Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE 3.4.0_rc1 and Amarok 1.2.1?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Joytoo
n00b
n00b


Joined: 10 Mar 2005
Posts: 25
Location: Freigericht, Germany

PostPosted: Thu Mar 10, 2005 7:36 pm    Post subject: KDE 3.4.0_rc1 and Amarok 1.2.1? Reply with quote

Hello!
I am using KDE 3.4.0_rc1from split ebuilds, and would like to install amarok-1.2.1.
It seems to depend on some KDE packages from 3.3.2, however.

What can I do to circumvent this?

Thanks in advance!

Joy

Code:

# emerge -p amarok

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild  NS   ] kde-base/kdelibs-3.3.2-r5
[ebuild  N    ] kde-base/kdebase-3.3.2-r2
[ebuild  N    ] kde-base/kdemultimedia-3.3.2
[ebuild     U ] media-sound/amarok-1.2.1 [1.0.2]
Back to top
View user's profile Send private message
Voltago
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2003
Posts: 2593
Location: userland

PostPosted: Thu Mar 10, 2005 7:51 pm    Post subject: Reply with quote

Had the same problem and fumbled around a bit in the amarok-1.2.1 ebuild (although I must confess that I didn't really know what I was doing; it works all the same).

Code:

inherit kde eutils

DESCRIPTION="amaroK - the audio player for KDE"
HOMEPAGE="http://amarok.kde.org/"
SRC_URI="mirror://sourceforge/amarok/${P}.tar.bz2"

LICENSE="GPL-2"
SLOT="0"

IUSE="noamazon xmms opengl xine kde arts gstreamer mysql"
# kde: enables compilation of the konqueror sidebar plugin

KEYWORDS="~amd64 ~ppc -sparc ~x86"

#   Not yet released:
#   ">=media-libs/libvisual-0.2.0
RDEPEND="kde? ( kde-base/konqueror kde-base/kdebase-meta )
    arts? ( kde-base/arts )
    opengl? ( virtual/opengl )
    xmms? ( >=media-sound/xmms-1.2 )
    xine? ( >=media-libs/xine-lib-1_rc4 )
    >=media-libs/tunepimp-0.3.0
    >=media-libs/taglib-1.3.1
    gstreamer? ( >=media-libs/gst-plugins-0.8.6
             >=media-plugins/gst-plugins-mad-0.8.6 )
    mysql? ( >=dev-db/mysql-4 )"
DEPEND="${RDEPEND}
   >=dev-util/pkgconfig-0.9.0"

#need-kde 3.2

pkg_setup() {
   if use !xine && use !arts && use !gstreamer
   then
      die "You must enable either aRts or Xine or GStreamer"
   fi
}

src_compile() {
   # amarok does not respect kde coding standards, and makes a lot of
   # assuptions regarding its installation directory. For this reason,
   # it must be installed in the KDE install directory.
   PREFIX="`kde-config --prefix`"

   myconf="$(use_with arts) $(use_with xine) $(use_with gstreamer) $(use_enable mysql) \
      $(use_with opengl) $(use_enable !noamazon amazon)"

   kde_src_compile
}
Back to top
View user's profile Send private message
WladyX
Guru
Guru


Joined: 25 Nov 2004
Posts: 503
Location: Romania

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 2:59 pm    Post subject: Reply with quote

I get this

Code:

wladyx etc # emerge amarok -av

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[blocks B     ] =kde-base/kcheckpass-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kdebase-startkde-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/konqueror-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kcminit-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/ksplashml-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kwin-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kreadconfig-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kpersonalizer-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kdesktop-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/ksmserver-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kdebase-applnk-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kcontrol-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kdm-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/libkonq-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-3.4.0_rc1)
[blocks B     ] =kde-base/kdemultimedia-3.4* (is blocking kde-base/kdemultimedia-arts-3.4.0_rc1)
[ebuild  N    ] kde-base/konqueror-3.4.0_rc1  +arts -debug +java +kdeenablefinal -kdexdeltas -xinerama 0 kB
[ebuild  N    ] dev-libs/cyrus-sasl-2.1.20  -authdaemond +berkdb -debug +gdbm +java -kerberos -ldap -mysql +pam -postgres +ssl -static 0 kB
[ebuild  N    ] sys-apps/i2c-2.9.0  0 kB
[ebuild  N    ] sys-apps/lm_sensors-2.9.0  -debug -rrdtool 0 kB
[ebuild  N    ] kde-base/kdebase-3.4.0_rc1  +arts -cups -debug +hal -ieee1394 +java +kdeenablefinal -ldap +lm_sensors +logitech-mouse +opengl +pam +samba +ssl -xinerama 0 kB
[ebuild  N    ] kde-base/kdemultimedia-3.4.0_rc1  +alsa +arts -audiofile -debug +encode +flac +gstreamer +kdeenablefinal +mad +oggvorbis -speex -theora +xine -xinerama 0 kB
[ebuild  N    ] kde-base/kdemultimedia-arts-3.4.0_rc1  +arts -debug +encode +kdeenablefinal -kdexdeltas +oggvorbis -xinerama 0 kB
[ebuild   R   ] media-sound/amarok-1.2.1  +arts -debug +gstreamer +kde +kdeenablefinal -mysql -noamazon -opengl +xine -xinerama +xmms 0 kB

Total size of downloads: 0 kB

!!! Error: The above package list contains packages which cannot be installed
!!!        on the same system.


Any ideeas? Thanks
_________________
We are not alone.
Back to top
View user's profile Send private message
Voltago
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2003
Posts: 2593
Location: userland

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

You might want to change the kdebase-meta dependency into 'kdebase'.
Back to top
View user's profile Send private message
WladyX
Guru
Guru


Joined: 25 Nov 2004
Posts: 503
Location: Romania

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 3:23 pm    Post subject: Reply with quote

Voltago wrote:
You might want to change the kdebase-meta dependency into 'kdebase'.


And how do i do that, here is part of the ebuild:

Code:

RDEPEND="kde? ( || ( kde-base/konqueror kde-base/kdebase ) )
         arts? ( kde-base/arts
                 || ( kde-base/kdemultimedia-arts kde-base/kdemultimedia )
                 || ( kde-base/akode kde-base/kdemultimedia ) )
         opengl? ( virtual/opengl )
         xmms? ( >=media-sound/xmms-1.2 )
         xine? ( >=media-libs/xine-lib-1_rc4 )
         >=media-libs/tunepimp-0.3.0
         >=media-libs/taglib-1.3.1
         gstreamer? ( >=media-libs/gst-plugins-0.8.6
                      >=media-plugins/gst-plugins-mad-0.8.6 )
         mysql? ( >=dev-db/mysql-4 )"
DEPEND="${RDEPEND}
        >=dev-util/pkgconfig-0.9.0"


Also the blockings shown above are normal, even emerge --depclean complains about those blocks. Thanks in advance.


/later didn't know why i haven't tried your ebuild....:oops: it doesn't give me any blocks, anyway do you get any of that block in emerge --depclean? Thanks

/PS: your ebuild makes amarok depend on the whole kde-base, so i'm not going to use it, maybe i'll hack it :P
_________________
We are not alone.


Last edited by WladyX on Fri Mar 11, 2005 3:29 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Voltago
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2003
Posts: 2593
Location: userland

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

First, I was talking about the ebuild I posted earlier, not about the original one. Second, find the instance of "kdebase-meta" in RDEPEND and erase the "-meta" part. With a text editor.
Back to top
View user's profile Send private message
Joytoo
n00b
n00b


Joined: 10 Mar 2005
Posts: 25
Location: Freigericht, Germany

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

I changed it into kdebase-startkde ... since kdebase is part of the monolithic ebuilds.
Back to top
View user's profile Send private message
WladyX
Guru
Guru


Joined: 25 Nov 2004
Posts: 503
Location: Romania

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 3:31 pm    Post subject: Reply with quote

Voltago wrote:
First, I was talking about the ebuild I posted earlier, not about the original one. Second, find the instance of "kdebase-meta" in RDEPEND and erase the "-meta" part. With a text editor.


If i erase the meta i get the blockings, if i don't i have to pull the whole kde-base :( Thanks for helping anyway :)
_________________
We are not alone.
Back to top
View user's profile Send private message
Joytoo
n00b
n00b


Joined: 10 Mar 2005
Posts: 25
Location: Freigericht, Germany

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 3:45 pm    Post subject: Reply with quote

WladyX wrote:
If i erase the meta i get the blockings, if i don't i have to pull the whole kde-base :( Thanks for helping anyway :)

You have to take care what exactly you remove. I mixed up monolithic and split ebuilds, and furthermore beta1, beta2 and rc1 versions. Quite a mess .. I ended up unmerging everything KDE, and began with "emerge kdebase-startkde".
Back to top
View user's profile Send private message
WladyX
Guru
Guru


Joined: 25 Nov 2004
Posts: 503
Location: Romania

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 3:50 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for this input, i also messed things up, could you help me understand how could i select only rc1? If i unmask only the rc1 files, things should be ok, right?
_________________
We are not alone.
Back to top
View user's profile Send private message
Joytoo
n00b
n00b


Joined: 10 Mar 2005
Posts: 25
Location: Freigericht, Germany

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 4:06 pm    Post subject: Reply with quote

WladyX wrote:
Thanks for this input, i also messed things up, could you help me understand how could i select only rc1? If i unmask only the rc1 files, things should be ok, right?

I did it this way:
1. unmerged everything kde-related. (This is no problem for me, for I set up this machine about 2 days ago :) .. so I'm not losing that much)

Then:
emerge --sync, open /usr/portage/package.mask
Look for the line it says "split ebuilds for kde" or similar.
Delete all kde-entries below this line, to unmask the split ebuilds.

Then start emerging:
2. emerge kdebase-startkde
3. emerge kicker
4. emerge kdesktop and stuff, konqueror etc.

Hehe, I haven't used gentoo in 2 years, use it for a couple days and give advise on the forums ... :) Better not trust me too much ...

Joy, who just switched from Debian because of gentoo's superior amd64 skillz.
Back to top
View user's profile Send private message
WladyX
Guru
Guru


Joined: 25 Nov 2004
Posts: 503
Location: Romania

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 4:12 pm    Post subject: Reply with quote

If you did what you say please verify the version on this 2 ebuilds, i bet you also have beta2 :D
Code:

[ebuild  N    ] kde-base/kcminit-3.4.0_beta2  +arts -debug +java +kdeenablefinal -kdexdeltas -xinerama 0 kB
[ebuild  N    ] kde-base/kreadconfig-3.4.0_beta2  +arts -debug +java +kdeenablefinal -kdexdeltas -xinerama 0 kB

.
_________________
We are not alone.
Back to top
View user's profile Send private message
Joytoo
n00b
n00b


Joined: 10 Mar 2005
Posts: 25
Location: Freigericht, Germany

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 4:23 pm    Post subject: Reply with quote

WladyX wrote:
If you did what you say please verify the version on this 2 ebuilds, i bet you also have beta2 :D
Code:

[ebuild  N    ] kde-base/kcminit-3.4.0_beta2  +arts -debug +java +kdeenablefinal -kdexdeltas -xinerama 0 kB
[ebuild  N    ] kde-base/kreadconfig-3.4.0_beta2  +arts -debug +java +kdeenablefinal -kdexdeltas -xinerama 0 kB

.

True, those two, plus libksieve and kcheckpass. There are no rc1 versions of those, I think.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum