View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
KaszeL Apprentice
|
Posted: Mon Nov 14, 2005 2:58 pm Post subject: fdisk /dev/hda
fdisk -> Unable to seek on /dev/hdX |
|
|
Witam serdecznie.
Mam taki dziwny problem. Otoz fdisk w dziwny sposob odmawia mi posluszenstwa:
Code: |
fdisk /dev/hda
Unable to seek on /dev/hda
|
Problem pojawia sie dla dowolnego dysku twardego. Co ciekawe tylko i wylacznie dla sys-apps/util-linux-2.12r cofniecie do starszej wersji sys-apps/util-linux-2.12q zalatwia sprawe. Zeby jeszcze bardziej zagmatwac sprawe, mam trzy maszyny o _identycznej_ konfiguracji sprzetowej jak i programowej, a problem wystepuje tylko na 2 z nich. Czy ktos ma jakies sugestie w tej sprawie? |
|
Back to top |
|
|
thunder Retired Dev
|
Posted: Mon Nov 14, 2005 3:31 pm Post subject: |
|
|
To powinno pomoc. _________________ Damian Florczyk
Gentoo/NetBSD development lead |
|
Back to top |
|
|
KaszeL Apprentice
|
Posted: Mon Nov 14, 2005 3:42 pm Post subject: |
|
|
No niestety nie pomoglo
Code: |
FATAL ERROR: Cannot seek on disk drive
|
Problem mozna oczywiscie polowicznie rozwiazac maskujac lokalnie najnowsze util-linux, ale nie oto przeciez chodzi. |
|
Back to top |
|
|
thunder Retired Dev
|
Posted: Mon Nov 14, 2005 3:47 pm Post subject: |
|
|
Masz udev/devfsd jezeli tak to czy zobacz dmesg czy wykryl dysk jezeli tak to czy masz /dev/hdX _________________ Damian Florczyk
Gentoo/NetBSD development lead |
|
Back to top |
|
|
n3rd Guru
|
|
Back to top |
|
|
KaszeL Apprentice
|
Posted: Mon Nov 14, 2005 9:29 pm Post subject: |
|
|
Tak, uzywam hardened, na wszystkich maszynach. Pytanie dlaczego na tej jednej dziala, a na pozostalych 2 nie dziala? Tak jak pisalem, konfiguracja sprzetowa i programowa jest identyczna. |
|
Back to top |
|
|
n3rd Guru
|
Posted: Mon Nov 14, 2005 10:56 pm Post subject: |
|
|
KaszeL wrote: | Tak, uzywam hardened, na wszystkich maszynach. Pytanie dlaczego na tej jednej dziala, a na pozostalych 2 nie dziala? Tak jak pisalem, konfiguracja sprzetowa i programowa jest identyczna. |
Niestaty nie jestem jasnowidzem Z tego co mi wiadomo, util-linux-2.12r nie działa z toolchainem hardened. Trudno powiedzieć dlaczego na jednym systemie Ci działa a na innym nie (czy odnosi się to do tej samej wersji util-linux?). Jak instalowałeś te systemy? Czy od razu miałeś ustawiony profil hardened? Czy może raczej robiłeś konwersję z profilu ogólnego? A może profil hardened masz wymuszony tylko przez flagę "hardened" w make.conf? Jak sam widzisz nie jest tak łatwo odpowiedzieć dlaczego tylko na jednym systemie util-linux Ci działa.
Pozdrawiam
daniel
PS. To były pytania retoryczne... Nie mam zielonego pojęcia czemu ta paczka w wersji util-linux-2.12r nie działa... ale jak tak bardzo Ci zależy na najnowszej wersji to popytaj na irc'u profilu haredened. |
|
Back to top |
|
|
KaszeL Apprentice
|
Posted: Mon Nov 14, 2005 11:08 pm Post subject: |
|
|
Witam serdecznie.
System instalowalem odrazu z profilu hardened, zaczynalem od stage3-hardened. Tylko pierwszy byl tak na prawde instalowany, reszta to jego klony. Oczywiscie wszystko odnosi sie do tej samej wersji util-linux (sys-apps/util-linux-2.12r). Wszystkie systemy aktualizowane na bierzaco, tego samego dnia, w zasadzie w tym samym czasie. Stad moje zdziwienie. Konfiguracje identyczne co do steppingu procesorow, a jednak na jedym dziala, a na innym nie - ciekawe, nie? |
|
Back to top |
|
|
krzyh n00b
|
Posted: Fri Dec 02, 2005 7:21 pm Post subject: |
|
|
Witam, sam mialem taki problem na serwerze i jedyni downgrade util-linux, ze rada anglojezycznego forum pomogl. _________________ krzyh
http://kuzmicki.net |
|
Back to top |
|
|
|