View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Kurt Steiner Bodhisattva
Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1050 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Sat Mar 04, 2006 5:46 pm Post subject: |
|
|
Riklaunim wrote: | firewall uruchamiany jest przez /etc/init.d/xorg - przy wyborze startu środowiska graficznego. | Eeee... to nie bardzo już rozumiem - przy uruchomieniu tekstowym też mialem te komunikaty.
Btw. nie lepiej darować sobie iptables? Przecież byleby porty były pozamykane to będzie ok, a nie będzie takich jazd.
To było dziś rano na kompie w pracy. Teraz wróciłem do akademika i mam jeszcze lepsze jazdy!
No wiec tak:
- problemów z firewallem nie ma, ale:
- Plusiaczek uruchamia się z pół godziny! Usługi uruchamiają się niemiłosiernie długo.
- Podczas startu systemu następuje odłączenie zasilania od USB - mysz optyczna gaśnie.
- X startują, ale dostaję czarny ekran, podczas przełączania na konsolę, czasem migną mi jakieś szczątki środowiska graficznego.
- system działa wolno (cholera... nawet nie spojrzałem na zużycie procesora - gapa ze mnie )
- Zamykanie systemu trwa z 10 min.
Mogę Ci wysłać logi na maila, tylko daj znać, czy chcesz.
Chyba bardzo utalentowana psuja ze mnie.... Hihihi... |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
|
Back to top |
|
|
kwach Tux's lil' helper
|
Posted: Sun Mar 05, 2006 6:52 pm Post subject: |
|
|
Witam.
Ja odpaliłem plusiaczka 2006.01b i muszę przyznać, że wszystko ładnie działa. X, glx, necik oraz dźwięk. Jedyne co, to musiałem w xorg.conf zmienić myszkę (zaproponowało serial, a ja mam PS/2) no i ustawienia monitora. Bardzo mi się ten projekt podoba, i mam zamiar zainstalować go (ale dopiero w wakacje). Co do szybkości działania: bardzo dobra jak na livecd.
(Testowane na P3 800, 512 MB RAM, ATI RADEON 9100 oraz SB Audigy.)
Pozdrawiam, Kuba _________________ IBM R61i + Ubuntu
(no patience for Gentoo, but love it anyway) |
|
Back to top |
|
|
akroplas Tux's lil' helper
|
Posted: Sun Mar 05, 2006 7:11 pm Post subject: |
|
|
Sprzet: P2 400Mhz 128 RAM i810
Problem, ktorego nie zauwazylem u nikogo innego to brak wsparcia dla klawiatury pod USB(przynajmniej mojej - Logitech UltraX). Myszke pod USB wykrywa ładnie.
Kurt Steiner wrote: | Podczas startu systemu następuje odłączenie zasilania od USB - mysz optyczna gaśnie. |
Moze to jest z tym zwiazne, ale jak pisalem myszka zostala wykryta
Xy nie wstaly bez konfiguracji przez xorgconfig A jak juz KDE sie zaladowalo do konca to sie powiesilo
Moze tyle pociesze, ze LiveCD Gentoo x86 2006.0 uruchamiało się sporo dłużej i Xy nie wystartowały wcale ... Ale klawiatura poszła |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
Posted: Thu Mar 16, 2006 5:47 pm Post subject: |
|
|
Trochę plusiastych wieści
Dostałem zgodę autora tapety co jest w Plusiaczku na wykorzystanie do celów wszelakich tego tuxa co jest na tapecie, tak więc pewnie w najbliższym czasie uruchomię sklepik z gadżetami z plusiatymi i innymi motywami Jak ktoś ma jakieś propozycje (teksty, inne grafiki do wykorzystania itd.) to niech podzieli się swymi koncepcjami :]
Co do plusiaczka to za parę tygodni (więcej niż mniej) wyjdzie zaktualizowana wersja z paroma poprawkami i kilkoma dodatkowymi pakietami. _________________ Biblioteka CMS i PHP | Biblioteka Linuksa | Biblioteka cRPG | Biblioteka Pythona |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
Posted: Mon May 01, 2006 11:45 pm Post subject: |
|
|
pojawił się problem z live scripts slaxa. Jak używam "starej" wersji 5.1.* to otrzymane iso staje na "creating fstab" lub coś zbliżonego. Jak używam najnowszej wersji to ISO nie może znaleźć plików *mo i kernel panikuje :/ wie ktoś coś na ten temat? _________________ Biblioteka CMS i PHP | Biblioteka Linuksa | Biblioteka cRPG | Biblioteka Pythona |
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Tue May 02, 2006 8:34 am Post subject: |
|
|
Riklaunim wrote: | pojawił się problem z live scripts slaxa. Jak używam "starej" wersji 5.1.* to otrzymane iso staje na "creating fstab" lub coś zbliżonego. | miałem taki problem z knoppixem na jakimś starym kompie - wyrzuciłem płytkę i użyłem PLD-live - pomogło
Riklaunim wrote: |
Jak używam najnowszej wersji to ISO nie może znaleźć plików *mo i kernel panikuje :/ wie ktoś coś na ten temat? | nie pwinno być raczej *.ko _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Tue May 02, 2006 6:13 pm Post subject: |
|
|
mam jedno pytanie:
- w którym miejscu dokładnie panikuje, może jakieś info od kernela _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Wed May 03, 2006 12:25 pm Post subject: |
|
|
czyli:
- initrd się wykonuje (odpada kernel panic z powodu braku urządzenia i nieznanego systemu plików)
- dochodzi do momentu montowania obrazów
< jesteś pewien że w tym momencie niczego nie wykonuje? >
- kernel panic _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
Posted: Wed May 17, 2006 4:16 pm Post subject: |
|
|
Plusiaczek Linux 2006.1
Nowa wersja Plusiaczka już jest dostępna. W Plusiaczku m.in:
- KDE 3.5.2, Koffice 1.5
- PHP 5.1.4, python, ruby, kdevelop
- MySQL 5, Postgresql 8.1, Firebird 1.5
- Scribus, Inkscape, KMplayer, Mozilla Firefox 1.5, Kadu
- ...I wiele innych
- XFCE4 zostało usunięte, byćmoże ukaże się za jakiś czas wersja XFCE only bazująca na XFCE 4.4
md5: a5a121a73035c029ef80d89efd8a2b3a
download: link Serwery się synchronizują. Zajmie to parę godzin. _________________ Biblioteka CMS i PHP | Biblioteka Linuksa | Biblioteka cRPG | Biblioteka Pythona |
|
Back to top |
|
|
Polin Guru
|
Posted: Wed May 17, 2006 11:12 pm Post subject: |
|
|
Riklaunim wrote: |
download: link Serwery się synchronizują. Zajmie to parę godzin. |
Kupe czasu sie juz synchronizuja. Ponad 12h to normalna sprawa, czy jakis wyjatek? |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
|
Back to top |
|
|
mirek Guru
|
Posted: Thu May 18, 2006 9:12 am Post subject: |
|
|
Czy Plusiaczek wspiera system plikow reiser4? |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
|
Back to top |
|
|
mirek Guru
|
Posted: Thu May 18, 2006 5:17 pm Post subject: |
|
|
A szkoda bo w sytuacjach awaryjnych uzywam LiveCD Kanotix, a milo by bylo stosowac cos rodzimej produkcji. |
|
Back to top |
|
|
Gabrys Veteran
|
Posted: Thu May 18, 2006 5:36 pm Post subject: |
|
|
Riklaunim wrote: | reisery są wolne | niestety nie od błędów... _________________ Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M) |
|
Back to top |
|
|
Piecia Guru
|
Posted: Thu May 18, 2006 8:01 pm Post subject: |
|
|
Akurat zaczałęm ciągnąć plusiaczka za uszy . Przez noc powinno się ściągnąć. Ale czy na nim są jakieś narzędzia naprawcze itp. np testdisk? |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
Posted: Thu May 18, 2006 8:17 pm Post subject: |
|
|
Piecia wrote: | Akurat zaczałęm ciągnąć plusiaczka za uszy . Przez noc powinno się ściągnąć. Ale czy na nim są jakieś narzędzia naprawcze itp. np testdisk? |
Specjalnego softu od partycji/dysków nie ma (poza qtparted, **tools i innych zależności) _________________ Biblioteka CMS i PHP | Biblioteka Linuksa | Biblioteka cRPG | Biblioteka Pythona |
|
Back to top |
|
|
mirek Guru
|
|
Back to top |
|
|
Tokden n00b
|
Posted: Sat May 20, 2006 6:25 pm Post subject: Plusiaczek :) |
|
|
Ściągnąłem Plusiaczka..., no i, niby wszystko ok., ale nie mogę podłączyć się do sieci.
Nie jest może to jakiś wielki brak, ponieważ może używam mało powszechnego sposobu podłączenia. Mianowicie łącze się z netem dostarczanym przez kablówkę za pomocą modemu kablowego, ale poprzez USB, więc potrzebuję w jądrze modułów <usbnet> oraz <cdc_ether> . Czasem próbuję różnych livecd i na ogół te moduły są uwzględnione.
Tak czy inaczej gratulacje za Plusiaczka ...
..::Milu Edit: nie pisz posta pod postem - używaj guzika Zmień |
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Sun May 28, 2006 9:27 am Post subject: |
|
|
i ten brak modulu rt2400 ;) co praktycznie dyskwalifikuje go jaka dystrybucje na mojego kompa, i pozostaje mi knoppix ktory wydaje mi sie jakis taki brzydki. ale ja nie o tym mialem pisac bo jakis czas temu wyczytalem ze aurox zrobil distro live, ze masz skrypcik i wybierasz jakei pakiety chcesz sobie zainstalowac i ściaga i sam robi iso. i tu moje pytanko czy jest mozeliwosc ze takie cos pojawi sie kiedys w plusiaczku. w sensie ze instaluje plusiaczka, robie wlasne konfigi wywalam niepotrzebne programy a potrzene instaluje. potem wydaje komende w stylu robiso i w wyniku otrzymuje iso dopasowane pod siebie?
Edit by Poe
ort _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
Riklaunim Apprentice
|
Posted: Sun May 28, 2006 10:39 am Post subject: |
|
|
braki w modułach zostaną uzupełnione tylko proszę podać ich "lokalizację" w menuconfigu
Co do przerabiania iso to w /root jest gotowy do odpalenia skrypt slaxa robiący liveCD wystarczy zainstalować, dokonać odpowiednich przeróbek (potem wywalić /usr/portage i /usr/src) i można tworzyć iso.
Przy zmianie kernela trzeba przeemergować unionfs i wrzucić nową wersję modułu do odpowiedniego katalogu w skryptach slaxa (przy zmianie wersji kernela trzeba też edytować ./runme.sh i config). _________________ Biblioteka CMS i PHP | Biblioteka Linuksa | Biblioteka cRPG | Biblioteka Pythona |
|
Back to top |
|
|
wodzik l33t
|
Posted: Sun May 28, 2006 11:22 am Post subject: |
|
|
co do lokaliacji rt2400 znajduje sie na http://sourceforge.net/projects/rt2400 bo niestety w kernelu tego nie ma ;/ jak by byl to przebudowa kernela po instalacji juz nie stanowila takiego problmu, a co do przerabiania iso troche bawienia jest, chyba ze sie nie bedzie zmieniac jadra ;]. a tak wogole jaka wersja jadra jest obecnie w plusiaczku?
---------EDIT--------------
jeszcze jedna sprawa. troche moze ot ale duzo lepiej by bylo zebys zmiany o nowej wersji zamieszczal edytujac tego posta. znacznie by to ulatwilo wyszukanie co jest w plusiaczku i w jakiej wersji jest czy tez jakie zmiany ostatnio zaszly. pozdrawiam wodzik _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
Back to top |
|
|
|