View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
ellsworth n00b
|
Posted: Sun Dec 04, 2005 1:46 pm Post subject: alsa - mikrofon i uprawnienia |
|
|
witam
to jest moj pierwszy post na tym forum wiec prosze troche o wyrozumialosc
mam alse i karte oparta na ens1370 robione wg http://www.gentoo.org/doc/pl/alsa-guide.xml - nie jako alsa-driver, ale jako modul w kernelu. Oprocz tego musialem zainstalowac takie rzeczy jak alsa-lib *-jack *-tools *-utils *-xmms , wiadomo.
Pierwsza sprawa to mikforon - dziala mi na xp, a po podpieciu na komputer z linuksem - nie. Wogole nie moge w sieci znalezc nic (zadnej instrukcji jak w przypadku tej wyzej) dotyczacego od A do Z jak mikrofon ustawic i zeby to dzialalo. w alsamixer mam odmutowane pozycje Mic (podglosnione) i MicBoss - nic wiecej odnosnie mikrofonu tam nie mam. Zainstalowalem sobie jeszcze alsamixergui i tam u gory kliknalem to koleczko, az zaswiecilo sie na czerwono - no chodzi o cos w stylu 'nagrywania' - ze to urzadzenie wejscia ma byc a nie wyjscia (tak to sie podobno klika).
Ale dalej nic z dzwiekiem nie ma :S nagrywalem (arecord -f cd test.wav ) i nagrywac sie niby dobrze robi, ale z odtwarzaniem sa problemy, tzn nic nie slychac -tylko taki szum, a to co mowilem juz nie - czyli wniosek prosty: mikrofon nie dziala jak trzeba .
Nastepna rzecz to cos nie tak jest z uprawnieniami w alsie - wogole. Do local.start musialem dodac linijke
chmod ugoa+rwx /dev/dsp* /dev/mixer* /dev/sequencer /dev/midi /dev/sound /dev/sound/*
zeby wogole moc slyszec dzwiek. Pomimo ze moj uzytkownik dodany jest do grupy audio:
cat /etc/group |grep audio
audio:x:18:ellsworth
Bo inaczej dzwieku odtwarzac nie bedzie (chodzi o uprawnienia) To samo jezeli chodzi o alsamixer bo korzystac z niego (podglasniac i wogole) moze tylko root - inaczej wywala blad
Quote: |
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device
|
na roocie chodzi normalnie :/
pomozcie. |
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Sun Dec 04, 2005 4:14 pm Post subject: Re: alsa - mikrofon i uprawnienia |
|
|
ellsworth wrote: | to jest moj pierwszy post na tym forum wiec prosze troche o wyrozumialosc | Że o co prosisz?
ellsworth wrote: | Pierwsza sprawa to mikforon - dziala mi na xp, a po podpieciu na komputer z linuksem - nie. |
To nie jest windows, on nie stara się myśleć za ciebie.
ellsworth wrote: | Nastepna rzecz to cos nie tak jest z uprawnieniami w alsie - wogole. Do local.start musialem dodac linijke
chmod ugoa+rwx /dev/dsp* /dev/mixer* /dev/sequencer /dev/midi /dev/sound /dev/sound/* |
to czego wkońcu używasz alsa czy oss? Sam już nie wiem.
ellsworth wrote: | Code: | alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device |
|
czyżbyś nie miał nadal praw rw do /dev/snd/control*?
pokaż mi swoje /etc/security/console.perms _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
ellsworth n00b
|
Posted: Sun Dec 04, 2005 6:18 pm Post subject: |
|
|
Quote: |
<console>=tty[0-9][0-9]* vc/[0-9][0-9]* :[0-9]\.[0-9] :[0-9]
<xconsole>=:[0-9]\.[0-9] :[0-9]
# device classes -- these are shell-style globs
<serial>=/dev/ttyS*
<floppy>=/dev/fd[0-1]* \
/dev/floppy/* /mnt/floppy*
<sound>=/dev/dsp* /dev/audio* /dev/midi* \
/dev/mixer* /dev/sequencer* \
/dev/sound/* /dev/snd/* /dev/beep \
/dev/admm* \
/dev/adsp* /dev/aload* /dev/amidi* /dev/dmfm* \
/dev/dmmidi* /dev/sndstat
<cdrom>=/dev/cdrom* /dev/rdvd /dev/ide/*/*/*/*/cd /dev/scsi/*/*/*/*/cd \
/dev/cdroms/* /dev/cdwriter* /mnt/cdrom*
<pilot>=/dev/pilot
<jaz>=/mnt/jaz*
<zip>=/mnt/pocketzip* /mnt/zip*
<ls120>=/dev/ls120 /mnt/ls120*
<scanner>=/dev/scanner /dev/usb/scanner*
<rio500>=/dev/usb/rio500
<camera>=/mnt/camera* /dev/usb/dc2xx* /dev/usb/mdc800*
<memstick>=/mnt/memstick*
<flash>=/mnt/flash*
<diskonkey>=/mnt/diskonkey*
<rem_ide>=/mnt/microdrive*
<fb>=/dev/fb /dev/fb[0-9]* \
/dev/fb/*
<kbd>=/dev/kbd
<joystick>=/dev/js[0-9]*
<v4l>=/dev/video* /dev/radio* /dev/winradio* /dev/vtx* /dev/vbi* \
/dev/video/* /dev/vttuner
<gpm>=/dev/gpmctl
<dri>=/dev/nvidia* /dev/3dfx*
<mainboard>=/dev/apm_bios
<burner>=/dev/scd* /dev/sg* /dev/pcd* /dev/pg* /dev/cdwriter /dev/scsi/*/*/*/*/generic
<usb>=/dev/usb/dabusb* /dev/usb/mdc800* /dev/usb/rio500 /dev/ttyUSB* \
/proc/usb/[0-9][0-9][0-9]/[0-9][0-9][0-9]
# permission definitions
<console> 0660 <serial> 0660 root.tty
<console> 0660 <floppy> 0660 root.floppy
<console> 0600 <sound> 0600 root.audio
<console> 0600 <cdrom> 0660 root.cdrom
<console> 0600 <pilot> 0660 root.uucp
<console> 0600 <jaz> 0660 root.disk
<console> 0600 <zip> 0660 root.disk
<console> 0600 <ls120> 0660 root.disk
<console> 0600 <scanner> 0600 root
<console> 0600 <camera> 0600 root
<console> 0600 <memstick> 0600 root
<console> 0600 <flash> 0600 root
<console> 0600 <diskonkey> 0660 root.disk
<console> 0600 <rem_ide> 0660 root.disk
<console> 0600 <fb> 0600 root
<console> 0600 <kbd> 0600 root
<console> 0600 <joystick> 0600 root
<console> 0600 <v4l> 0600 root.sys
<console> 0700 <gpm> 0700 root
<console> 0600 <mainboard> 0600 root
<console> 0660 <burner> 0660 root.cdrw
<console> 0600 <usb> 0660 root.usb
<console> 0600 <rio500> 0600 root
<xconsole> 0600 /dev/console 0600 root.root
<xconsole> 0600 <dri> 0600 root
|
uzywam alsy z kernela. to /dev/sound to niby jest od oss z tego co sobie wygooglowalem (?) ale to moze byc pozostalosc po alsa-oss ktore zreszta wywalilem (wczesniej zainstalowalem jak mialem alsa-driver jeszcze). a ze myslenie zostawia mnie - to akurat wiem, chodzi mi tylko o to, ze mikrofon jest sprawny i karta muzyczna pod katem mikrofonu rowniez ;>
dzieki za odp. |
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Sun Dec 04, 2005 7:00 pm Post subject: |
|
|
ellsworth wrote: | Code: |
<console> 0600 <sound> 0600 root.audio <<-- ta linijka jest wszystkiemu winna (tak mi się wydaje)
|
|
Prawa w katalogu /dev/ przy starcie systemu są ustawiane zgodne z ustawieniami w tym pliku. Myślę, że teraz już wiesz co jest nie tak. _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
ellsworth n00b
|
Posted: Mon Dec 05, 2005 3:03 pm Post subject: |
|
|
tak, juz wiem -dzieki.
A jak sprawa z mikrofonem ? Jest jakis sposob abym dowiedzial co sie dzieje ze nie dziala ? Bo mixer niby dobrze jest ustawiony a mimo wszystko nie nagrywa ;S |
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Mon Dec 05, 2005 9:08 pm Post subject: |
|
|
ellsworth wrote: | tak, juz wiem -dzieki.
A jak sprawa z mikrofonem ? Jest jakis sposob abym dowiedzial co sie dzieje ze nie dziala ? Bo mixer niby dobrze jest ustawiony a mimo wszystko nie nagrywa ;S | jeżeli odgrywać możesz to co nagrałeś, to znaczy że jest dobrze. w innym przypadku nie wiem _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
ellsworth n00b
|
Posted: Wed Dec 07, 2005 3:02 pm Post subject: |
|
|
tzn odgrywac - mowie ze sobie moge ten plik otworzyc i odluchac co nie znaczy ze cokolwiek z tego co nagralem slychac - tylko szum - czyli w skrocie - nic. Podobno powinno mnie byc slychac w glosnikach jak mowie (?) - a ja i tak nic nie slysze |
|
Back to top |
|
|
qermit Veteran
|
Posted: Wed Dec 07, 2005 9:55 pm Post subject: |
|
|
jeszce jedno. z dobregu użądzenia nagrywasz, tzn czy dobry mikkrofon masz ustawiany, itd?
Ja w panelu aslamixer mam ustawione capture na max oraz podłączone Mic Boost. _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
Back to top |
|
|
ellsworth n00b
|
Posted: Thu Dec 08, 2005 5:27 pm Post subject: |
|
|
wlasnie tu jest chyba jakas niescislosc, bo w alsamixergui mam podlaczone MicBoost oraz ustawione (prawie) max. Mic i czerwona lampka u gory - niby capture, to samo co w kmix. Natomiast w alsamixer mam przy Mic cos takiego:
View: [Playback] Capture All
Item: Mic
ale ten "view: ..." jest taki sam przy kazdym urzadzeniu ;S
wlaczasz capture jakos specjalnie w "golym" alsamixer ? chociaz i tak dupa bo jak w 2 mixerach jest ustawione dobrze to tutaj tez powinno... |
|
Back to top |
|
|
|