View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Other n00b
|
Posted: Thu Dec 22, 2005 2:49 pm Post subject: Instalacja, kilka pytań |
|
|
Witam jest to pierwszy post na tym forum
Mam zamiar zainstalować Gentoo. Wcześniej używałem: Fedore Core, Mandrive, Ubuntu, Suse, Slackware (najdłużej Slackware) , lecz postanowiłem sobie wgrać Takiego linuxa który będzie wszytsko kompilował pod mój procesor (nie potrzebuje paczek) Z tego co wiem najnowsza wersja Genoo to 2005.01 (?). Instalacje przebiega fazam (stage) i można użyć 1 i 2 stage albo 3 stage. Nie wiem jak mam się do tego wziąść. Kiedy wychodzi kolejna wersja Gentoo (żeby jak ściagnę nie okazało sie ze za tydzień nowa wersja wyjdzie). Jaką płytę/y ściągnąć (słyszałem że potrzebne LiveCD) i co będzie mi potrzebne. A i jeszcze takie pytanie: jakie środowisko w Gentoojest domyślne ? |
|
Back to top |
|
|
lazy_bum l33t
|
Posted: Thu Dec 22, 2005 4:26 pm Post subject: |
|
|
Witam, mniej więcej w kolejności:
"Obowiązuje" instalacja stage3 i potem "wracanie" do stage1 i stage2. Można oczywiście robić wszystko w (IMO) odpowiedniej kolejności. Handbook prawde ci powie.
Kolejne wersje nie wychodzą jak bułki w piekarni, a nawet jak wyjdzie to zmienisz profil i będziesz sie cieszył nowym. (-:
Mi starczało zawsze minimal live cd i reszte dociągałem, ale jak masz Neostradę (albo siakieś inne dziwne połączenie) to może być problem (wtedy instalacja z pod innej dystrybucji i/lub korzystanie z nieoficjalnych live cd).
Konsola? <-: _________________ roslin uberlay | grubelek |
|
Back to top |
|
|
Polin Guru
|
Posted: Thu Dec 22, 2005 4:40 pm Post subject: Re: Instalacja, kilka pytań |
|
|
Other wrote: |
Kiedy wychodzi kolejna wersja Gentoo (żeby jak ściagnę nie okazało sie ze za tydzień nowa wersja wyjdzie).
|
Gentoo nie ma wersji jako takiej, nie musisz czekac az wyjdzie nowa wersja, zeby miec nowsze wersje oprogramowania. Dzieki portage mozesz instalowac je na biezaco.
Quote: | A i jeszcze takie pytanie: jakie środowisko w Gentoojest domyślne ? |
Hm... bash? Jak chesz X-y + menagera okien to musisz je sobie sam zainstalowac. Jak ze wszystkim w Gentoo. _________________ http://polinik.pl |
|
Back to top |
|
|
BeteNoire Veteran
|
Posted: Thu Dec 22, 2005 10:49 pm Post subject: |
|
|
Bez problemu możesz zrobić stage1 (polecam) chociaż ostatnio developerzy zrobili stage3 domyślnym.
Wszystkie potrzebne wskazówki są w handbooku, przed instalacją przeczytaj go ze 3 razy
Co do środowiska graficznego to... Polin dobrze napisał: bash , ale założę się, że będziesz chciał spróbować KDE (Gnoma nie warto ) - i od razu mówię słówka kluczowe: rozdzielone ebuildy (więcej na ten temat oczywiście w handbooku ) |
|
Back to top |
|
|
|