View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
vpi n00b
|
Posted: Sun Mar 21, 2004 11:35 pm Post subject: POMOCY Jak Edytowac pliki po instalce |
|
|
Witam. Jestem nowy i pierwszy raz instlowalem linux Tak wiec po instalacji przy bootowaniu wszystko idzie dobrze do czasu gdy wyskakuje mi cos takiego Code: | EXT2-fs: ide0(3,3): couldn't mount because of unsupported optional features (4)
Kernel panic: VFS: Unable to mount foot fs on 03:03 |
. Problem pewnie tkwi w /etc/fstab/... jednak niewiem jak go teraz zedytowac ... POMOCY bo jak sie bootuje z live CD to edycja tego pliku nic nie daje bo chyba sie to nie zapisuje
Co mam zrobic ??? Plz |
|
Back to top |
|
|
misterLu Guru
|
Posted: Mon Mar 22, 2004 12:25 am Post subject: |
|
|
Zeby go edytować , musisz podmontować gdzies partycje na której masz gentoo.
Mozesz to zrobic tak (po odpaleniu z LiveCD):
mkdir /g
mount /dev/hdX /g
gdzie hdX to partycja z Gentoo
i teraz twoje gentoo jest w katalogu /g, czyli
jak chcesz edytowac fstab, to musisz wpisac
nano (vim, lub inny edytor) /g/etc/fstab
i poprawić , co trzeba.
Powodzenia |
|
Back to top |
|
|
Xax Guru
Joined: 24 Jul 2003 Posts: 417 Location: Poland, Gliwice, Trynek
|
Posted: Mon Mar 22, 2004 9:31 am Post subject: |
|
|
mozesz sie dostac do zainstalowanego gentoo poprzec polecenie chroot.
zrob to dokladnie tak samo jak wowczas gdy instalowales (jest w opisie instalacji a skoro jestes nowy to musiales z niej korzystac, nie ma bata)
Zreszta dla pewnosci opisze co trza zrobic.
Nie wiem jak na nowych livecd ale jak instalowalem jakis czas temu (chyba w listopadzi) to byl juz specjalnie przygotowany katalog /mnt/gentoo dla celow instalacyjnych. zakladajac ze na nowej plytce tez tak jest wystarczy ze zrobisz (hdaX to partycja z gentoo f'cors)
Code: |
mount /dev/hdaX /mnt/gentoo
chroot /mnt/gentoo /bin/bash
|
(jak nie to po prostu taki katalog zaloz i koniec.)
dla pewnosci mozesz jeszcze wklepac (nie wiem czy jest to konieczne ale na pewno nie zaszkodzi)
Code: | env-update && source /etc/profile |
Od tego momentu jestes w swoim systemie i mozesz robic co tam chcesz. Jak jest swiezo po instalce to moze nie byc zadnych ciekawych edytorow za wyj. nano. Jak chcesz mozesz doinstalowac co chcesz (emerge dziala, jak najbardziej). W zasadzie nano jest wystarczajacy no i dla poczatkujacych znacznie prostszy od np vim'a.
Poruszanie sie ulatwi z pewnoscia mc
Powodzenia |
|
Back to top |
|
|
|