View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Xax Guru
Joined: 24 Jul 2003 Posts: 417 Location: Poland, Gliwice, Trynek
|
Posted: Sun May 30, 2004 4:32 pm Post subject: [SOLVED] XMMS odtwarza za szybko muze |
|
|
heja,
mam taki ciekawy problem. xmms odtwarza mi za szybko mp3. przypada jakies 5 sekund na kazda 1 minute muzy. nie jest to moze duzo ale jest to mimo wszystko slyszalne i troche mnie to wnerwia. przeinstalowanie xmms i wywalenie calego konfiga nic nie dalo.
a wszystko zaczelo sie od przesiadki z fluxbox'a na kde, ktore zbiego sie ze zmiana kernela z gentoo-sources-2.4.25 na gentoo-dev-sources-2.6.5. jestem rowniez pewny, ze nic nie zmienialem w ustawieniach samego xmms.
inne odtwarzacze (np noatune) odtwarzaja muze z wlasciwa predkoscia.
wczesniej (fluxbox i kernel 2.4.25) bylo ok, ale po przesiadce na pierwszej mp3 mi cos nie pasowalo. dzisiaj zmiezylem no i odtwarza z dopalaczem.
z tym moge zyc bo w koncu nie samym xmms czlowiek zyje, ale mimo wszystko chcialbym cos z tym zrobic. moze ktos mial podobne problemy lub widzial gdzies cus takiego?
Last edited by Xax on Fri Jun 04, 2004 7:27 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
argasek Bodhisattva
Joined: 06 May 2004 Posts: 1121 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Tue Jun 01, 2004 9:29 am Post subject: |
|
|
Może masz włączonego ARTSa, albo coś takiego i ci konfliktuje?
Jeśli jest to różnica taka jak opisałeś, prawdopodobnie chodzi o różnicę między częstotliwością próbkowania na wyjściu karty, a częstotliwością próbkowania samego mp3 (możliwe, że 44100 i 48000 Hz). _________________ RLU #137109 | http://soundcloud.com/argasek |
|
Back to top |
|
|
Xax Guru
Joined: 24 Jul 2003 Posts: 417 Location: Poland, Gliwice, Trynek
|
Posted: Fri Jun 04, 2004 7:27 pm Post subject: |
|
|
problem rozwiazalem zmieniajac w xmms wtyczke wyjsciowa z alsa na oss. dziwne ale skuteczne |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|