View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
vutives Guru
|
Posted: Sat Jan 28, 2006 5:15 pm Post subject: |
|
|
Ok, już wiem o co chodzi z tymi nameserver. Jeszcze musze się dowiedzieć jaki mam adres DNS. W windowsie jest zaznaczona opcja "pobierz adres serwera DNS automatycznie"... Narazie wyjeżdzam na 15 min. Jak wrócę to poszukam.
P.S. A może jest jakaś komenda na sprawdzenie DNS'a pod Gentoo? |
|
Back to top |
|
|
vutives Guru
|
Posted: Sun Jan 29, 2006 10:59 am Post subject: |
|
|
Więc tak. Kiedy jestem na livecd internet działa cacy. Ściągnęłem stage i snapshota portage bez problemu. Ale to było zbyt piękne... Kiedy się chrootnęłem net siadł. Po wpisaniu adsl-start brak efektu, a po wpisaniu adsl-status wyskakuje tak jak dawniej Code: | adsl-status: Link is down (can't read pppoe PID file /var/run/adsl.pid.pppoe) (chyba to) | . Gdy się wyloguję i znów jestem na livecd internet odżywa. I to raczej nie jest wina nieprzekopiowanego pliku resolv.conf, bo kiedy jestem na livecd po wpisaniu Code: | nano -w /etc/resolv.conf | wyświetla się ,a internet i tak działa. Próbowałem wpisać debug do PPPD_EXTRA w pppoe.conf ale nie pomogło. Jakie rady? |
|
Back to top |
|
|
vutives Guru
|
Posted: Sat Feb 04, 2006 12:06 pm Post subject: |
|
|
Udało mi się rozwiązać tamten problem .Wystarczyło w 'DNS-INFORMATION' wpisac server Jednak od ok. tygodnia walcze z innym problemem. System już zainstalowane i wszystko cacy oprócz internetu. Teraz z kolei nie mam ppp0.Wpisuje adsl-start i jest TIME OUT. Gdy wpiszę adsl-status wyskakuje, że Co robić? Do 'życia' potrzebuję tylko tego ppp0 (w gentoo z lp+ nie było tego problemu :/ ). Myślę, że wszystko co potrzebne wkompilowałem. Są to Code: | PPP (point-to-point protocol) support
PPP support for async serial ports
PPP support for sync tty ports
PPP over Ethernet | Co teraz? |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|