View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Xax Guru
Joined: 24 Jul 2003 Posts: 417 Location: Poland, Gliwice, Trynek
|
Posted: Tue Mar 09, 2004 11:28 am Post subject: [nieaktualne] k3b 0.9 -> k3b 0.11 i ... no wlasnie |
|
|
Mam problem po upgradzie k3b z wersji 0.9 do 0.11. Po odpaleniu programu jako szary user dostaje komunikat ze cdrdao i cdrecord nie sa uruchomione z prawami roota (wolne tlumaczenie na nasz ojczysty). Dostaje wskazowke, ze problem moge rozwiazac z wykorzystaniem K3bSetup ale mi go fagas nie tworzy. Ponad to nie wykrywa mi napedów tzn cdroma i cdrw.
Pod rootem wszystko gra, na 0.9 wszystko zasuwalo bez problemow ze az mile sie patrzylo jak wypala
Jak ktos mial tekiego problema i se dal rade albo wie jak to obejsc bede wdzieczny. Obecnie pisze magisterke i nie mam czasu na takie duperele. a nagrywara mi jest potrzebna. W ostatecznosci wroce do 0.9 (o ile tam bedzie wszystko ok )
Last edited by Xax on Wed Mar 10, 2004 7:47 am; edited 2 times in total |
|
Back to top |
|
|
cechor n00b
|
Posted: Tue Mar 09, 2004 7:48 pm Post subject: Re: k3b 0.9 -> k3b 0.11 i ... no wlasnie |
|
|
Xax wrote: | Mam problem po upgradzie k3b z wersji 0.9 do 0.11. Po odpaleniu programu jako szary user dostaje komunikat ze cdrdao i cdrecord nie sa uruchomione z prawami roota (wolne tlumaczenie na nasz ojczysty). |
k3b w wersji 0.9 pytal mnie o przestawienie praw do tych programikow i sie zgodzilem, pewnie Ty rowniez. Moze aktualizowales te programy i teraz user niema do nich ustawionych praw.
Xax wrote: | Jak ktos mial tekiego problema i se dal rade albo wie jak to obejsc bede wdzieczny. Obecnie pisze magisterke i nie mam czasu na takie duperele. a nagrywara mi jest potrzebna. W ostatecznosci wroce do 0.9 (o ile tam bedzie wszystko ok )[ |
W 0.9 ja ustawilem grupe ktora ma dostep "do nagrywarki" w nowszym domyslnie ta grupa ma inna nazwe (burning) sprawdz czy masz uswerow w odpowiedniej grupie.
Tylko to mi przychodzi teraz do glowy. Ja juz przeszedlem na 0.11.1-r1 i jest ok.
Powodzenia |
|
Back to top |
|
|
myak n00b
|
Posted: Tue Mar 09, 2004 8:31 pm Post subject: |
|
|
W menu KDEMenu->System powinien stworzyc sie skrot do K3b Setup 2. We wczesniejszych wersjach to chyba bylo w Control Settings ale jakos przeniesli.. _________________ Marcin Jakubowski |
|
Back to top |
|
|
Xax Guru
Joined: 24 Jul 2003 Posts: 417 Location: Poland, Gliwice, Trynek
|
Posted: Wed Mar 10, 2004 8:01 am Post subject: |
|
|
Panika zdecydowanie przed wczesna, ale tak to jest jak sie ma glowe czym innym zawalona. Wlasnie siedze w robocie i slucham muzy z plyty wypalonej pod k3b (sam miód ).
Problemu wlasciwie nie bylo bo gdybym do konca przeczytal o co mu chodzi to bym forum nie zasmiecal. K3b plulo sie ze cdrdao i cdrecord nie sa uruchomione z prawami roota co jego zdaniem moze miec wplyw na stabilnosc procesu nagrywania i tyle. Jedyny mankament to fakt ze k3b nie chcial mi sam wykryc cdroma i cdrw (odpalony jako root nie mial z tym problemu) ale po recznym sprecyzowaniu gdzie co jest i sejwie konfiga dziala .
Czas pokaze czy jego zastrzezenia byly sluszne czy tez profilaktyczne .
Jakby co zawsze moge jarac plytki jako root .
Dzieki za (nie)wielki odzew |
|
Back to top |
|
|
|