View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
cin0l Apprentice
|
Posted: Sun Mar 21, 2004 6:34 pm Post subject: banalne pytanie |
|
|
z ktorego z plikow sa wykozystywane CFLAGS, z make.conf czy make.global? wg 'emerge info' to z make.conf, ale w make.global tez jest sekcja CFLAGS? wiec jak to jest? po co flagi sa w dwoch plikach? |
|
Back to top |
|
|
misterLu Guru
|
Posted: Sun Mar 21, 2004 6:40 pm Post subject: |
|
|
O ile się nie myle, to make.globals zawiera domyślne flagi, jeżeli są one poustawiane również w make.conf, to nadpisują one te z make.globals.
(poprawcie mnie, jeśli się mylę)
Z reszta w trakcie kompilasji możesz się przyjrzeć outputowi i zaobserwować które flagi są używane. |
|
Back to top |
|
|
cin0l Apprentice
|
Posted: Sun Mar 21, 2004 6:44 pm Post subject: |
|
|
no wlasnie wykozystuje te z make.conf (emerge info.. tez to potwierdza), ale w takim razie po co jest to samo w make.globals? dla zmylki? |
|
Back to top |
|
|
szaman n00b
Joined: 20 Jan 2004 Posts: 71 Location: Poland, Siemianowice
|
Posted: Sun Mar 21, 2004 6:49 pm Post subject: |
|
|
to są ustawienia domyślne, brane pod uwagę, jeśli w make.conf user nic by nie wpisał. |
|
Back to top |
|
|
misterLu Guru
|
Posted: Sun Mar 21, 2004 6:50 pm Post subject: |
|
|
wydaje mi się (jak napisałem powyżej) , ze są to domyślne flagi .
I są używane , kiedy nie wpisów w make.conf. Np jezeli nie podasz GENTOO_MIRRORS w make.conf, to będziesz używał tego mirrora, który jest wpisany w make.globals.
a teraz fragment make.globals na potwierdzenie mojej teorii o nadpisywaniu flag make.globals przez te zawarte w make.conf:
Code: |
# ***************************************************
# **** CHANGES TO make.conf *OVERRIDE* THIS FILE ****
# ***************************************************
|
|
|
Back to top |
|
|
Xax Guru
Joined: 24 Jul 2003 Posts: 417 Location: Poland, Gliwice, Trynek
|
Posted: Mon Mar 22, 2004 9:53 am Post subject: |
|
|
gdyby make.globals byl zbyteczny nie trabili by wszedzie zeby tego pliku nie ruszac. sa to ustawienia domyslne i jak sadze niezbedne, ktore mozna modyfikowac za pomoca make.conf.
man make.conf - bardzo dobra lekturka , zanim cos ustawisz poczytaj zebys sie potem nie dziwil ze nie dziala |
|
Back to top |
|
|
|