Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Brak polaczenia przez eth0
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 12:38 pm    Post subject: Brak polaczenia przez eth0 Reply with quote

Przez ostatnie pol roku laczylem sie do internetu bezprzewodowo.
Dzisiaj musialem sie podlaczyc przez kabel, a tu klapa.
Moja karta sieciowa to Broadcom Corporation BCM4401:
Code:
localhost mirek # lspci
...
0000:02:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401 100Base-T (rev 01)
0000:02:04.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI4510 PC card Cardbus Controller (rev 02)
0000:02:04.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments PCI4510 IEEE-1394 Controller
0000:03:00.0 Network controller: Intersil Corporation Intersil ISL3890 [Prism GT/Prism Duette] (rev 01)

localhost mirek # lsmod
Module                  Size  Used by
b44                    18820  0
prism54                51976  0

Ten drugi modul prism54 jest od karty bezprzewodowej przez ktora sie lacze bez problemu.
Code:
localhost mirek # /etc/init.d/net.eth0 restart
 * Stopping eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd pump apipa
 *   Bringing down eth0
 *     Stopping dhcpcd on eth0 ...                               [ ok ]
 *     Shutting down eth0 ...                                       [ ok ]
 * Starting eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd apipa
 *       iwconfig provides wireless
 *       ifconfig provides interface
 *       dhcpcd provides dhcp
 *   Bringing up eth0
 *     dhcp
 *       Running dhcpcd ...                                           [ !! ]

localhost mirek # ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0B:DB:15:A7:40
          UP BROADCAST NOTRAILERS RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:346 (346.0 b)  TX bytes:786 (786.0 b)
          Interrupt:11

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:1289 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1289 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0


Nie bardzo wiem jak to ugryzc, moze ktos podpowie?
Back to top
View user's profile Send private message
beluga
n00b
n00b


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 20

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 1:25 pm    Post subject: Reply with quote

Za malo danych...
Co w logach siedzi?
_________________
PZDR
beluga
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 2:00 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry, mozesz troche jasniej, jakie logi mam tu wkleic?
Back to top
View user's profile Send private message
sir_osmoza
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2005
Posts: 16
Location: Tarnowskie Gory

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

Piszesz troche niejasno ;) Jak rozumiem chcesz sie polaczyc z siecia lokalna przez karte ethetnet, w takim razie powinienes pokazac co masz np. w /etc/conf.d/net.
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

moj /etc/conf.d/net
Code:
RC_VERBOSE="yes"
config_eth0=( "dhcp" )
dhcpcd_eth0="-R -t 10"

config_eth1=( "dhcp" )
dhcpcd_eth1="-R -t 10"
Back to top
View user's profile Send private message
sir_osmoza
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2005
Posts: 16
Location: Tarnowskie Gory

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Coz ja ci moge poradzic ...?

Code:

localhost mirek # /etc/init.d/net.eth0 restart

(...)

 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd apipa

(...)



Nie wiem czy te wszystkie dziwne moduly przy zwyklym polaczeniu sieciowym powinny wyskakiwac? Np. essid jest uzywane przy polaczeniu bezprzewodowym (np. rodiowka). Byc moze przez to ze uzywales lacza bezprzewodowego nakopales cos w /etc/conf.d/wireless

Jesli wiec masz tam cos takiego

Code:

modules=( "iwconfig" )


itp. to postaraj sie to wywalic, bo nie jest potrzebne.

Jesli wiesz jakie masz ip to mozesz tez na razie olac serwer dhcp i sprobowac ustawic sobie to samemu, np.

Code:

# /etc/conf.d/net:

iface_eth0="192.168.0.10 broadcast 192.168.0.255 netmask 255.255.255.0"
# czyli twoje ip / maska

gateway="eth0/192.168.0.1"
#gateway
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 4:18 pm    Post subject: Reply with quote

Niestety statycznie tez nie moge sie polaczyc
Code:
localhost mirek # /etc/init.d/net.eth0 restart
 * Starting eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd apipa
 *       iwconfig provides wireless
 *       ifconfig provides interface
 *       dhcpcd provides dhcp
 *   Bringing up eth0
 *     192.168.1.105                                       [ ok ]
 *   Adding routes
 *     default gw 192.168.0.1 ...                          [ !! ]
Back to top
View user's profile Send private message
sir_osmoza
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2005
Posts: 16
Location: Tarnowskie Gory

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 5:31 pm    Post subject: Reply with quote

mirek wrote:
Niestety statycznie tez nie moge sie polaczyc
Code:
localhost mirek # /etc/init.d/net.eth0 restart
 * Starting eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd apipa
 *       iwconfig provides wireless
 *       ifconfig provides interface
 *       dhcpcd provides dhcp
 *   Bringing up eth0
 *     192.168.1.105                                       [ ok ]
 *   Adding routes
 *     default gw 192.168.0.1 ...                          [ !! ]



Postaraj sie pozbyc tego:

Code:

modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd apipa


To moze wprowadzac jakies zamieszanie. Tak poza tym, to mozesz wkleic co ci sie pokazuje po wykonaniu

Code:

 /etc/init.d/net.eth0 restart


w logach. Powinienes to miec na ktorejs z konsol jesli masz odpowiednio skonfigurowanego loggera.
Back to top
View user's profile Send private message
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2005
Posts: 178
Location: Poland

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 6:01 pm    Post subject: Reply with quote

Zobacz tutaj :

* Bringing up eth0
* 192.168.1.105 [ ok ]
* Adding routes
* default gw 192.168.0.1 ... [ !! ]

czy bramka dla tego eth0 nie powinna być 192.168.1.1 ?
czyli
ifconfig eth0 down
route add default gw 192.168.1.1
ifconfig eth0 up

co pokazuje cały ifconfig -a tak żeby był interface eth0 - statyczny i ethX bądź athX dla wirless? - czy jak tam jest Ja dla wirless mam ath0
_________________
Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu...
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 6:55 pm    Post subject: Reply with quote

Masz racje, poprawilem gw lecz nadal brak polaczenia:
Code:
localhost mirek # /etc/init.d/net.eth0 restart
 * Stopping eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd pump apipa
 *   Bringing down eth0
 *     Shutting down eth0 ...                              [ ok ]
 * Starting eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd apipa
 *       iwconfig provides wireless
 *       ifconfig provides interface
 *       dhcpcd provides dhcp
 *   Bringing up eth0
 *     192.168.1.105                                       [ ok ]
 *   Adding routes
 *     default gw 192.168.1.1 ...                          [ ok ]
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 7:17 pm    Post subject: Reply with quote

a możesz pingować np 216.239.57.99 (google.pl)
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

Niestety
Code:
localhost mirek # ping 216.239.57.99
connect: Network is unreachable
Back to top
View user's profile Send private message
Eeeyeore
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 May 2005
Posts: 178
Location: Poland

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 7:37 pm    Post subject: Reply with quote

wydaje mi się ze ta nową sieciówkę traktuje jako interface wirless bo laduje moduły dla wirless (iwconfig essidnet - to są rzeczy od sieci bezprzewodowej) eth0 - traktuje jako połaczenie bezprzewodowe. Może ten Broadcom występuje jako eth1
A lsmod pokazuje że modulek od broadcoma "bb44" jest załadowany?
#modprobe bb44
#lsmod
#ifconfig -a (powinien pokazać 2 interface)
#iwconfig

Wklej to nam w forum będzie łatwiej
_________________
Tutaj sie dopiero dzieje !!!
Nie wiedzialem ze na swiecie jest tylu idiotow - dopoki nie zajrzalem do internetu...
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 8:05 pm    Post subject: Reply with quote

Wklejam:
Code:
localhost mirek # modprobe b44
localhost mirek # lsmod
Module                  Size  Used by
radeon                 75264  1
drm                    58004  2 radeon
snd_pcm_oss            47648  0
snd_mixer_oss          17024  1 snd_pcm_oss
snd_seq_oss            30720  0
snd_seq_midi_event      6272  1 snd_seq_oss
snd_seq                46224  4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          6924  2 snd_seq_oss,snd_seq
b44                    18820  0
radeonfb               85312  0
snd_intel8x0           28608  5
snd_ac97_codec         77176  1 snd_intel8x0
snd_pcm                78344  5 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer              19972  4 snd_seq,snd_pcm
snd                    42852  15 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc          7556  2 snd_intel8x0,snd_pcm
localhost mirek # ifconfig -a
dummy0    Link encap:Ethernet  HWaddr EE:99:39:90:76:DF
          BROADCAST NOARP  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0B:DB:15:A7:40
          inet addr:192.168.1.105  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:11

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:149 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:149 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:5038 (4.9 Kb)  TX bytes:5038 (4.9 Kb)

localhost mirek # iwconfig
lo        no wireless extensions.

dummy0    no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Mon Aug 08, 2005 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

Odswiezam temat. Dwa dni probowalem znalezc blad, ale juz nie wiem co moge jeszcze sprawdzic.
Moj hostname
Code:
tux mirek # cat /etc/conf.d/hostname
# /etc/conf.d/hostname

# Set to the hostname of this machine
HOSTNAME="tux"

Moj /etc/hosts
Code:
127.0.0.1       localhost tux


Cos mam nie tak z konfiguracja sieci, bo gdy dzialajaca karte pcmcia wyjme ze slotu i ponownie ja wloze, to trace polaczenie, nie pomaga /etc/init.d/net.eth1 restart i jedynym wyjsciem jest reboot.
Sprawdzilem kabel laczac sie przez LiveCD i dziala bez zastrzezen.
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 7:08 pm    Post subject: Reply with quote

W innym miejscu Fotografik dostal mase podpowiedzi, czyzby nikt nie moglby mi pomoc?
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 7:57 pm    Post subject: Reply with quote

co do karty sieciowej po kablu: próbowałeś opdalić dhcpcd eth0

trochę niezrozumiały jest twoj opis dotyczący karty pcmcia.
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

Dzieki za zainteresowanie.
Code:
tux mirek # dhcpcd eth0
****  dhcpcd: already running
****  dhcpcd: if not then delete /var/run/dhcpcd-eth0.pid file
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 8:23 pm    Post subject: Reply with quote

mirek wrote:
Code:
tux mirek # dhcpcd eth0
****  dhcpcd: already running
****  dhcpcd: if not then delete /var/run/dhcpcd-eth0.pid file
zabij wszystkie procesy dhcpcd na eth0 + ewentualnie usuń plik /var/run/dhcpcd-eth0.pid. I potem jeszcze raz spróbuj.
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 8:55 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
tux mirek # kill 13795
tux mirek # dhcpcd eth0
tux mirek # route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
loopback        localhost       255.0.0.0       UG    0      0        0 lo
default         192.168.1.254   0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0

Lecz dalej brak polaczenia
Code:
tux mirek # /etc/init.d/net.eth0 restart
 * Stopping eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd pump apipa
 *   Bringing down eth0
 *     Stopping dhcpcd on eth0 ...                          [ ok ]
 *     Shutting down eth0 ...                               [ ok ]
 * Starting eth0
 *   Loading networking modules for eth0
 *     modules: iwconfig essidnet iptunnel ifconfig dhcpcd apipa
 *       iwconfig provides wireless
 *       ifconfig provides interface
 *       dhcpcd provides dhcp
 *   Bringing up eth0
 *     dhcp
 *       Running dhcpcd ...                                 [ !! ]
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

mirek wrote:
Code:
tux mirek # dhcpcd eth0
tux mirek # route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
loopback        localhost       255.0.0.0       UG    0      0        0 lo
default         192.168.1.254   0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0

Czy po tej czynności możesz spingować jakąś inną maszynę w twojej sieci lokalnej(np router) i 216.239.57.99?.
czy masz przypisane serwery dns (/etc/resolv,conf) i czy przy próbie pingowania google.pl otrzymujesz jego adres IP?
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 9:36 pm    Post subject: Reply with quote

Niestety klapa:
Code:
tux mirek # ping 192.168.1.102
PING 192.168.1.102 (192.168.1.102) 56(84) bytes of data.
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted

tux mirek # ping 216.239.57.99
PING 216.239.57.99 (216.239.57.99) 56(84) bytes of data.
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted


Gdy pytasz o /etc/resolv.conf to jakas dziwna sprawa.Dotad mialem przypisane serwery dns, ale po pingowaniu (tak przypuszczam bo ok 23:21) plik zostal nadpisany i wyglada teraz tak:
Code:
# Generated by dhcpcd for interface eth0
nameserver 192.168.1.254
domain homenetwork

a powinien tak:
Code:
nameserver 193.216.1.10
nameserver 193.216.69.10
domain homenetwork
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Tue Aug 09, 2005 10:04 pm    Post subject: Reply with quote

jeszcze jedno pytanie: jaką masz wersję kernela i czy napewno dobrze go skonfigurowałeś?
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
mirek
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 489
Location: Oslo Norway

PostPosted: Wed Aug 10, 2005 7:58 pm    Post subject: Reply with quote

Juz chyba zrezygnuje z sieci przez kabel. Zupelnie nie wiem gdzie szukac bledu.
@qermit
Wersja kernela
Code:
tux mirek # uname -r
2.6.12-ck4

Mysle, ze dobrze skonfigurowane jaderko, ponadto polaczenie przez kabel dzialalo pare miesiecy temu.
Code:
tux mirek # dmesg | grep eth
eth0: Broadcom 4400 10/100BaseT Ethernet 00:0b:db:15:a7:40
eth1: resetting device...
eth1: uploading firmware...
eth1: firmware version: 1.0.4.3
eth1: firmware upload complete
eth1: interface reset complete
b44: eth0: Link is down.

Jak widac system rozpoznaje moje sieciowki.
Back to top
View user's profile Send private message
FoToGrAfIk_
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2005
Posts: 25
Location: Poland Polska Tarnów Tarnov

PostPosted: Thu Aug 11, 2005 8:49 am    Post subject: Reply with quote

u mnie, w 2005.0 polecenie dhcp ustawiało sieć, ale w 2005.1 już nie, musisz skorzystać z net-setup eth0 i ustawić statyczny adres...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum