View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
rzezioo Apprentice
|
Posted: Sun Apr 24, 2005 8:23 pm Post subject: [OT] po co bootstrap w 2005.0?? |
|
|
kiedys bylo:
Code: | cd /usr/portage
scripts/bootstrap.sh |
emerge system[/code]
teraz jest:
scripts/bootstrap.sh
emerge -e system | no to po co teraz w ogole bootstrap jesli i tak wszystko leci od nowa?? _________________ USE="refrigerator" emerge beer
http://fun.from.hell.pl/2003-05-27/russian_linux.jpg |
|
Back to top |
|
|
Mihashi Tux's lil' helper
|
Posted: Mon Apr 25, 2005 5:44 am Post subject: |
|
|
Ja szczerze mówić nie wiem, bo nie mam pojęcia jak było wczesniej, ale dokładnie do takiego samego wniosku doszedłem, gdzy po raz pierwszy instalowałem ze stage1.
Miałem już wtedy jakieś doświadczenie z potrage (VLOS) i po analizie tego co zrobi bootstrap i emerge -e zrobiłem to drugie. To znaczy: nie miałem wyboru, bo bootstrap mi umierał co chwilę i ani raszu się nie skończył poprawnie (powodem było jakieś niedopracowanie w zakresie wspoółpracy z distcc, prawa do katalogów itp.)
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co straciłem przez to, że nie wykonal mi się bootstrap tylko przekompilowałem wszystko od zera? bo system niewątpliwie mi chodzi _________________ Mihashi |
|
Back to top |
|
|
kranked Tux's lil' helper
|
Posted: Mon Apr 25, 2005 7:10 am Post subject: |
|
|
Yyy.. nie wiem o co dokładnie chodzi, ale Ja na 2005.0 robiłem:
Code: |
cd /usr/portage
scripts/bootstrap.sh
emerge system
|
I wszystko zrobiło się i działa normalnie _________________ [kranked.jogger.pl]
My English is bad :] |
|
Back to top |
|
|
prymitive Apprentice
|
Posted: Mon Apr 25, 2005 7:20 am Post subject: Re: [OT] po co bootstrap w 2005.0?? |
|
|
rzezioo wrote: | kiedys bylo:
scripts/bootstrap.sh |
emerge system[/code]
teraz jest:
scripts/bootstrap.sh
emerge -e system | no to po co teraz w ogole bootstrap jesli i tak wszystko leci od nowa?? |
A czy przypadkiem bootstrap nie jest robiony po to żeby CAŁY twój system był skompilowany emergowanym przy stawianiu systemu gcc, glibc, binutils itd.?
Gdybyś go nie zrobił to np.:
załóżmy że instalujesz system używając livecd, na livecd jest gcc 3.4.0, glibc 2.3.4 a portage gcc 3.4.2 glibc 2.3.5, jeśli nie zrobisz bootstrapa to system skompiluje Ci sie pod gcc i glibc z livecd, a stawiając stage-0 chyba nie o to chodzi
oczywiście moge sie mylić
pozdro |
|
Back to top |
|
|
rzezioo Apprentice
|
|
Back to top |
|
|