszyscy obrazili ?
|
Może daltego że zamiast apache można wybrać inny serwer WWW a zamiast PHP można zastosować inną technologię. W przypadku XFree juz takiego wielkiego wyboru nie ma... |
|
Back to top |
|
|
_alpha_ n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 6:04 pm Post subject: |
|
|
RaStro wrote: | _alpha_ wrote: | Pjnjo wrote: | Podobn? "niezgodn?" licencj? do GPL posiada m.in. Apache czy PHP. |
no wiec czemu apache i php mimo wszystko sa we wielu dystrybucjach a na xfree sie wszyscy obrazili ?
|
Może daltego że zamiast apache można wybrać inny serwer WWW a zamiast PHP można zastosować inną technologię. W przypadku XFree juz takiego wielkiego wyboru nie ma... |
no wiec tym bardziej powinni przymknac na to oko skoro nie ma alternatywy |
|
Back to top |
|
|
no4b Bodhisattva
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 9:11 pm Post subject: |
|
|
Powinno sie olac zgodnosc z gpl i dalej pozwalac sie XFree rozijac. Co to? Jakis obowiazek wydawania na gpl?! Bez sensu... |
|
Back to top |
|
|
Pjnjo n00b
|
Posted: Tue Feb 24, 2004 11:17 pm Post subject: |
|
|
Nikt im nie zakazuje rozwoju XFree na takiej czy innej licencji.
Dla mnie całość wygląda jak FUD ze strony twórców dystrybucji .
Wiadomo ,że tempo rozwoju XFree jest mizerne i całość jest napuchniętym wolnym kodem .
Właściwie to na polu X serwera nie istnieje żadna sensowna alternatywa na dzień dzisiejszy (freedesktop się rozwija w zaskakującym tempie , ale dalej jest to experimental). |
|
Back to top |
|
|
meteo Tux's lil' helper
|
Posted: Wed Feb 25, 2004 8:29 am Post subject: Re: co sie dzieje z nowa licencja na xfree ? |
|
|
fallow wrote: | z tego co wiem samo xfree jak dalej bezplatne , ale zrobienie pod to sterownikow lamie juz licencje |
czyli co nvidiowe sterowniki beda nielegalne? to by bylo straszne... jeszcze nvidia obrazi sie na xfree... _________________ .m |
|
Back to top |
|
|
fallow Bodhisattva
|
Posted: Wed Feb 25, 2004 1:26 pm Post subject: |
|
|
no wlasnie ...jak nvidia sie obrazi , to nie bedzie za dobrze i inne firmy
moze zbierze sie jakas grupa ktora bedzie rozwijac xfree na bazie licejcnji obejmujacej wersje 4.3 ? to by bylo pod katem prawnym dopuszczalne ?
a po mojemu , to ja i tak nie rozumie , tego problemu , jesli sterownkiki nvidia maja miec nie wiem wymuszenie ,ze korzystaja z xffree, no to niech maja , niec h bedzie o tym wszedzie napisane , nawet piec razy podczas instalacji hehe , ale w czym tu problem , czy grupa Xfree ma chciec za to jakas kase od NVidii ? ,skoro ma to byc zaznaczone, jak dla mnie to nowe xfree spokojnie moglo byc byc w kazdej dysrybucji , a w sterownikach moglo by byc zaznaczone ze korzystaja z szacownego Xfree
no ale moze ja to wszystko zle rozumie , i nie jest tak , tylko inaczej ? |
|
Back to top |
|
|
|